Herbata Pu Erh – dlaczego warto po nią sięgać? Poznaj jej właściwości
Pu Erh to jedna z najzdrowszych herbat. Ma charakterystyczny smak i aromat. Jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Czym jest herbata Pu Erh?
Pu Erh to jeden z ulubionych napojów chińskich cesarzy z prowincji Yunnan. Uzyskana w drodze fermentacji herbata ma charakterystyczny ziemisty, intensywny i bardzo wyrazisty smak i aromat. Nadaje się nawet do potrójnego parzenia. Nie powinna być wypijana bezpośrednio po posiłku ani w trakcie. Herbata Pu Erh reguluje poziom cholesterolu we krwi i metabolizm. Szczególnie polecana jest osobom borykającym się z nadwagą.
Herbata Pu Erh – pochodzenie
Herbata Pu Erh pochodzi z Chin, gdzie uprawiana jest od ponad 1700 lat. Początkowo zarezerwowana była tylko dla cesarza i jego dworzan. Z czasem wyszła poza cesarskie mury i trafiła do ludu. W Europie zaliczana jest do czerwonych herbat, natomiast w Azji do czarnych. Pochodzi z tego samego krzewu co czarna herbata, a swój czerwony kolor zawdzięcza procesowi fermentacji. Do suszenia używa się zarówno liści, jak i części gałązek. Podczas produkcji powstają dwa rodzaje herbaty – Shu i Sheng. Różni je proces fermentacji i czas leżakowania. Pu Erh Sheng to szlachetny rodzaj herbaty, której starzenie jest naturalnym procesem, a leżakowanie może trwać wiele lat. Herbata Pu Erh Shu jest natomiast poddawana szybszej fermentacji za pomocą pary wodnej, pod której wpływem dochodzi do rozwoju grzybów. Obie wersje dostępne są w formie liściastej, jednak różnią się ceną.
Właściwości prozdrowotne herbaty Pu Erh
Herbata Pu Erh ma dobroczynny wpływ na organizm. Dzięki procesowi fermentacji jest bogatym źródłem aminokwasów, soli mineralnych – magnezu, żelaza, selenu, manganu. Zawiera witaminę C, katechiny, teaflawiny i tearubiginy. Ponadto dostarcza organizmowi sporych dawek antyoksydantów, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Jej właściwości docenią więc osoby szukające produktów opóźniających procesy starzenia. Zawarte w herbacie Pu Erh flawonoidy wspomagają procesy detoksykacji organizmu i chronią przed rozwojem nowotworów, skutecznie niszcząc rakowe komórki nawet w początkowym stadium. Pod względem działania antynowotworowego Pu Erh jest jednym z najsilniejszych, naturalnych antyoksydantów. Herbata chroni przed niedokrwistością, miażdżycą, reguluje pracę wątroby i wycisza stany zapalne organizmu. Pu Erh wzmacnia naturalną odporność i usprawnia reakcję immunologiczną organizmu. Napar obniża również stężenie glukozy we krwi, dlatego polecany jest osobom mającym objawy cukrzycy.
Przeciwzapalne właściwości herbaty Pu Erh
Herbata Pu Erh ma właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dzięki zawartych w niej dużych ilościach polifenoli doskonale wspomaga leczenie przeziębienia, stanów zapalnych jamy ustnej i wszelkich chorób infekcyjnych. Sprawdzi się również w łagodzeniu biegunki różnego pochodzenia. Napar czerwonej herbaty polecany jest w przypadku dny moczanowej, gdyż Pu Erh obniża ilość kwasu moczowego we krwi.
Herbata czerwona Pu Erh a odchudzanie
Po napój koniecznie powinny sięgać osoby mierzące się z nadwagą. Zawarte w herbacie Pu Erh polifenole regulują ilość enzymów trawiennych i żółci, które przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczu. Regularnie wypijany napar czerwonej herbaty W dietach odchudzających lub wspomagająco w utrzymaniu prawidłowej wagi zaleca się wypijanie filiżanki naparu pół godziny po każdym posiłku. Herbata Pu Erh sprawdzi się również w przypadku przejedzenia.
Herbata Pu Erh na energię
Czerwona herbata Pu Erh ceniona jest ze względu na właściwości pobudzające. Wszystko za sprawą kofeiny, która jednak w przeciwieństwie do tej zawartej w kawie nie jest wchłaniana w żołądku, lecz w jelitach. Dzięki temu wchłania się wolniej i na dłużej dodaje energii. Ponadto poprawia pamięć, skupienie i koncentrację. Nie podnosi natomiast ciśnienia i nie drażni ścian przewodu pokarmowego.
Wpływ herbaty Pu Erh na skórę
Picie naparu Pu Erh ma zbawienny wpływ na skórę. Czerwona herbata szczególnie polecana jest osobom borykającym się ze zmianami trądzikowymi. Zawarte w roślinie polifenole wzmacniają naczynia krwionośne, mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Przyspieszają tym samym gojenie się trądziku i zapobiegają ostrym nawrotom schorzenia.
Herbata Pu Erh w ciąży
Pu Erh w ciąży należy ograniczyć, a najlepiej całkowicie z niej zrezygnować, szczególnie w początkowych trymestrach. Również kobiety karmiące piersią powinny ograniczyć picie herbaty Pu Erh, a przynajmniej zasięgnąć w tej kwestii opinii lekarza.
Herbata czerwona Pu Erh – jak należy ją parzyć?
Herbatę Pu Erh parzy się od 3 do 5 minut w wodzie o temperaturze 90–95 stopni Celsjusza. Następnie liście należy wyciągnąć, by uniknąć goryczki i cierpkiego smaku. Porcję liści można wykorzystać nawet do potrójnego parzenia. Smak dobrze zaparzonej herbaty Pu Erh jest wyrazisty, intensywny i ziemisty. Napar ma brunatno-czerwoną barwę. Osoby słodzące herbaty w przypadku Pu Erh powinny z tego zrezygnować. Dodany do naparu cukier obniża właściwości prozdrowotne naparu i neutralizuje działanie większości składników.
- B. Achremowicz i in., Płatki zbożowe – ocena porównawcza. Część I. Porównanie składu chemicznego i mineralnego, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2016, nr 2.
- I. Przetaczek-Rożnowska, E. Bubis, Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2016, tom 65, nr 1 (310).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.