Herbata z hibiskusa – właściwości i działanie
Dzięki dobroczynnym właściwościom herbata z hibiskusa zdobyła uznanie nie tylko wśród miłośników ciepłych, roślinnych naparów, ale także u osób borykających się z różnymi problemami zdrowotnymi. Sprawdź, jakim działaniem wyróżnia się chińska róża i w czym może ci pomóc!
Prozdrowotne właściwości herbaty z hibiskusa wpływają zwłaszcza na krążenie, więc jeśli zmagasz się z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, możesz w naturalny sposób przejąć nad nim kontrolę. Herbata ma też działanie przeciwbakteryjne i zdolności antyoksydacyjne. Możesz ją pić na ciepło lub z lodem.
Herbata z hibiskusa – właściwości
Hibiskus, znany też jako ketmia, róża chińska czy czerwone złoto faraonów, to jednoroczny krzew, osiągający wysokość nawet 2,5 metra, który charakteryzuje się grubymi, mięsistymi kwiatami o ciemnoczerwonej barwie, kształtem przypominającymi pucharki, o średnicy nawet 20–30 cm. Ich walorem jest kwaśny smak, który znalazł zastosowanie w branży spożywczej. Kwiatom hibiskusa przypisuje się także właściwości prozdrowotne ze względu na bogactwo cennych związków aktywnych, takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy i hibiskusowy. W składzie znajdują się też flawonoidy oraz kwas protokatechowy. Hibiskus zawiera także dużo witaminy C oraz olejek eteryczny. Surowiec roślinny wykorzystywany w celach leczniczych stanowią wysuszone kwiaty hibiskusa (całe lub rozdrobnione), zebrane w okresie owocowania. Najczęściej przygotowuje się z nich napary do picia na ciepło lub zimno.
Jakie działanie ma herbata z hibiskusa?
Jeśli twoja odporność jest słaba, często łapią cię infekcje górnych dróg oddechowych, a grypa, gorączka i bóle mięśniowe w sezonie jesienno-zimowym zaczynają się wraz z pierwszymi mrozami, rozwiązaniem może być pita regularnie herbatka z hibiskusa. Susz kwiatowy urokliwej ketmii często stanowi składnik produktów na przeziębienie. Bogactwo witamin i związków organicznych wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego oraz łagodzi stany zapalne. Dzięki temu, nawet jeśli dopadnie cię infekcja, znacznie skrócisz czas rekonwalescencji i zmniejszysz ryzyko ponownego zachorowania.
Kwiat hibiskusa ma też właściwości hipolipemiczne, które obniżają poziom cholesterolu LDL. Tym samym zmniejszenie ilości złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych obniża ryzyko różnego rodzaju chorób na tle krążeniowym, takich jak miażdżyca. Herbata z hibiskusa jest również powszechnie stosowana jako element leczenia nadciśnienia tętniczego. Dzięki niej w bezpieczny i naturalny sposób poprawisz pracę serca, ale nie tylko.
Herbata z hibiskusa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu. Kwiat hibiskusa nie tylko działa regenerująco na wątrobę, ale także ma właściwości spazmolityczne, żółciopędne, moczopędne i przeczyszczające. Możesz sięgnąć po napój, jeśli pragniesz schudnąć lub utrzymać wagę oraz kiedy męczy cię niestrawność. To cenne narzędzie po tłustym posiłku oraz na pobudzenie łaknienia. Jeśli jesteś niejadkiem lub ktoś z twoich domowników odmawia jedzenia, herbatę z hibiskusa serwuj na ciepło przed posiłkiem lub na zimno w ciągu dnia. To dobra opcja, kiedy dziecko nie ma apetytu.
Omawiana roślina niesie korzyści dla urody. Wyjątkowy skład hibiskusa wspiera procesy neutralizowania i usuwania z organizmu zbędnych produktów przemiany materii oraz niektórych toksyn, a dzięki zawartości antyoksydantów i innych związków organicznych, hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry, poprawiając jej wygląd.
Herbata hibiskusowa wyróżnia się szerokim spektrum działania. Możesz nią również wzbogacić dietę odchudzającą, a nawet stosować ją w profilaktyce chorób nowotworowych. Pijąc regularnie herbatę z hibiskusa, zmniejszasz ryzyko wystąpienia raka prostaty i jednocześnie pozytywnie wpływasz na własną potencję i libido. Dużym atutem herbatki hibiskusowej jest niska toksyczność. Jej picie nie wiąże się ze skutkami ubocznymi.
Jak prawidłowo zaparzyć hibiskus na herbatę?
Aby cieszyć się dobroczynnymi właściwościami rośliny, kwiaty hibiskusa w postaci samodzielnie przygotowanego suszu lub torebek zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie oddziel kwiaty od naparu. Podczas wyciągania suszu czy torebki możesz je lekko wycisnąć, aby do naczynia spłynęła cała cenna esencja. Tak przygotowany napój pij nawet 2–3 razy dziennie. Pamiętaj, że herbata z kwiatów hibiskusa charakteryzuje się kwaśnym, intensywnym smakiem, więc możesz urozmaicić ją dodatkami, takimi jak miód, przyprawy korzenne, plaster owocu lub liść mięty.
Herbatę hibiskusową możesz na zimno nie tylko pić, ale także przygotować, jeśli nie chcesz czekać, aż ostygnie, bądź szukasz ciekawej alternatywy dla znanych napojów. Wystarczy, że zalejesz susz zimną wodą i odczekasz 15–20 minut, zanim wyciągniesz kwiaty. Tego typu herbatą możesz zastąpić lemoniadę czy smakowe wody. Hibiskus równie dobrze orzeźwia, co nawadnia, zwłaszcza w tej formie.
- Sielicka M., Właściwości przeciwutleniające wybranych herbatek będących suplementami diety, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2010, 5(72).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.