Ciekawe przepisy na dania z papryki - co można z niej przyrządzić?
Dania z papryki zachwycą niejednego smakosza. Z warzywa tego możesz przyrządzić zupę i pastę. Potrawy z papryką są smaczne, kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe. Warzywo to dzięki bogactwu składników wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Poznaj kilka ciekawych przepisów na dania z papryką w roli głównej.
Papryka - dlaczego warto mieć ją w jadłospisie?
Papryka to warzywo zaliczane do rodziny psiankowatych. W zależności od gatunku może być rośliną wieloletnią lub jednoroczną. Poza tym poszczególne gatunki różnią się:
kolorem - biała, pomarańczowa, zielona, czerwona,
kształtem - kulista, walcowata, szpiczasta,
smakiem - ostry, łagodny lub słodki.
Największą popularnością cieszą się odmiany ostre (odgrywające rolę przyprawy) oraz odmiany mięsiste, które mogą z powodzeniem stanowić główny składnik potrawy. Papryka wywodzi się z terenów południowo-zachodniej Ameryki Północnej i Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się pod koniec XV w. za sprawą Krzysztofa Kolumba. To roślina, którą można uprawiać z powodzeniem w przydomowym ogródku. Dania z papryki cieszą się popularnością nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale i liczne właściwości odżywcze oraz zdrowotne tego warzywa.Papryka ma właściwości przeciwzapalne (zapobiega stanom zapalnym), tonizujące (wzmacniające), antyseptyczne (odkażające), przeciwnieżytowe (zapobiega stanom zapalnym w obrębie błony śluzowej). Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia apetyt. Wprowadź paprykę do jadłospisu, jeśli zastanawiasz się, jak dbać o układ krwionośny. Warzywo to stymuluje krążenie krwi i reguluje wartość ciśnienia tętniczego. Wykazuje korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych, bo chroni przed ich przedwczesnym zwapnieniem. To tylko wybrane z pozytywnych oddziaływań papryki, które zapewnią ci lepszą odporność. Sprawdź różne propozycje na potrawy z papryki, a jest ich naprawdę mnóstwo.
Pasta z papryki i pomidorów
W książkach kulinarnych jest wiele przepisów na potrawy z papryki czerwonej. Jednym z ciekawszych jest pasta, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Stanowi świetny dodatek do makaronu, mięs, ale sprawdzi się też w wersji na kanapkę. Składniki:
1 kg pomidorów,
1 kg papryki czerwonej,
1 papryczka pepperoni,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
4 ząbki czosnku,
2 łyżeczki cukru,
150 ml oleju
3-4 łyżki octu 5%,
2-3 łyżeczki soli.
Otrzymasz z tego średnio 600 g pasty.Sposób przygotowania:paprykę umyj i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C; przez ten czas skórka popęka i będzie ją łatwiej ściągnąć; usuń z papryki pestki i pokrój na małe kawałki;
pora na pomidory - umyj i piecz też w 220°C, ale około 15 minut; kiedy przestygną, obierz ze skóry i pokój;
pomidory i paprykę włóż do sita na kilka godzin, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru płynu i skrócisz czas gotowania pasty;
pomidory i paprykę przełóż do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewaj olej;
smaż przez 20 minut na dużym ogniu i cały czas mieszaj;
ściągnij z ognia i dodaj ocet, cukier, sól, natkę pietruszki; dokładnie wymieszaj.
Danie z papryki na ciepło - faszerowana i zapieczona
Co z papryki warto przygotować na obiad? Świetną propozycją będzie papryka faszerowana i zapieczona. Oto przepis na 4 porcje. Składniki:
4 papryki,
2 łyżki oliwy,
½ bakłażana,
1 marchewka,
15 dag kaszy kuskus,
2 ząbki czosnku,
szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na plastry, posól i odstaw na kwadrans;
następnie osusz ręcznikiem papierowym, połóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj olejem i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C;
w połowie pieczenia przewróć plastry bakłażana i posmaruj olejem; po wystudzeniu pokrój w kostkę;
kuskus wsyp do miski, zalej wrzątkiem (woda ma sięgać niewiele ponad kaszę), przykryj miskę i odstaw do napęcznienia na 7 minut;
marchew obierz, umyj i posiekaj;
kuskus wymieszaj z marchwią, bakłażanem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami;
paprykę umyj, przekrój na ¾ wysokości, usuń nasiona, napełnij farszem i włóż do naczynia do zapiekania, posmaruj olejem, nakryj folią aluminiową i piecz 40 minut w temperaturze 200°C.
Papryka na obiad - zupa z pieczonej papryki
Jeśli lubisz smak pieczonej papryki, z pewnością przypadnie ci też do gustu zupa z pieczonej papryki. Oto przepis na 4 porcje. Składniki:
* 1 kg czerwonej papryki,
* 3 szklanki wywaru z warzyw,
* 1 łyżka oliwki,
* 1 łyżeczka suszonego majeranku,
* 1 cebula pokrojona w kostkę,
* mała gałązka rozmarynu,
* 2 ząbki czosnku posiekane,
* ¼ szklanki mleka,
* ¼ szklanki śmietany,
* szczypta soli i pieprzu cayenne,
* 1 łyżka octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
* paprykę umyj i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C;
* w rozgrzanym rondlu podsmaż cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodaj przyprawy i wywar;
* paprykę obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój na kawałki i dodaj do rondla;
* całość wymieszaj i gotuj przez około 20 minut; po tym czasie ściągnij z ognia i zblenduj;
* dodaj mleko, śmietanę, ocet i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Grzanki z papryką i sardynkami
Z papryki możesz też zrobić ciekawe dania na zimno, chociażby grzanki z papryką i sardynkami. Składniki:
240 g sardynek z puszki odsączonych,
3 łyżki pasty z suszonych pomidorów,
2 drobno posiekane łodygi selera naciowego,
3 łyżki soku z limonki,
1 drobno posiekana czerwona papryka,
4 grube kromki chleba razowego,
1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry,
75 g rukwi wodnej.
Z tego otrzymasz porcję dania z papryki czerwonej na 4 osoby.Sposób przygotowania:sardynki włóż do miski i rozgnieć widelcem, dodaj seler, cebulę, paprykę, pastę z pomidorów i sok z limonki; całość wymieszaj;
Danie przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym;
lekko opiecz z obu stron chleb;
na grzankach rozłóż rukiew, a na to pastę z sardynek i papryki.
Smacznego!
- K. Banachowicz, Roślinożerca - mięsożerca, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o. o, Ożarów Mazowiecki 2017, s. 69.
- I. Rodriguez, Flower anatomy and morphology of Exodeconus martimus (Solanaceae, Solaneae) and Nicandra physalodes (Solanaceae, Nicandreae): importance for their systematic relationship, „Adansonia” 2000, nr 22, s. 187-199.
- A. Synowiec-Wojtarowicz, K. Pawłowska-Góral, Prozdrowotne właściwości papryki (Capsicum annuum l.) i jej wykorzystanie w lecznictwie, „Lek w Polsce” 2013, t. 23, nr 10, s. 44-49.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.