Suszone daktyle - wartości odżywcze i zastosowanie.
Suszone daktyle, czyli owoce daktylowca, są cenione w kuchni arabskiej, a od niedawna stały się bardzo popularne na polskich stołach. Często używa się ich jako zdrowy zamiennik cukru w ciastach i deserach. Mają dużo ważnych dla zdrowia substancji wspierających trawienie i układ odpornościowy.
Suszone daktyle - właściwości
Daktyle rosną na palmie daktylowej, która wymaga ciepłego i suchego klimatu. Najsmaczniejsze owoce uprawiane są w Iraku, Iranie, Arabii Saudyjskiej i Maroku, dlatego swe początki mają w kuchni arabskiej. Najpopularniejszymi odmianami są Degleet Noor oraz Medjool. Suszone daktyle są popularniejsze niż świeże i mają podobne wartości odżywcze, choć owoce suszone mają nieco więcej błonnika. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i salicylanów, które działają podobnie jak aspiryna. Najnowsze badania dowiodły, że regularne spożywanie suszonych daktyli może obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.Prócz tego suszone daktyle mają w swoim składzie:
białko,
błonnik,
witaminy C, A, E, K, B6,
kwas foliowy,
wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas,
sód, cynk.
Ze względu na wysoką zawartość potasu, suszone daktyle polecane są jako świetna przekąska dla sportowców, zwłaszcza po intensywnym treningu. Ponadto, spora ilość błonnika daje uczucie sytości na dłużej, dlatego jedzenie daktyli zapobiega podjadaniu między posiłkami i reguluje procesy trawienne.
Jak suszone daktyle wspierają zdrowie?
Suszone daktyle mają w swoim składzie cenne składniki prozdrowotne. Chronią przed odkładaniem się złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zawałom serca, powstawaniu miażdżycy i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.Dzięki zawartości salicylanów suszone daktyle wykazują właściwości przeciwzapalne, przypominając działanie aspiryny. Z tego względu w krajach arabskich sprawdzają się w leczeniu kaszlu, kataru i gorączki.Daktyle mają wysokie stężenie polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które wzmacniają układ odpornościowy. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Działają zbawiennie na skórę - likwidują przebarwienia i hamują starzenie.Suszone daktyle, ze względu na zawartość witamin z grupy B, żelaza i magnezu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ich spożywanie łagodzi stres, wzmacnia koncentrację i usprawnia pamięć. W dodatku, dzięki zawartości tauryny, która reguluje rytm snu, jedzenie daktyli pozwala walczyć z bezsennością.
Suszone daktyle a odchudzanie
Daktyle są owocami, które mają dosyć dużo cukru, a ich wartość kaloryczna pochodzi głównie z węglowodanów. Na 100 g przypada aż 290 kcal, więc należy uważać na ilość spożywanych owoców. Cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, szybko uzupełniającymi energię po wysiłku fizycznym i glikogen w mięśniach. Choć suszone daktyle są zalecane jako zamiennik cukru do ciast, w szczególności osobom na dietach redukcyjnych, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność muszą niestety obejść się smakiem ze względu na wysoki indeks glikemiczny.Suszone daktyle polecane są osobom, które się odchudzają, w formie batonów energetycznych, ciastek lub dodatku do deserów. Pamiętaj jednak, że Twój sukces w walce z nadprogramowymi kilogramami zależy od liczby spożytych kalorii w ciągu dnia. Dlatego ważne jest, aby nie przesadzać z ilością spożywanych owoców.Ponadto, jeśli zmagasz się z zespołem jelita drażliwego, daktyle będą dla Ciebie idealną przekąską. Są źródłem aminokwasu, który bierze udział w produkcji serotoniny (hormonu szczęścia), a jej odpowiednia ilość wpływa na zmniejszenie objawów schorzeń związanych z jelitami i układem pokarmowym.
Suszone daktyle - zastosowanie w kuchni
Suszone daktyle mają szeroki zakres zastosowań w kuchni. Można z nich wyprodukować miód palmowy, zrobić dżemy, a nawet mąkę! Idealnie pasują do porannej owsianki, jako przekąska w formie batoników lub ciastek oraz jako kontrast do serów lub wędlin. Nadają się do wypieków jako dodatek do brownie czy spód do tarty.Ostatnio hitem stał się krem czekoladowy z suszonych daktyli, który może służyć jako alternatywa dla mniej zdrowej czekolady w kremie.Krem czekoladowy z daktyliSkładniki:
100 g zmielonych orzechów laskowych,
200 g suszonych daktyli,
pół szklanki ulubionego mleka,
5 łyżek kakao.
Przygotowanie: namocz w gorącej wodzie daktyle i odstaw na całą noc. Zmiksuj wszystkie składniki razem na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę oleju kokosowego. Włóż do słoiczka, zamknij wieczko i zostaw na kilka godzin w lodówce.Z suszonych daktyli można stworzyć przepyszne i zdrowe trufle. Wystarczy zmiksować owoce z ulubionymi bakaliami, uformować kulki i wstawić na dwie godziny do lodówki.Pamiętaj, że przy wyborze suszonych daktyli należy zwrócić uwagę na ich skład. Najlepiej wybierać produkty z oznaczeniem „BIO” lub te, które nie są konserwowane dwutlenkiem siarki.
- Z.T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, Kraków 2017.
- A. Nitsu, Zdrowe słodkości. Motywacja i porady na zdrowe życie, Warszawa, 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.