Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
Imbir od lat wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie niekonwencjonalnej. Jego właściwości sprawiają, że z chęcią dodajemy go do koktajli, zup, herbat oraz rozmaitych dań. Czy istnieje dzienny limit spożycia imbiru?
Imbir kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Marynowany jest dodawany do sushi, a w formie sproszkowanej wzbogaca gęste i aromatyczne sosy. Plasterki świeżego imbiru rekomendowane są również dla kobiet spodziewających się dziecka, osób cierpiących na choroby lokomocyjne oraz tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.
- Czym jest imbir?
- Jakie właściwości ma imbir?
- Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie
- Działa na układ pokarmowy i układ krążenia
- Koi ból
- Łagodzi mdłości
- Odkaża
- Ułatwia chudnięcie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki
- Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi
- Ile imbiru dziennie można zjeść?
- Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
- W jakiej postaci warto spożywać imbir?
Czym jest imbir?
Imbir to azjatycka roślina o bardzo dużej mocy. W Azji przyprawa ta uprawiana jest od ponad 3000 lat. Z czasem imbir stał się popularny w Europie. Kiedyś był równie cenny, jak złoto, dzisiaj jest dostępny niemal w każdym sklepie. Imbir jest obecnie wykorzystywany jako dodatek do kosmetyków, służy jako afrodyzjak, wzbogaca smak potraw, łagodzi objawy infekcji, rozgrzewa, a nawet urozmaica zapach perfum. Liczne badania naukowe wykazały, że może mieć działanie przeciwnowotworowe. Nasuwa się zatem pytanie, jak jeść imbir. Najlepiej w postaci świeżego korzenia na surowo, ponieważ w takiej formie dostarcza organizmowi najwięcej substancji odżywczych.
Jakie właściwości ma imbir?
Na temat właściwości korzenia imbiru powstaje wiele badań naukowych. W jego składzie znajduje się m.in. potas, żelazo, fosfor, wapń, witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice.
Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie
Zastanawiasz się, jakie właściwości zdrowotne ma imbir? Najczęściej wykorzystuje się go w walce z objawami przeziębienia lub innych infekcji o podłożu wirusowym. Dzięki temu, że przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, jest w składzie różnych maści na bóle mięśni i stawów, olejków do masażu, tabletek do ssania na ból gardła i kompleksów witaminowych wzmacniających odporność.
Działa na układ pokarmowy i układ krążenia
Olejki eteryczne zawarte w korzeniu imbiru niwelują natomiast problemy trawienne. Nawet niewielka ilość tej przyprawy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo. Wykazano, że składniki obecne w imbirze zmniejszają zlepianie się płytek i przez to zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi i poprawiają ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się.
Koi ból
Działanie przeciwbólowe imbiru sprawia natomiast, że od lat jest on stosowany w łagodzeniu bólów różnego pochodzenia, przede wszystkim migren i bólu miesiączkowego.
Łagodzi mdłości
Bardzo przydatny jest imbir w ciąży, bowiem zmniejsza mdłości i wspomaga apetyt. Dlatego bywa również popularnym składnikiem środków łagodzących objawy choroby lokomocyjnej. Roślina ta jest wykorzystywana także jako afrodyzjak, gdyż pobudza krążenie krwi i rozgrzewa.
Odkaża
Korzeń imbiru jest częstym składnikiem płukanek do ust i past do zębów. Ma nie tylko bardzo przyjemny zapach, wykazuje też działanie odkażające
Ułatwia chudnięcie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki
Ta przyprawa zyskała sympatię osób dbających o szczupłą sylwetkę. Łyżka sproszkowanego imbiru rozpuszczonego w szklance ciepłej wody pozwala oszukać uczucia głodu. Co więcej, taka ilość przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponieważ imbir ma działanie rozgrzewające, pobudza termogenezę i przyspiesza metabolizm organizmu. Dodawany jest ponadto do kosmetyków mających na celu walkę z cellulitem. Co więcej, imbir działa moczopędnie i zmniejsza obrzęki.
Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi
Czy imbir podnosi ciśnienie? Jest wręcz odwrotnie. Ze względu na zdolność do rozrzedzania krwi i zmniejszania agregacji płytek systematyczne spożywanie imbiru wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Pamiętaj natomiast, aby ograniczyć stosowanie tej przyprawy, gdy cierpisz na wrzody żołądka/dwunastnicy lub refluks żołądka.
Ile imbiru dziennie można zjeść?
Ile imbiru można spożywać dziennie? Uważa się, że optymalna dawka wynosi od 4 do 5 gramów. Zbyt duża jego ilość może wejść w reakcję z lekami, głównie tymi, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru.
Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
W jakiej postaci warto spożywać imbir?
Najłatwiejszym sposobem jest dodanie cienkiego plasterka świeżego korzenia imbiru do herbaty z cytryną i miodem. Taki ciepły napar doskonale rozgrzewa i wspiera odporność organizmu. Imbir w postaci proszku będzie natomiast, razem z kardamonem, świetnym dodatkiem do zimowej kawy. Można dodawać go również do napojów na zimno np. z sokiem cytrynowym, miodem i kostkami lodu. Taka lemoniada doskonale orzeźwia. Ważne jest, aby nie obierać imbiru ze skórki, ponieważ to w niej znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze.
Pokrojony drobno korzeń imbiru można używać również do marynat. Najlepiej komponuje się ze świeżą papryczką chili i łyżeczką miodu. Potrawa zyska na ostrości i będzie rozgrzewała nawet w najmroźniejsze dni. Przyprawa ta jest także dobrym dodatkiem do sałatek. Komponuje się idealnie z plasterkami wędzonego łososia i gęstą śmietaną.
Na rynku można dostać wiele produktów z imbirem w składzie. Królują przede wszystkim syropy, herbaty, nalewki oraz dodatki do napojów. Pamiętaj jednak, aby przy wyborze kierować się przede wszystkim niską zawartością cukru oraz sztucznych aromatów i dodatków.
Imbir należy przechowywać w lodówce, najlepiej w ręczniku papierowym w pojemniku przeznaczonym dla warzyw i owoców. Ważne jest, aby korzeń nie miał bezpośredniego kontaktu z promieniowaniem słonecznym.
- A. Grys, Z. Łowicki i A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru, „Postępy Fitoterapii”, 2010, nr 1, s.42–45.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.