Czym można zastąpić jajko? Najlepsze sposoby
Dieta bez jajek? To może się udać. Istnieje wiele produktów, które można stosować w zamian. Są one równie smaczne, a często różnica w konsystencji dania jest niezauważalna. Jeżeli jesteś uczulony, przeszedłeś na dietę wegańską lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego – zobacz, czym zastąpić jajko.
Polecane
Po co zastępować jajko w diecie?
Jajka w diecie dorosłego i dziecka pełnią ważną rolę. Są cennym źródłem substancji odżywczych. Dostarczają organizmowi białek (dobrze przyswajalnych i w czystej postaci), lipidów, karotenoidów. Obecne są w nich ponadto minerały (żelazo, wapń, cynk, magnez, fosfor, potas, jod, selen) i witaminy (A, E, D, K, witaminy z grupy B). Niestety jajko ma też silne właściwości alergizujące. Alergenami są białka. Zidentyfikowano ich ponad 158. Uczulające mogą być też substancje obecne w żółtkach, jednak zdarza się to zdecydowanie rzadziej. Uczulenie na jajko jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych – szczególnie u dzieci.Jednak alergia pokarmowa to nie jedyny powód zastąpienia jajek w codziennym jadłospisie innymi produktami. Decydują się na to osoby, które przechodzą na dietę wegańską lub z różnych innych powodów chcą je ograniczyć. Przyczyna szukania zamienników może być też prozaiczna. Czasami masz ochotę na konkretne danie, ale do jego wykonania brakuje ci jednego ze składników – w tym przypadku jajek.
Czy można zastąpić jajko w diecie?
Jajka dostarczają wiele ważnych substancji odżywczych, jednak z powodzeniem możesz je wyłączyć ze swojego jadłospisu. Pamiętaj jednak, aby twoja dieta była odpowiednio zbilansowana, a spożywane przez ciebie produkty miały wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Znajdź inne źródła białka i lipidów. Dzięki temu nie narazisz organizmu na niedobory. Nie odczujesz także braku jajek w diecie.
Czym zastąpić jajko?
To, czym można zastąpić jajko, zależy przede wszystkim od rodzaju dania, do którego chcesz go użyć. Jeżeli po prostu planujesz wykluczyć ten produkt z diety, poszukaj składników o podobnej zawartości substancji odżywczych w 100 g i stwórz z nich całkiem nowe potrawy. Możliwości jest naprawdę dużo.Czym zatem zastąpić jajko? Dobrze sprawdzą się:
Tofu
Tofu zamiast jajka można stosować zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Doskonale sprawdza się w połączeniu z różnymi składnikami i przyprawami. Dostępne są jego różne warianty (np. tofu wędzone). W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o tofucznicy, czyli jajecznicy wykonanej z tofu i kurkumy (pamiętaj, że kurkuma leczy stawy i wiele innym przypadłości).
Banan
Dobry zamiennik jajka to również banan. Sprawdza się on przede wszystkim w ciastach oraz różnego rodzaju plackach. Dodawaj go do potraw na słodko, ponieważ będzie czuć jego delikatny posmak. Odpowiednikiem jednego jajka jest ½ rozgniecionego banana. Pamiętaj, aby wybierać tylko te mocno dojrzałe.
Siemię lniane lub nasiona chia
Czym zastąpić jajko w daniach, w których pełni ono rolę spoiwa dla innych składników? Możesz z powodzeniem wykorzystać nasiona chia lub siemię lniane. Wystarczy, że zalejesz łyżkę nasion ⅓ szklanki wody i odczekasz 15 minut. Powyższa ilość odpowiada jednemu jajku.
Agar agar
Agar agar dobrze sprawdzi się w potrawach, które powinny być „lepkie” i dobrze ze sobą połączone. Możesz dodawać go m.in. do naleśników. Podobną rolę odgrywa także żelatyna. 1 łyżka stołowa agar agar wymieszana z 1 łyżką stołową wody to jedno jajko.
Masło orzechowe
Czym jeszcze można zastąpić jajko? Odpowiedź może cię nieco zdziwić – masłem orzechowym. Dodawaj je przede wszystkim do kremów oraz potraw, w których jednym ze składników jest mąka. Pamiętaj jednak, że nie może być w nim kawałków orzechów. Wybieraj produkt bez dodatku cukru i innych składników lub zrób je samodzielnie. 3 łyżki stołowe masła orzechowego odpowiadają jednemu jajku.
Woda z ciecierzycy
Woda z konserwowanej ciecierzycy jest znana również pod nazwą aquafaba. Jest ona cennym źródłem białka na tyle, że z powodzeniem można z niej ubić pianę (podobną do piany z białek jajka). Zajmuje to nieco więcej czasu (ok. 15 minut mikserem), jednak zdecydowanie warto. Z takiej piany z powodzeniem upieczesz nawet bezę.Wszystkie powyższe zamienniki możesz łączyć z dowolnymi składnikami. Jeżeli zastanawiasz się np., jak jeść awokado bez jajka, koniecznie spróbuj połączyć je z tofu (np. w formie szakszuki).
Czy we wszystkich daniach da się zastąpić jajko?
Skoro już wiesz, jak zastąpić jajko, warto też pomyśleć o tym, czy możesz to zrobić w każdej potrawie. Jest wiele dań, w których z powodzeniem obejdziesz się bez tego produktu. Nie brakuje też przepisów na wegańskie jajko sadzone, a nawet wegańskie jaja na twardo. Autorzy przepisów przekonują, że smakują one jak oryginał.Na początku możesz być niezadowolony, że dania bez jajek mają inną konsystencję. Mowa przede wszystkim o cieście (np. nie jest ono odpowiednio lepkie). Wystarczy jednak odrobina wprawy i kreatywności, a odkryjesz, że jajko w diecie nie jest potrzebne.
- E. Seweryn, Właściwości odżywcze i alergizujące jaj kurzych, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online)” 2018, nr 72, s. 205–214.
- J. Kijowski, G. Leśnierowski, R. Cegielska-Radziejewska, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, „Żywność Nauka Technologia Jakość” 2013, nr 5, s. 29–41.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.