Imbir - właściwości prozdrowotne. Jakie są przeciwwskazania do spożywania korzenia?
Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. Regularnie jedzony, zwalcza stany zapalne, łagodzi dolegliwości bólowe i reguluje krążenie. Doskonale sprawdza się również w ciąży jako naturalny środek przeciwwymiotny.
Wskazania do jedzenia imbiru
Imbir jest popularnym kłączem, często wykorzystywanym w kuchni, zarówno jako dodatek do herbaty, jak i składnik dań mięsnych, owoców morza i drobiu. W niewielkiej ilości doskonale sprawdzi się również w deserach, sałatkach, a nawet dodany do ciast. Przed podaniem należy obrać korzeń ze skórki. W zależności od dania lub napoju kłącze można pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Imbir powinien być przechowywany w chłodnym miejscu. W celu przedłużenia jego trwałości korzeń można zawinąć w papier. Imbir do picia można podawać na dwa sposoby. Dodany do herbaty, zadziała rozgrzewająco. Po napar z imbiru warto sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Latem sprawdzi się z kolei z orzeźwiającą wodą. Kilka plasterków kłącza warto wkroić do wody z cytryną i łyżką miodu.Wskazaniem do jedzenia imbiru są przede wszystkim problemy z niestrawnością i słaba odporność organizmu. Jego spożywanie szczególnie zalecane jest w okresie jesienno-zimowym. Nie należy jednak zapominać o przeciwwskazaniach. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto zasięgnąć opinii lekarza.
Ile imbiru dziennie można jeść?
Jak jeść imbir, by nie przesadzić z jego nadmiarem? Sięgając po kłącze regularnie, warto pamiętać o ryzyku przedawkowania. Zbyt duże spożycie korzenia może powodować zawroty głowy, kołatanie serca, wzdęcia, biegunkę lub ból brzucha. To, ile imbiru dziennie można jeść, zależy przede wszystkim od stanu zdrowia organizmu i ewentualnych chorób przewlekłych. Umiar w spożywaniu kłącza powinny zachować również przyszłe mamy. Ponadto nadmiar imbiru może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego nie jest zalecany osobom cierpiącym na wrzody żołądka lub choroby dwunastnicy. Po imbir nie powinny również sięgać osoby z refluksem. Konsultacja z lekarzem w kwestii spożywania go w większych ilościach jest również wskazana w przypadku osób z cukrzycą, chorobami wątroby lub problemami z krzepliwością krwi.
Osoby, które nie mają przeciwwskazań do jedzenia imbiru, mogą po niego sięgać regularnie. Herbatę lub napar imbirowy warto wówczas wypijać kilka razy w tygodniu. Wskazane jest jednak raz na jakiś czas odstawienie kłącza.
Imbir - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne imbiru od tysięcy lat doceniane są w Azji, skąd pochodzi kłącze. Jego ekstrakt wykorzystywany jest do produkcji lekarstw i kosmetyków. Swoje właściwości omawiany korzeń zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który nadaje mu charakterystyczny, delikatnie pikantny smak. W medycynie imbir znany jest jako jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na odporność. Spożywany w stanie osłabienia, zapobiega rozwojowi infekcji i jest skutecznym remedium na grypę i stany przeziębieniowe. Jego właściwości łagodzące docenią osoby borykające się z chorobą lokomocyjną. Imbir skutecznie łagodzi mdłości i zapobiega wymiotom. Wspomaga trawienie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego doskonale sprawdzi się w dietach odchudzających. Jest pomocny również w obniżaniu złego cholesterolu. Niewielki dodatek do obiadu pozytywnie wpłynie na krążenie krwi i zapobiegnie tworzeniu się zakrzepów w żyłach i tętnicach. Dzięki zdolności obniżania poziomu glukozy we krwi kłącze sprawdza się również w profilaktyce przeciwcukrzycowej.
Spożywanie imbiru polecane jest więc osobom, które znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę lub ich wyniki badań krwi wskazują na znaczne podwyższenie parametrów glukozy. Właściwości przeciwbólowe docenią kobiety cierpiące z powodu nieznośnych bólów menstruacyjnych. Napar z imbiru pozytywnie wpływa także na pracę mózgu, poprawia koncentrację i dodaje energii. Obawiasz się, czy imbir podnosi ciśnienie? Tak, dlatego ostrożnością muszą wykazać się osoby z nadciśnieniem lub cierpiące z powodu chorób układu krwionośnego.
Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
Napar z imbiru
Surowy imbir to bogate źródło żelaza, wapnia, magnezu, potasu i sodu. Korzeń warto wykorzystać do przyrządzenia wartościowego dla zdrowia naparu. W zależności od podania - na gorąco lub zimno - może być on napojem orzeźwiającym lub skutecznym remedium na ból brzuchai niestrawność.Jak zrobić napar z imbiru? W litrze wody należy zagotować około 10 cm obranego i pokrojonego w plastry korzenia. Po doprowadzeniu wody do wrzenia na małym ogniu mikstura powinna się gotować jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Gotowy napar należy odcedzić i przelać do dzbanka. Wodę imbirową można pić na gorąco, zaraz po przygotowaniu, jak i schłodzoną, np. z kostkami lodu. Osoby, którym przeszkadza zbyt intensywny smak, mogą poprawić go odrobiną miodu. Napar z imbiru warto dodać również do herbaty.
Sok z imbiru
Samodzielnie przygotowany sok z imbiru działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność organizmu i hamuje rozwój grzybów. Napój może być wypijany codziennie w celach profilaktyki zdrowotnej. Po sok szczególnie powinny sięgnąć osoby narażone na rozwój choroby wieńcowej. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym korzeń pozytywnie wpływa na kondycję serca i funkcjonowanie układu krwionośnego. Sok z imbiru może być również pomocny w nawracających schorzeniach jamy ustnej, a w szczególności w stanach zapalnych dziąseł. Przepis na sok z imbiru jest prosty i szybki. Po obraniu ze skórki korzeń należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie odcisnąć. Otrzymany koncentrat można przelać do szklanej butelki z ciemnego szkła i trzymać w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie. Sok może również posłużyć jako koncentrat do rozcieńczania z wodą. Podany w chłodne dni, fantastycznie ugasi pragnienie.
Imbir w ciąży
Imbir jest skutecznym i naturalnym środkiem na mdłości w ciąży. Dostarczy przyszłej mamie wielu składników odżywczych, m.in. wapnia, fosforu, potasu, magnezu. Sprawdzi się również jako zamiennik środków farmakologicznych na ból brzucha, kolkę jelitową, niestrawność. Imbir działa moczopędnie, a poprzez regulację pracy nerek wspomaga organizm w bezpiecznej detoksykacji. Kłącze ma również działanie przeciwobrzękowe i usprawniające krążenie krwi i limfy. Tym bardziej po napar imbirowy powinny sięgać kobiety mające problem z puchnięciem nóg. Imbir to także cudowny, naturalny lek rozgrzewający, który sprawdzi się jako remedium na infekcje zapalne. W przypadku bakteryjnego zapalenia gardła może być naturalnym zamiennikiem leków. Imbir w ciąży może być spożywany w formie herbaty z dodatkiem kłącza lub podawanego na zimno napoju z plasterkami korzenia. Intensywność smaku zależy od długości moczenia kłącza. Kobiety w ciąży powinny unikać bardzo mocnych naparów, gdyż olejki eteryczne mogą drażnić ich żołądek. Po mniej więcej 3 minutach zaleca się zatem wyciągnięcie imbiru z herbaty.
- E.Heidbohmer, Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z,Vital, 2016.
- K. Szaciłło, M. Szaciłło, Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury, Zwierciadło, 2018.
- M. Hahn-Hubner, Imbir. Najstarszy środek przeciwbólowy świata, Wiedza i Praktyka 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.