Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Erytrol – czy dzięki niemu zrezygnujesz z cukru?

Julia Osiecka19.05.2021Aktualizacja: 29.09.2022

Marzenie o zrzuceniu zbędnych kilogramów i wysmukleniu sylwetki towarzyszy wielu osobom. Aby jednak było ono możliwe do zrealizowania, należy liczyć się z koniecznością znacznego ograniczenia słodkości w diecie. Jeśli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiej kawy lub herbaty, przeczytaj artykuł i dowiedz się, czy erytrol pomoże ci w wyeliminowaniu cukru z diety.


erytrol-co-to-jest-czy-jest-zdrowy-wlasciwosci
pixabay.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Erytrol – co to takiego?
  2. Czy erytrol może być szkodliwy?
  3. Do czego można stosować erytrol?

Erytrol – co to takiego?

Erytrol (zwany również erytrytolem) to nic innego, jak słodzik należący do grupy alkoholi polihydroksylowych (tzw. cukrowych). Podobnie jak inne alkohole z tej grupy, charakteryzuje się niską wartością energetyczną, która z kolei sprawia, że nie podnosi on poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu uznawany jest za jeden z najlepszych, a jednocześnie najbezpieczniejszych zamienników cukru w codziennej diecie.Erytrol, który jest powszechnie dostępny w sklepach, z reguły pozyskiwany jest w procesie syntetyzowania gliceryny odpadowej, dokonywanego przez konkretny gatunek drożdży (jest to Yarrowia lipolytica Wratislavia. Zdarza się jednak, że produkt ten występuje w przyrodzie w sposób naturalny. Znaleźć można go m.in. w pyłkach kwiatów, w niektórych owocach, fermentowanych napojach, algach morskich, owocach morza, a także w grzybach. Alternatywnym sposobem pozyskiwania tego produktu jest wytworzenie go z glukozy lub hydrolizatów skrobiowych. Ze względów ekonomicznych najczęściej stosuje się jednak pierwszą spośród wymienionych metod.Jeśli zastanawiasz się, dlaczego to właśnie erytrol uchodzi za jeden z najzdrowszych zamienników cukru, spieszymy z wyjaśnieniem. Jedną z jego najistotniejszych i najkorzystniejszych cech jest fakt, iż, ze względu na brak enzymów odpowiedzialnych za jego rozkład, nie jest on metabolizowany przez organizm człowieka. To z kolei oznacza, że jest z niego wydalany dokładnie w tej samej formie wraz z moczem. Dodatkowo charakteryzuje się zerowym indeksem glikemicznym, dzięki czemu jego stosowanie w żaden sposób nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi. To z kolei sprawia, że osoby borykające się z wszelkimi rodzajami cukrzycy

Czy erytrol może być szkodliwy?

Wiele osób zastanawia się, czy regularne stosowanie erytrolu nie niesie ze sobą negatywnych skutków zdrowotnych. Zgodnie z aktualnymi badaniami naukowymi, a także z oficjalnym stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) erytrol należy do grupy składników spożywczych zupełnie bezpiecznych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego stosowanie, nawet w bardzo dużych ilościach, nie powinno mieć żadnego negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów. W związku z tym należy go uznać za najbezpieczniejszy zamiennik cukru, którego regularne spożywanie może przynieść jedynie pozytywne skutki dla twojego zdrowia. Co ciekawe, erytrol może być również używany przez najmłodszych. Badania wykazały, że dawka 15 g erytrolu na dobę może być stosowana przez wszystkie dzieci powyżej 4. roku życia. Warto pamiętać o tym podczas szukania idealnego zamiennika cukru dla pociechy.

Do czego można stosować erytrol?

Poziom słodkości erytrolu określa się zazwyczaj jako 80–90% słodkości zwykłego, białego cukru. To z kolei oznacza, że bez problemu może być on stosowany jako rzetelny zamiennik w dowolnej potrawie lub napoju. Idealnie nadaje się do nadania słodyczy kawie, herbacie lub owocowemu smoothie. Równie dobrze sprawdzi się do przygotowywania zdrowszych wersji domowych wypieków czy deserów na zimno. Jego zastosowanie sprawia, że osoby dbające o linię nie będą musiały w pełni rezygnować z domowych słodkości, a tym samym wytrwanie na diecie będzie znacznie łatwiejsze. Brak rygorystycznych obostrzeń sprawia, że dieta staje się znacznie przyjemniejsza, a osiągnięte efekty – szybsze i bardziej satysfakcjonujące. Warto mieć świadomość tego, że erytrol coraz częściej występuje w składzie wielu gotowych produktów kupowanych w sklepach. Producenci dodają go do dżemów, lodów, galaretek, gum do żucia, sosów, a także do suplementów diety. Dzięki temu mogą znacznie obniżyć wartość energetyczną produkowanych dóbr, bez żadnego uszczerbku na ich smaku lub wartości odżywczej. Co ciekawe, listę produktów, w których składzie może występować erytrol, enumeratywnie określił Minister Zdrowia w rozporządzeniu z 2010 roku. Wśród nich nie znalazły się jednak napoje i jogurty, w przypadku których zastosowanie erytrolu uznano za niedopuszczalne. W składzie produktu erytrol oznaczany jest jako E968. Tym samym warto zapamiętać, że nie każdy potencjalny dodatek czy ulepszacz smaku skutkuje niekorzystnym wpływem na zdrowie. Wręcz przeciwnie – często stanowi składnik zastępczy, dzięki któremu na spożycie produktu pozwolić mogą sobie zarówno osoby będące na diecie odchudzającej, jak i zmagające się z wszelkimi rodzajami cukrzycy czy z insulinoopornością.

Źródła
  1. E. Wierzbicka, Słodziki – aspekty żywieniowe i zdrowotne, Wszechnica Żywieniowa SGGW, 2012.
  2. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
Author Julia Osiecka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.