Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?

Paulina Kłos-Wojtczak19.05.2021Aktualizacja: 25.11.2022

Imbir od lat wykorzystywany jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie niekonwencjonalnej. Jego właściwości sprawiają, że z chęcią dodajemy go do koktajli, zup, herbat oraz rozmaitych dań. Czy istnieje dzienny limit spożycia imbiru?


Imbir kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką. Marynowany jest dodawany do sushi, a w formie sproszkowanej wzbogaca gęste i aromatyczne sosy. Plasterki świeżego imbiru rekomendowane są również dla kobiet spodziewających się dziecka, osób cierpiących na choroby lokomocyjne oraz tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy.

ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest imbir?
  2. Jakie właściwości ma imbir?
  3. Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie
  4. Działa na układ pokarmowy i układ krążenia
  5. Koi ból
  6. Łagodzi mdłości
  7. Odkaża
  8. Ułatwia chudnięcie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki
  9. Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi
  10. Ile imbiru dziennie można zjeść?
  11. Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
  12. W jakiej postaci warto spożywać imbir?

Czym jest imbir?

Imbir to azjatycka roślina o bardzo dużej mocy. W Azji przyprawa ta uprawiana jest od ponad 3000 lat. Z czasem imbir stał się popularny w Europie. Kiedyś był równie cenny, jak złoto, dzisiaj jest dostępny niemal w każdym sklepie. Imbir jest obecnie wykorzystywany jako dodatek do kosmetyków, służy jako afrodyzjak, wzbogaca smak potraw, łagodzi objawy infekcji, rozgrzewa, a nawet urozmaica zapach perfum. Liczne badania naukowe wykazały, że może mieć działanie przeciwnowotworowe. Nasuwa się zatem pytanie, jak jeść imbir. Najlepiej w postaci świeżego korzenia na surowo, ponieważ w takiej formie dostarcza organizmowi najwięcej substancji odżywczych.

Jakie właściwości ma imbir?

Na temat właściwości korzenia imbiru powstaje wiele badań naukowych. W jego składzie znajduje się m.in. potas, żelazo, fosfor, wapń, witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice.

Rozgrzewa, działa przeciwzapalnie

Zastanawiasz się, jakie właściwości zdrowotne ma imbir? Najczęściej wykorzystuje się go w walce z objawami przeziębienia lub innych infekcji o podłożu wirusowym. Dzięki temu, że przyprawa ta ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, jest w składzie różnych maści na bóle mięśni i stawów, olejków do masażu, tabletek do ssania na ból gardła i kompleksów witaminowych wzmacniających odporność.

Działa na układ pokarmowy i układ krążenia

Olejki eteryczne zawarte w korzeniu imbiru niwelują natomiast problemy trawienne. Nawet niewielka ilość tej przyprawy pobudza wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo. Wykazano, że składniki obecne w imbirze zmniejszają zlepianie się płytek i przez to zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Obniżają również poziom cholesterolu we krwi i poprawiają ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się.

Koi ból

Działanie przeciwbólowe imbiru sprawia natomiast, że od lat jest on stosowany w łagodzeniu bólów różnego pochodzenia, przede wszystkim migren i bólu miesiączkowego.

Łagodzi mdłości

Bardzo przydatny jest imbir w ciąży, bowiem zmniejsza mdłości i wspomaga apetyt. Dlatego bywa również popularnym składnikiem środków łagodzących objawy choroby lokomocyjnej. Roślina ta jest wykorzystywana także jako afrodyzjak, gdyż pobudza krążenie krwi i rozgrzewa.

Odkaża

Korzeń imbiru jest częstym składnikiem płukanek do ust i past do zębów. Ma nie tylko bardzo przyjemny zapach, wykazuje też działanie odkażające

Ułatwia chudnięcie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki

Ta przyprawa zyskała sympatię osób dbających o szczupłą sylwetkę. Łyżka sproszkowanego imbiru rozpuszczonego w szklance ciepłej wody pozwala oszukać uczucia głodu. Co więcej, taka ilość przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponieważ imbir ma działanie rozgrzewające, pobudza termogenezę i przyspiesza metabolizm organizmu. Dodawany jest ponadto do kosmetyków mających na celu walkę z cellulitem. Co więcej, imbir działa moczopędnie i zmniejsza obrzęki.

Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi

Czy imbir podnosi ciśnienie? Jest wręcz odwrotnie. Ze względu na zdolność do rozrzedzania krwi i zmniejszania agregacji płytek systematyczne spożywanie imbiru wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Pamiętaj natomiast, aby ograniczyć stosowanie tej przyprawy, gdy cierpisz na wrzody żołądka/dwunastnicy lub refluks żołądka.

Ile imbiru dziennie można zjeść?

Ile imbiru można spożywać dziennie? Uważa się, że optymalna dawka wynosi od 4 do 5 gramów. Zbyt duża jego ilość może wejść w reakcję z lekami, głównie tymi, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru.

Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
Właściwości i stosowanie imbiru - infografika

W jakiej postaci warto spożywać imbir?

Najłatwiejszym sposobem jest dodanie cienkiego plasterka świeżego korzenia imbiru do herbaty z cytryną i miodem. Taki ciepły napar doskonale rozgrzewa i wspiera odporność organizmu. Imbir w postaci proszku będzie natomiast, razem z kardamonem, świetnym dodatkiem do zimowej kawy. Można dodawać go również do napojów na zimno np. z sokiem cytrynowym, miodem i kostkami lodu. Taka lemoniada doskonale orzeźwia. Ważne jest, aby nie obierać imbiru ze skórki, ponieważ to w niej znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze.

Pokrojony drobno korzeń imbiru można używać również do marynat. Najlepiej komponuje się ze świeżą papryczką chili i łyżeczką miodu. Potrawa zyska na ostrości i będzie rozgrzewała nawet w najmroźniejsze dni. Przyprawa ta jest także dobrym dodatkiem do sałatek. Komponuje się idealnie z plasterkami wędzonego łososia i gęstą śmietaną.

Na rynku można dostać wiele produktów z imbirem w składzie. Królują przede wszystkim syropy, herbaty, nalewki oraz dodatki do napojów. Pamiętaj jednak, aby przy wyborze kierować się przede wszystkim niską zawartością cukru oraz sztucznych aromatów i dodatków.

Imbir należy przechowywać w lodówce, najlepiej w ręczniku papierowym w pojemniku przeznaczonym dla warzyw i owoców. Ważne jest, aby korzeń nie miał bezpośredniego kontaktu z promieniowaniem słonecznym.

Źródła
  1. A. Grys, Z. Łowicki i A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru, „Postępy Fitoterapii”, 2010, nr 1, s.42–45.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.