Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Suszone figi - wartości odżywcze, sposoby przechowywania

Agnieszka Falborska24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Suszone figi mogą być świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, a na ich bazie zrobisz nawet mus do naleśników. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają te smaczne owoce i co możesz z nich przygotować.


figi-suszone-jakie-maja-wartosci-odzywcze
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
Spis treści
  1. Figi suszone - właściwości odżywcze
  2. Czy figi suszone są zdrowe?
  3. Figi suszone - jak włączyć je do diety?
  4. Jak przechowywać figi suszone?

Figi suszone - właściwości odżywcze

Suszone figi powstają na skutek przetwórstwa świeżych owoców. Zostają pozbawione wody, dzięki czemu zwiększa się ich trwałość. W 100 gramach dostarczają ok. 249-277 kilokalorii, choć śledząc etykiety produktów dostępnych na rodzimym rynku, można również znaleźć takie z energetycznością powyżej 300 kcal. Białko i tłuszcze stanowią niewielką część produktu. Suszone figi są skoncentrowanym źródłem węglowodanów, przede wszystkim cukrów prostych. Dostarczają ok. 10 gramów błonnika - dominuje włókno nierozpuszczalne, które wspomaga procesy wypróżniania. Są jednak także pewne ilości błonnika rozpuszczalnego, działającego korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Figi są dobrym źródłem wapnia (162 mg/100 g), dlatego warto je włączyć do menu osób na dietach bezmlecznych (np. na diecie wegańskiej). Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, nie tylko w kontekście budowania zdrowych kości, ale także zapobiegania osteoporozie. Figi suszone to też źródło żelaza (ok. 2 mg/100 g), magnezu i potasu. Ten ostatni pierwiastek jest bardzo pożądany w diecie osób, które chcą naturalnie wspomagać leczenie nadciśnienia tętniczego. Suszone figi należą do żywieniowych źródeł polifenoli, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Przy tym ich ilość w produkcie może być zależna od miejsc uprawy, warunków klimatycznych, jak i od samego procesu suszenia. Dostarczają również katechin. Ilość witaminy C, E czy witamin z grupy B w figach suszonych jest niewielka, więc nie można ich uznać za znaczące źródło tych związków.

Czy figi suszone są zdrowe?

Odpowiedź na pytanie, czy suszone figi są zdrowe, zawsze zależy od kontekstu. To dawka czyni truciznę, więc ważna jest także ilość. W codziennej diecie jak najbardziej jest miejsce na suszone figi, biorąc pod uwagę ich wartości odżywcze. Warto jednak pamiętać o tym, że są produktem o umiarkowanej gęstości energetycznej. Co to oznacza? W stosunkowo niewielkiej objętości dostarczają sporo kalorii w porównaniu z chociażby świeżymi owocami. Łatwiej przekraczać swoje zapotrzebowanie energetyczne (co prowadzi do zwiększania masy ciała), spożywając właśnie takie produkty. Z drugiej strony ta niewielka objętość jest atutem w przypadku osób aktywnych fizycznie - suszone figi stanowią szybki zastrzyk energii, a przy tym nie obciążają żołądka. Ich spożywanie może być świetnym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodki smak i zmniejszenie ilości spożywanych przetworzonych słodyczy. Ze względu na obecność błonnika, którego spożycie jest elementem profilaktyki raka jelita grubego, można określić je mianem żywności prozdrowotnej.

Figi suszone - jak włączyć je do diety?

Suszone figi komponują się z domowym musli, które dzięki tym owocom stanie się słodsze. Zalane wcześniej gorącą wodą i pozostawione do napęcznienia zblendujesz na gładką masę i zrobisz z nich pastę figową. Ta będzie dobrym dodatkiem do porannej owsianki, pastą do różnego typu placuszków czy naleśników. Można je także dodać do sałatki z tofu czy wędzonym kurczakiem. Świetnie sprawdzą się również jako element batonów energetycznych na bazie różnego typu płatków. Inspiracji warto szukać w kuchni greckiej - figi są jej elementem zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Często występują w niej jako składnik deseru czy innego typu dania na słodko. Figi suszone przed spożyciem solo nie wymagają dodatkowej obróbki, choć te mało wilgotne i twarde można zamoczyć wcześniej w ciepłej wodzie.

Jak przechowywać figi suszone?

Kupując suszone owoce, musisz pamiętać o tym, że mogą stać się źródłem pleśni, a konkretnie aflatoksyn i ochratoksyny A. Są one dla nas niebezpieczne, dlatego warto kupować owoce w sprawdzonych miejscach. Badania na próbkach owoców suszonych dostępnych w supermarketach i sklepach ekologicznych wskazały, że spełniają one wymagania dotyczące ich jakości. Przy tym owoce ze sklepów ekologicznych miały znaczące niższe poziomy tych pleśni. Znaczenie może mieć także pochodzenie. Owoce suszone z Turcji i Chin miały wyższe zanieczyszczenie od tych pochodzących z Tunezji, Grecji czy Chile.Figi suszone najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w niskiej temperaturze i przy niskiej wilgotności. W związku z tym lepiej trzymać je w szafkach, które nie sąsiadują z urządzeniami wydzielającymi ciepło (kuchenka) czy wytwarzającymi parę wodną (czajnik).

Źródła
  1. E. Malinowska i wsp., Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2007, t. 58, nr 1, s. 339-343.
  2. M. Gajewska i wsp., Ocena zawartości wybranych mykotoksyn w suszonych owocach dostępnych w sprzedaży detalicznej w sklepach ekologicznych i hipermarketach, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2019, t. 26, nr 2 (119), s. 124-135.
Author Agnieszka Falborska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.