Suszone figi - wartości odżywcze, sposoby przechowywania
Suszone figi mogą być świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, a na ich bazie zrobisz nawet mus do naleśników. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają te smaczne owoce i co możesz z nich przygotować.
Figi suszone - właściwości odżywcze
Suszone figi powstają na skutek przetwórstwa świeżych owoców. Zostają pozbawione wody, dzięki czemu zwiększa się ich trwałość. W 100 gramach dostarczają ok. 249-277 kilokalorii, choć śledząc etykiety produktów dostępnych na rodzimym rynku, można również znaleźć takie z energetycznością powyżej 300 kcal. Białko i tłuszcze stanowią niewielką część produktu. Suszone figi są skoncentrowanym źródłem węglowodanów, przede wszystkim cukrów prostych. Dostarczają ok. 10 gramów błonnika - dominuje włókno nierozpuszczalne, które wspomaga procesy wypróżniania. Są jednak także pewne ilości błonnika rozpuszczalnego, działającego korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Figi są dobrym źródłem wapnia (162 mg/100 g), dlatego warto je włączyć do menu osób na dietach bezmlecznych (np. na diecie wegańskiej). Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, nie tylko w kontekście budowania zdrowych kości, ale także zapobiegania osteoporozie. Figi suszone to też źródło żelaza (ok. 2 mg/100 g), magnezu i potasu. Ten ostatni pierwiastek jest bardzo pożądany w diecie osób, które chcą naturalnie wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego. Suszone figi należą do żywieniowych źródeł polifenoli, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Przy tym ich ilość w produkcie może być zależna od miejsc uprawy, warunków klimatycznych, jak i od samego procesu suszenia. Dostarczają również katechin. Ilość witaminy C, E czy witamin z grupy B w figach suszonych jest niewielka, więc nie można ich uznać za znaczące źródło tych związków.
Czy figi suszone są zdrowe?
Odpowiedź na pytanie, czy suszone figi są zdrowe, zawsze zależy od kontekstu. To dawka czyni truciznę, więc ważna jest także ilość. W codziennej diecie jak najbardziej jest miejsce na suszone figi, biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze. Warto jednak pamiętać o tym, że są produktem o umiarkowanej gęstości energetycznej. Co to oznacza? W stosunkowo niewielkiej objętości dostarczają sporo kalorii w porównaniu z chociażby świeżymi owocami. Łatwiej przekraczać swoje zapotrzebowanie energetyczne (co prowadzi do zwiększania masy ciała), spożywając właśnie takie produkty. Z drugiej strony ta niewielka objętość jest atutem w przypadku osób aktywnych fizycznie - suszone figi stanowią szybki zastrzyk energii, a przy tym nie obciążają żołądka. Ich spożywanie może być świetnym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodki smak i zmniejszenie ilości spożywanych przetworzonych słodyczy. Ze względu na obecność błonnika, którego spożycie jest elementem profilaktyki raka jelita grubego, można określić je mianem żywności prozdrowotnej.
Figi suszone - jak włączyć je do diety?
Suszone figi komponują się z domowym musli, które dzięki tym owocom stanie się słodsze. Zalane wcześniej gorącą wodą i pozostawione do napęcznienia zblendujesz na gładką masę i zrobisz z nich pastę figową. Ta będzie dobrym dodatkiem do porannej owsianki, pastą do różnego typu placuszków czy naleśników. Można je także dodać do sałatki z tofu czy wędzonym kurczakiem. Świetnie sprawdzą się również jako element batonów energetycznych na bazie różnego typu płatków. Inspiracji warto szukać w kuchni greckiej - figi są jej elementem zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Często występują w niej jako składnik deseru czy innego typu dania na słodko. Figi suszone przed spożyciem solo nie wymagają dodatkowej obróbki, choć te mało wilgotne i twarde można zamoczyć wcześniej w ciepłej wodzie.
Jak przechowywać figi suszone?
Kupując suszone owoce, musisz pamiętać o tym, że mogą stać się źródłem pleśni, a konkretnie aflatoksyn i ochratoksyny A. Są one dla nas niebezpieczne, dlatego warto kupować owoce w sprawdzonych miejscach. Badania na próbkach owoców suszonych dostępnych w supermarketach i sklepach ekologicznych wskazały, że spełniają one wymagania dotyczące ich jakości. Przy tym owoce ze sklepów ekologicznych miały znaczące niższe poziomy tych pleśni. Znaczenie może mieć także pochodzenie. Owoce suszone z Turcji i Chin miały wyższe zanieczyszczenie od tych pochodzących z Tunezji, Grecji czy Chile.Figi suszone najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w niskiej temperaturze i przy niskiej wilgotności. W związku z tym lepiej trzymać je w szafkach, które nie sąsiadują z urządzeniami wydzielającymi ciepło (kuchenka) czy wytwarzającymi parę wodną (czajnik).
- E. Malinowska i wsp., Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2007, t. 58, nr 1, s. 339-343.
- M. Gajewska i wsp., Ocena zawartości wybranych mykotoksyn w suszonych owocach dostępnych w sprzedaży detalicznej w sklepach ekologicznych i hipermarketach, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2019, t. 26, nr 2 (119), s. 124-135.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.