Herbata różana – właściwości i przepis
Róża to nie tylko piękny kwiat i symbol romantycznej miłości. O prozdrowotnych właściwościach jej płatków i owoców wiadomo już od dawna, więc picie herbaty różanej uchodzi za bardzo zdrowy rytuał. Poznaj wszystkie zalety tego napoju i wypróbuj sprawdzony przepis na herbatę z róży.
Skąd się wzięła tradycja picia herbaty różanej?
Róża – zwana także królową kwiatów – jest doskonale znana już od czasów starożytnych. Starożytni Egipcjanie widzieli w niej atrybut Izydy – bogini płodności i opiekunki rodzin. Kwiat ten był główną ozdobą wiszących ogrodów w Babilonie, natomiast antyczni Grecy uważali go za symbol bogini miłości Afrodyty. Jednak bardzo szybko się zorientowano, że róża nie tylko jest piękna, ale ma również właściwości lecznicze i prozdrowotne. W starożytnej medycynie stosowano olej różany oraz płatki róż jako środek łagodzący ból brzucha, problemy z trawieniem czy zaburzenia miesiączkowania. Ta aromatyczna roślina była także jednym z pierwszych antydepresantów, który pomagał pozbyć się uczucia smutku i niepokoju.
Picie naparów ziołowych ma bardzo długą tradycję we wszystkich częściach świata, jednak spopularyzowanie herbaty przypada na XIX w., kiedy to zakochali się w niej Anglicy i rozpoczęli produkcję na szeroką skalę. Dziś na sklepowych półkach bez problemu znajdziesz różne odmiany herbaty różanej – od wyrafinowanych mieszanek dla koneserów po ekspresowe herbaty w saszetkach. Napar możesz też przyrządzić samodzielnie z owoców róży oraz płatków i czerpać pełnymi garściami z dobroczynnych właściwości tego popularnego kwiatu.
Herbata różana – właściwości
Herbata różana nie tylko zachwyca aromatem, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na zdrowie. Swoje właściwości zawdzięcza głównie wysokiej zawartości witaminy C, która wzmacnia odporność, poprawia kondycję skóry i hamuje procesy starzenia się. Inne cenne składniki to: witamina A, witamina B3, witamina D, witamina E, żelazo, wapń i mangan. Herbata z róży wspiera układ pokarmowy – działa rozkurczająco, pomaga zwalczyć niestrawność i ma łagodne działanie przeczyszczające. Co więcej, herbata różana jest cennym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów),które zwalczają wolne rodniki powstałe w organizmie na skutek długotrwałego stresu i przemęczenia. Dzięki temu napar z róży działa jak eliksir młodości – zapewnia skórze piękny i młody wygląd przez wiele lat.Róża, podobnie jak wiele innych ziół leczniczych, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a więc łagodzi takie dolegliwości, jak: bóle reumatyczne, zapalenie stawów, bóle mięśni czy dna moczanowa. Badania japońskich naukowców wykazały, że dzika róża ma również właściwości odchudzające – pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów oraz tkanki tłuszczowej, szczególnie z okolic brzucha. Pośrednio wspiera więc układ krążenia i zapobiega poważnym chorobom sercowo-naczyniowym.
Kiedy warto pić herbatę różaną?
Aromatem herbaty różanej możesz rozkoszować się w dowolnym momencie, jednak są szczególne sytuacje, kiedy warto po nią sięgnąć. Koniecznie zrób napar z dzikiej róży, gdy:
Dopadło cię przeziębienie. Różana herbata łagodzi objawy infekcji i działa rozgrzewająco.
Masz zapalenie gardła – napar z dzikiej róży sprawi, że poczujesz się lepiej.
Cierpisz na anemię lub twoje wyniki badań krwi wskazują, że grozi ci niedokrwistość. Dzika róża zawiera żelazo, które jest niezbędne w walce z tą dolegliwością.
Chcesz zrzucić kilka kilogramów. Herbata różana wesprze cię w staraniach i pomoże pozbyć się nadmiaru kilogramów i tkanki tłuszczowej. Pamiętaj, że do osiągnięcia wymarzonego efektu potrzebne będą jeszcze zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.
Cierpisz na wzdęcia, bóle brzucha, zmagasz się z uczuciem pełności i ciężkości w żołądku lub odczuwasz inne dolegliwości z powodu nieprawidłowego funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. Herbata różana będzie tu bardzo pomocna, ponieważ wykazuje właściwości żółciopędne.
Spodziewasz się dziecka. Herbata z dzikiej róży to naturalne źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży.
Herbata różana – przepis
Wiele osób zastanawia się, jak powstaje herbata różana. Przepis jest bardzo prosty i możesz samodzielnie przygotować ten rozgrzewający napój. Potrzebne są 3 składniki:
4 łyżeczki czarnej herbaty,
2 łyżeczki suszonych płatków róży,
kilka suszonych owoców dzikiej róży,
Przygotuj czajniczek do parzenia herbaty, wsyp do niego wszystkie składniki i postaw na podgrzewaczu. Poczekaj, aż sucha herbata zrobi się ciepła, dodaj 2 łyżeczki wrzątku i pozostaw całość na około 3 minuty. Następnie dodaj filiżankę wrzącej wody i pozostaw na podgrzewaczu przez 5 minut, dopełnij całość 2 filiżankami wrzątku i odczekaj kolejne 5 minut. Napar jest gotowy do picia, doskonale smakuje z miodem.
- Z. Nowak, Róża przedłuża życie, Wydawnictwo Aromat Słowa 2018.
- C. Dow, Uzdrawiająca moc herbaty, Wydawnictwo Vital 2015.
- R. Przybylok, Czajnikowy.pl, dobra herbata, Wydawnictwo Nasza Księgarnia 2017.
- D. Malik-Ferfecka, Dzika róża jako tonik przeciwstarzeniowy i… wspomagający odchudzanie, https://zdrowieharmonia.pl/dzika-roza-jako-tonik-przeciwstarzeniowy-i-wspomagajacy-odchudzanie/, dostęp: czerwiec 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.