Herbata - rodzaje, właściwości i sposoby parzenia
Czy wiesz, że oprócz walorów smakowych herbaty kryją w sobie właściwości prozdrowotne? Sprawdź, po które herbaty warto sięgać i jak je prawidłowo parzyć.
Zielona herbata
Zielona herbata jest jednym z najzdrowszych roślinnych naparów na świecie. Jeśli nie wiesz, jak obniżyć ciśnienie i wspomóc organizm w oczyszczaniu z toksyn, wprowadź ją do swojej żywieniowej rutyny. Zielona herbata to bogate źródło wapnia, witaminy B i polifenoli. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy jest naturalnym produktem przeciwstarzeniowym i poprawiającym kondycję skóry. Regularnie wypijana, obniża zły cholesterol, reguluje pracę wątroby, działa moczopędnie i wzmacnia kości. Jeśli twoim zmartwieniem są miażdżyca lub choroby układu krwionośnego, zielona herbata pomoże zmniejszyć lepkość płytek krwi, co zapobiegnie tworzeniu się skrzepów i zapychaniu żył. Ponadto omawiany napar przyspiesza metabolizm, a więc doskonale sprawdzi się jako naturalna substancja wspomagająca odchudzanie. Zieloną herbatę zaparzamy wodą o maksymalnej temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Herbata z imbirem
Napar z imbiruto doskonały, naturalny sposób na dolegliwości układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie właściwości zdrowotne ma imbir? Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo. Herbata z imbirem detoksykuje organizm, wspierając pracę wątroby. Działa również przeciwbólowo na problemy ze stawami, a nawet na migrenę. Napar z imbiru jest skuteczny również przy wzdęciach i zaparciach. Jak jeść imbir, jeśli nie lubisz smaku korzenia np. w herbacie? Pokrojony drobno kawałek kłącza możesz połączyć z łyżką miodu. Przygotowana mikstura o działaniu nawilżającym i odżywczym doskonale sprawdzi się do łagodzenia refluksu.
Herbata matcha
Herbata matcha jest jedną z najzdrowszych herbat na świecie. Zawiera o ponad 130 antyoksydantów więcej od zielonej herbaty. Ponadto wykazuje wysokie stężenie katechin - przeciwutleniaczy o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym. Wypijana regularnie filiżanka matchy wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zawarta w niej L-teanina (aminokwas) wspiera pracę mózgu i zwiększa zdolność do efektywnego relaksu i wyciszenia, dlatego zalecana jest osobom z depresją, nerwicą czy stanami lękowymi. Matcha to również źródło wapnia i skuteczna broń, jeśli twoim wyzwaniem jest nadwaga. Wypijana regularnie, przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Przygotowanie herbaty matcha jest proste. Woda użyta do jej zaparzenia powinna mieć temperaturę 80 stopni Celsjusza. Zalany proszek mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Herbata rooibos
Szukasz naturalnego sposobu na to, jak zadbać o układ krwionośny? Jesteś alergikiem lub cierpisz z powodu nawracających infekcji gardła i zastanawiasz się, jak wspomóc układ oddechowy? Postaraj się, by w twojej diecie nie zabrakło herbaty rooibos, a właściwie roślinnego naparu z czerwonokrzewu afrykańskiego. Napój wyróżnia się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Zawarte w roślinie antyoksydanty zmniejszają aktywność szkodliwych wolnych rodników, chroniąc organizm przed infekcjami, stanami zapalnymi, a nawet skutkami starzenia. Rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego może być spożywany przez dzieci, kobiety w ciąży, karmiące mamy. Napar wskazany jest przy regeneracji wątroby, nadciśnieniu, cukrzycy i chorobach układu krwionośnego. Działanie antybakteryjne i wzmacniające rooibosa docenią również osoby z przewlekłymi chorobami skóry, np. z atopią.
Herbata z liści malin
Napar z liści malin to skarbnica polifenoli, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Profilaktycznie wypijany, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory i wzmacnia naturalną odporność organizmu. W przypadku przeziębienia lub grypy działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Herbata doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie popularnych ziół na żołądek. Wysoka zawartość witamin reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega rozwojowi anemii. Napar z liści malin sprawdzi się również w pielęgnacji, np. w maseczkach. Stosowany jako tonik, wzmacnia naczynia krwionośne, wygładza cerę i działa przeciwzapalnie. Jego właściwości szczególnie doceni cera trądzikowa lub dojrzała, walcząca z oznakami starzenia. Herbata z malin może być używana również jako płukanka do włosów. Podobnie jak inne zioła na włosy, działa wzmacniająco, odżywczo i nawilżająco.
Niebieska herbata
Herbata niebieska to właściwie ziele o nazwie Clitoria ternatea. Do jej zaparzania używa się wysuszonych kwiatów o intensywnie niebieskiej barwie. Pochodzi z Chin, gdzie od wieków ceniona jest za swoje właściwości lecznicze. Regularnie wypijana, oczyszcza organizm, wymiatając z niego zalegające toksyny, ale też zastały nadmiar wody. Działa moczopędnie i reguluje pracę nerek. Jeśli twoim problemem jest nadwaga, zadbaj, by niebieska herbata na stałe zagościła w diecie. Napar przyspiesza metabolizm i spalanie zbędnego tłuszczu. Obniża zły cholesterol, wspomaga pracę układu krwionośnego, zapobiega tworzeniu się zastojów i zakrzepów w żyłach (stanowi zatem profilaktykę przed miażdżycą). Wysoka zawartość antyoksydantów w szmaragdowych płatkach rośliny spowalnia rozwój wolnych rodników, a tym samym obniża ryzyko zachorowania na nowotwory. Niebieska herbata to również skuteczne antidotum na stres. Wypijana na wieczór wycisza i ułatwia zasypianie. Płatki kwiatów powinny być parzone wodą o temperaturze od 90 do 100 stopni Celsjusza.
Czarna herbata
Napar z liści herbaty ma liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które m.in.: obniżają zły cholesterol, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed miażdżycą. Jeśli zastanawiasz się, jak obniżyć ciśnienie lub zadbać o układ krwionośny, regularnie sięgaj po napar z czarnej herbaty. Poprzez działanie moczopędne napój korzystnie wpływa również na pracę nerek. Dzięki niewielkiej zawartości kofeiny czarna herbata poprawia koncentrację i pamięć. Wypijana rano, dodaje energii i delikatnie pobudza.
Herbata jaśminowa
Herbata jaśminowa polecana jest dla osób, które szukają odpowiedzi na to, jak dbać o układ krwionośny za pomocą diety. Obniża zły cholesterol, wspomaga pracę serca i chroni przed zawałem. Wskazaniem do picia herbaty jaśminowej jest również miażdżyca. Napar to bogate źródło polifenoli, które chronią m.in. przed rozwojem nowotworów. Podobnie jak zielona herbata, działa korzystnie na kondycję skóry, chroniąc ją przed rozwojem infekcji i oznakami starzenia. Herbatę jaśminową należy parzyć wodą o temperaturze 75 stopni Celsjusza.
Herbata Pu Erh
Czerwona herbata Pu Erh obniża cholesterol i przyspiesza metabolizm. Powinna się znaleźć w diecie osób z problemem nadwagi lub z pierwszymi objawami cukrzycy. Zawarte w roślinie polifenole pobudzają wydzielanie żółci i wspierają pracę układu pokarmowego. Polifenole obniżają zbyt wysokie ciśnienie i chronią przed rozwojem nowotworów. Działają również przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Pu Erh to zatem doskonały wybór podczas przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarta w herbacie kofeina pobudza, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Herbata z cytryną
Herbata z cytryną to najpopularniejszy napój w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewa, wzmacnia i pomaga zwalczyć infekcje. Zarówno herbata, jak i cytryna zawierają cenne prozdrowotne składniki, które wspierają odporność organizmu. Herbata z cytryną to źródło żelaza, witamin A, B, C, rutyny, potasu, magnezu. Wskazaniami do picia napoju są m.in. grypa, przeziębienie i miażdżyca. Skuteczność działania herbaty z cytryną tkwi w prawidłowym jej przygotowaniu. Liście należy parzyć wodą o temperaturze około 100 stopni Celsjusza. Cytrynę dodajemy wówczas, gdy temperatura herbaty spadnie do 45 stopni.
Herbata z hibiskusem
Ketmia szczawiowa, zwana powszechnie hibiskusem, znana jest wszystkim jako dodatek lub baza herbatek owocowych. Roślina jest bogatym źródłem kwasów organicznych, m.in.: jabłkowego, szczawiowego i cytrynowego. Napar z hibiskusa to doskonały wybór dla osób zastanawiających się, jak dbać o układ krwionośny. Wskazaniem do regularnego sięgania po herbatę jest m.in. miażdżyca. Duża ilość przeciwutleniaczy chroni organizm przed infekcjami i stanami zapalnymi, np. przed gorączką i przeziębieniem. Herbata z hibiskusa wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu i pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody.
Herbata koperkowa
Herbatę koperkową przygotowuje się z suszonych owoców kopru włoskiego. Napar jest bogatym źródłem potasu, magnezu, wapnia i sodu. Usprawnia pracę układu pokarmowego, skutecznie łagodzi ból brzucha i zapobiega wzdęciom. Zawartość flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym doceni cera tłusta i trądzikowa. Herbata z kopru polecana jest osobom z nadwagą. Napar przyspiesza metabolizm i trawienie. Działanie rozkurczowe i łagodzące herbaty docenią kobiety cierpiące na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
- K. Okakura, Księga herbaty, Karakter, 2017.
- C. Dow, Uzdrawiająca moc herbaty. Terapeutyczne właściwości tradycyjnych herbat i ziołowych naparów, Vital, 2015.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.