Czy herbata z cytryną jest zdrowa?
Herbata z cytryną to jedno z bardziej popularnych połączeń, wykorzystywanych jako metoda na przeziębienie oraz sposób na rozgrzanie w chłodne wieczory. Ale czy napój tego typu jest rzeczywiście tak zdrowy, za jaki uchodzi? Poznaj właściwości herbaty z cytryną i odpowiednią technikę parzenia!
Picie herbaty z cytryną sprawia wiele przyjemności, ale może być również niebezpieczne. Istnieje ryzyko, że po zaparzeniu i dodaniu cytrusa w herbacie wytworzą się związki odpowiedzialne m.in. za chorobę Alzheimera czy uszkodzenia wątroby. Sprawdź, co zrobić, aby tego uniknąć!
Czarna herbata z cytryną – właściwości
Herbata cieszy się powszechnym uznaniem od wieków ze względu na dobroczynne właściwości zawarte w liściach. Czarna, zielona, czerwona czy biała herbata zawiera przeciwutleniacze, flawonoidy oraz polifenole, które pomagają zmniejszyć ilość wolnych rodników, łagodzą skutki zmęczenia, obniżają poziom cholesterolu, oczyszczają organizm z toksyn, hamują procesy starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów oraz chorób, takich jak miażdżyca. Ponadto napar wykorzystywany jest jako lek wspomagający odporność
Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?
Herbata z cytryną może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ze względu na połączenie cytrusa z glinem zawartym w liściach lub fusach, który nie jest rozpuszczalny w wodzie i pozostaje zamknięty w suszu. Cytryna w gorącej herbacie wyzwala reakcję chemiczną z glinem, wytwarzając szkodliwy cytrynian glinu, związek przyswajalny przez człowieka, który sprzyja odkładaniu się toksycznych substancji w mózgu i może doprowadzić do zaburzeń w działaniu centralnego układu nerwowego. Dopóki do naparu nie dodasz owocu, glin nie przedostanie się do wody, a jeśli uwolni się z liści, to w śladowych ilościach, które zostaną szybko zneutralizowane i wydalone z moczem. Zagrożenie zatrucia herbatą z cytryną możesz wyeliminować, usuwając z filiżanki zaparzone fusy lub liście przed dodaniem cytryny. Taki zabieg pozwoli zatrzymać glin i zapobiegnie wejściu z nim w reakcję kwasu cytrynowego.
Czy można pić herbatę z cytryną?
Herbata z cytryną to jedno z bardziej popularnych i ponadczasowych połączeń wykorzystywanych w celach leczniczych i zapobiegawczych. Pamiętaj, że szkodliwy związek chemiczny powstaje tylko wówczas, kiedy dodajesz cytrynę do naczynia, w którym znajdują się fusy lub liście herbaty, dlatego wcześniej powinieneś wyjąć ze szklanki torebkę lub susz. Wówczas przeniknięcie niebezpiecznych związków do organizmu ci nie grozi. W przygotowaniu odpowiedniej herbaty z cytryną ważny jest też czas parzenia i temperatura napoju w momencie dodania cytryny. Aby cieszyć się smakiem i dobroczynnym wpływem czarnej herbaty z kwaśnym sokiem, zalej liście lub torebkę tzw. białym wrzątkiem i wyciągnij susz po 3–4 minutach. Do herbaty z cytryną możesz dodać miód, cynamon czy maliny. Takiemu eliksirowi pitemu kilka razy w ciągu dnia niestraszna żadna grypa.Herbatę z cytryną możesz popijać nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też dla przyjemności. Napój ceniony jest ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Cytrynę możesz dodawać także do innego rodzaju herbat, zwracając szczególną uwagę na temperaturę wody. Tylko Pu Erh (czerwona herbata) może być parzona i podawana z cytryną w podobny sposób do czarnej. Biała źle znosi wysokie temperatury; wrzątku nie lubi również zielona. Aby uzyskać odpowiedni napar, zalej ją wodą o temperaturze 70–80 stopni i po mniej więcej 2 minutach dodaj owoc. Herbata z cytryną przygotowana w odpowiedni sposób nie jest szkodliwa, nie musisz się zatem obawiać o zdrowie. Pamiętaj, że powyższe zasady dotyczące cytryny odnoszą się zarówno do soku, jak i do plasterków owocu. Rynek spożywczy oferuje również gotowe herbaty z cytryną do zaparzenia. Stając przed półką sklepową, zwróć uwagę na skład produktu. Część z nich zawiera jedynie aromaty cytrynowe, sprawiające tylko wrażenie dodatku prawdziwego owocu, mijające się z dobroczynnym wpływem na zdrowie.
- Mrowiec J., Herbata. Moc smaku i aromatu, Buchmann, Warszawa 2015.
- Soon E., Herbata według Dilmah, Gourmet Food, Warszawa 2011.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.