Jakie zastosowanie zdrowotne ma imbir? Poznaj właściwości lecznicze imbiru
Korzeń imbiru ma nie tylko wyjątkowe właściwości smakowe, ale też jest źródłem witamin. Prawdopodobnie spotkałeś się z zastosowaniem imbiru na przeziębienia. Czy wiesz, że może być on też podawany na nudności czy w stanach zapalnych? Poznaj zdrowotne działanie imbiru!
Imbir – jakie ma właściwości lecznicze?
Dodanie imbiru do potraw lub napojów nie tylko nadaje im żywszego, ostrzejszego smaku, ale też zwiększa ich wartość odżywczą. Imbir zawiera białka, tłuszcze, węglowodany i błonnik. Korzeń imbiru ma też właściwości zdrowotne: jest bogaty w niacynę, kwas foliowy oraz witaminy C, E, A, B6. Poza tym obfituje w minerały, takie jak magnez, fosfor, sód i cynk. To źródło żelaza i wapnia. Charakterystyczny gorzkawy smak nadają mu żywice gingerol i zinferon. Zingiberol to olejek eteryczny, będący głównym nośnikiem zapachu dla imbiru. Dodatkowo imbir zawiera antyoksydanty o działaniach zdrowotnych. Pomagają one organizmowi zwalczyć choroby przewlekłe, takie jak nadciśnienie, choroby serca i choroby płuc, zapobiegają powstawaniu nowotworów, a także opóźniają procesy starzenia.
Właściwości imbiru w pigułce – obejrzyj infografikę
Działanie zdrowotne imbiru
Jakie właściwości lecznicze ma imbir? W jakich schorzeniach go stosować?
Na przeziębienie
Imbir wykazuje działanie lecznicze w przeziębieniach. Najczęściej podaje się herbatę z imbirem, ale również napary z imbiru, miodu i cytryny. Działają one przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, mają właściwości wykrztuśne, rozgrzewają, odblokowują zatkany nos i podnoszą odporność. Gingerol zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji i hamuje wzrost bakterii. Świeży imbir może być też skuteczny w zapobieganiu częstym infekcjom wirusowym układu oddechowego. Imbir na przeziębienie może być stosowany również przez kobiety w ciąży.
Na nudności w ciąży
Imbir to „domowy sposób” na różnego rodzaju nudności – związane z leczeniem onkologicznym czy po operacjach. Najchętniej jednak stosują go kobiety w ciąży, które nie powinny przyjmować wielu leków. Imbir jest wprawdzie uważany za przyprawę bezpieczną dla ciężarnych, należy jednak wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów. Przede wszystkim nie zaleca się przekraczania dawki 1 grama dziennie. Imbiru nie powinno się stosować w pierwszym trymestrze ciąży, kiedy rozwijają się najważniejsze narządy dziecka. Ponieważ imbir zmniejsza krzepnięcie krwi, odradza się stosowanie go w okresie bezpośrednio przed porodem. Powinny unikać go również kobiety po poronieniu, ponieważ może on być przyczyną zwiększania częstotliwości skurczów macicy. Jeśli masz wątpliwości, czy powinnaś przyjmować imbir, skonsultuj się z lekarzem, który pomoże ocenić indywidualne ryzyko.
Zmniejszenie bólu
Imbir pomaga w leczeniu dolegliwości bólowych w chorobie zwyrodnieniowej stawów, zwłaszcza kolana. Chociaż w medycynie ludowej stosowany był do zwalczania bólu od dawna, to jego właściwości przeciwbólowe zostały potwierdzone w standaryzowanych badaniach. Uczestnicy otrzymywali od 500 miligramów do 1 grama imbiru każdego dnia od 3 do 12 tygodni. U większości z nich zdiagnozowano zwyrodnienie stawu kolana. Imbir zmniejszał dolegliwości bólowe, co wiązało się również z poprawą sprawności. Wadą imbiru w leczeniu bólu jest jego nieprzyjemny smak. Z tego powodu niektórzy chętniej sięgają po tradycyjne leki.
Jest jeszcze jeden rodzaj bólu, który można zwalczyć imbirem, mianowicie ból menstruacyjny. Kłącze imbiru korzystnie działa zwłaszcza w pierwszych dniach krwawienia miesiączkowego. W jednym z badań 150 kobiet podzielono na dwie grupy – przez pierwsze trzy dni okresu jedna stosowała imbir w proszku, a druga powszechnie używany lek przeciwbólowy. Okazało się, że imbir w proszku zmniejszał ból równie skutecznie co środki z apteki.
Odchudzanie
Imbir wspomaga odchudzanie i pozwala szybciej zmniejszyć wskaźnik masy ciała (BMI). W jaki sposób? Wpływ imbiru na utratę masy ciała związany jest głównie ze zwiększonym potencjałem do spalania kalorii i przyspieszeniem metabolizmu. Poza tym imbir korzystnie oddziałuje również na inne zmiany występujące w zespole metabolicznym. Zmniejsza stan zapalny, normalizuje poziom insuliny we krwi i sprawia, że organizm staje się na nią bardziej wrażliwy. Wspiera on też spalanie tkanki tłuszczowej z brzucha u osób z otyłością brzuszną. Pojawia się też pytanie, jak imbir wpływa na inne objawy zespołu metabolicznego. Czy imbir podnosi ciśnienie? Wręcz przeciwnie! Imbir obniża zarówno ciśnienie krwi, jak i poziom cholesterolu.
Dolegliwości żołądkowe
Niestrawność to przewlekła dolegliwość ze strony układu pokarmowego, która objawia się bólem górnej części brzucha, nudnościami, odbijaniem czy szybkim uczuciem pełności. Niestrawność może być spowodowana nieodpowiednią dietą, refluksem, używkami oraz zbyt wolnym opróżnianiem żołądka z treści pokarmowej. Imbir redukuje objawy niestrawności, takie jak uczucie pełności, i przyspiesza przejście pokarmu z żołądka do dwunastnicy. W jednym z badań stwierdzono, że podanie imbiru przyspiesza czas przejścia pokarmu z żołądka do dalszej części jelita u osób z niestrawnością o około 4 minuty, czyli prawie o jedną czwartą.
Jak należy stosować imbir, aby zachował on właściwości lecznicze?
Czy lepiej wybrać imbir sproszkowany czy świeży? Świeży korzeń imbiru zawiera więcej gingerolu, który odpowiada za większość właściwości leczniczych. Przy suszeniu zawartość gingerolu w kłączu się zmniejsza. Z tego powodu, jeśli to możliwe, wybierz świeży imbir. Należy jednak pamiętać, że ma on skuteczniejsze działanie i w związku z tym starannie sprawdzać dzienne spożycie w ciąży.
Imbir ma udowodnione właściwości lecznicze. Można przyjmować go w formie surowej, marynowany, kandyzowany, jako proszek lub suplement diety w tabletkach. Imbir pomaga nie tylko na przeziębienie, ale również zmniejsza miesiączkowe dolegliwości bólowe, leczy niestrawność i wspomaga utratę nadmiarowych kilogramów.
- N.H. Anh i in., A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. „Nutrients” 2020, nr 12, s 157.
- N. Maharlouei i in., The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, „Crit Rev Food Sci Nutr.” 2019, nr 59, s.1753–1766.
- S. Wang i in., Biological properties of 6-gingerol: a brief review, „Nat Prod Commun.” 2014, nr 9, s.1027–1030.
- F. Araya-Quintanilla i in., Effectiveness of ginger on pain and function in knee osteoarthritis: a PRISMA systematic review and meta-analysis, „Pain Physician” 2020, nr 23, s.151–161.
- K. Venkatakrishnan i in., Extensive review of popular functional foods and nutraceuticals against obesity and its related complications with a special focus on randomized clinical trials. „Food Funct.” 2019, nr 10, s. 2313–2329.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.