Czy jedzenie typu fast food negatywnie wpływa na zdrowie?
Żyjemy coraz szybciej, mając coraz mniej czasu na rzeczy, które kiedyś sprawiały przyjemność. Fast foody stały się sposobem na jedzenie. Są szybkie, tanie i bardzo kaloryczne. Ich regularne spożywanie może powodować otyłość, cukrzycę czy depresję. Istnieją sposoby, aby jedzenie fast foodów było zdrowsze. Wystarczy zmienić sposób ich przygotowywania.
Co to jest fast food?
Nazwa fast food pochodzi z języka angielskiego i oznacza ‘szybkie jedzenie’. Idea łatwej i szybkiej formy jedzenia narodziła się wiele lat temu w odpowiedzi na wzrastające tempo życia ludzi. Coraz mniej osób miało czas na długie biesiadowanie przy stole i częściej sięgało po posiłki, które były szybkie w przygotowaniu. Fast foody charakteryzują się szybkością przyrządzania, a także niską ceną. Jednym z pionierów takiej formy jedzenia był McDonald’s, który jako pierwszy wymyślił taki model biznesowy.
W fast foodach często wykorzystuje się olej do smażenia i najczęściej przygotowuje się potrawy, takie jak:
frytki,
hamburgery,
zapiekanki,
hot dogi,
kebaby.
Pizza również zaliczana jest do fast foodów ze względu na wysoką kaloryczność. Solone przekąski, które spożywasz, gdy oglądasz film czy spotykasz się z przyjaciółmi, czyli chipsy, paluszki i krakersy, także są fast foodami. Popularność zawdzięczają smakowi, szybkości w przygotowaniu i kulturze jedzenia. Można je spożywać w biegu, nie czekając jak w restauracji na przygotowanie posiłku. Fast foody niestety nie mają wielu cennych witamin i mikroelementów, a jedynie sporą ilość tłuszczów trans i kalorii.
Dlaczego fast food jest niezdrowy?
Jedzenie typu fast food charakteryzuje się zawartością szkodliwych tłuszczów trans, ale to nie jedyny zarzut w jego kierunku. W swoim składzie zawiera także duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do wzrostu cholesterolu, otyłości i problemów z zajściem w ciążę. Fast foody najczęściej składają się z tłustych produktów spożywczych, jak czerwone mięso, ser żółty, mąka, a niewiele jest w ich składzie zdrowych warzyw i dobrych jakościowo węglowodanów.
Poza tłuszczem dania typu fast food zawierają spore ilości soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, powodując przybieranie na wadze, a także nadciśnienie czy problemy sercowo-krążeniowe. Może się również przyczynić do problemów z nerkami. Do fast foodów często dodaje się konserwanty, barwniki i ulepszacze, dzięki czemu dania są smaczniejsze, bardziej aromatyczne czy chrupiące.
O wiele lepszym rozwiązaniem jest domowy fast food, który możesz przygotować samodzielnie. Nie musisz wcale zrezygnować z tych potraw, ale warto przygotowywać je w zdrowszej wersji. Zamiast tłustych frytek smażonych w głębokim tłuszczu możesz zrobić w piekarniku frytki z batata z ziołami. Jeśli lubisz pizzę, wypróbuj przepis na pizzę z kalafiora. Jest znacznie zdrowsza i często lepsza w smaku od tej tradycyjnej. Do burgerów dodaj świeże warzywa, zrób sos na bazie jogurtu naturalnego, a zamiast mięsa wołowego możesz użyć drobiowego. Jeśli chcesz jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność, bułkę zastąp liśćmi sałaty i owiń w nie swojego burgera.
Słodki fast food
Fast foody kojarzą się najczęściej ze słonym jedzeniem i przekąskami, ale możemy zaliczyć do nich sporo potraw przygotowywanych na słodko. Za tego typu żywność uważa się lody z różnymi dodatkami, gofry czy koktajle. Zawierają one duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego, a ich nadmierne spożycie może prowadzić do cukrzycy, insulinooporności czy otyłości. Wskutek ich jedzenia pojawiają się niekiedy problemy skórne, cellulit i spadki energii spowodowane wahaniami cukru w organizmie.
Nie tylko jedzenie fast foodów jest niezdrowe, ale również popijanie ich gazowanymi, słodzonymi napojami. Ilość cukru spożywana jednorazowo okazuje się ogromna, biorąc pod uwagę, że w keczupie czy w sosach do frytek też znajduje się go bardzo dużo. Chcąc sięgnąć po czekoladę, miej na uwadze, że w swoim składzie może ona zawierać olej palmowy, który jest szkodliwy.
Słodkie fast foody możesz przygotować samodzielnie w domu. Cukier zamień na stewię, ksylitol, które nie mają kalorii. Dodaj dużo owoców, w szczególności sezonowych.
Skutki jedzenia fast foodów
Spożywanie fast foodów jest wygodne dla wielu ludzi, jednak nie powinno zdominować Twojej diety. Ten rodzaj jedzenia może uzależniać jak alkohol czy papierosy, dlatego nie należy często po niego sięgać. Na fast foody powinny uważać osoby, które mają wysokie ciśnienie, wysoki poziom cholesterolu czy zmagają się z chorobami układu pokarmowego, sercowo-krążeniowego czy z otyłością.
- M. Wołkowicz, Ze skrajności w skrajność – rygorystyczna dieta czy żywność typu fast food?, Wydawnictwo Multieducatio.pl, Piaseczno 2018.
- J. Furhman, R.B. Phillips, Zbrodnie fast foodów. Jak wyjść z pułapki przetworzonej żywności?, Wydawnictwo Kobiece, Białystok 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.