Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieOdchudzanie 1 min.

Jagody – niepozorny owoc o potężnej, prozdrowotnej mocy

Katarzyna Grzyś-Kurka29.03.2023Aktualizacja: 01.05.2023

Jagody często goszczą na naszych stołach w postaci dodatku do deserów, składnika koktajli czy w surowej postaci do przekąszenia. Cenimy ja za słodko-kwaśny smak i aromat przywodzący na myśl letnie i ciepłe dni. Jednak poza walorami zapachowymi i smakowymi jagody są wartościowym składnikiem diety, korzystnie wpływającym na zdrowie.


jagody-wlasciwosci-jakie-witaminy-ma-jagoda
pixabay.com

Polecane

detoks-organizmu-jak-go-zrobic-czy-warto
Odżywianie
2 min.
Detoks organizmu - jak go zrobić? Czy warto?
28.10.2021
koktajle-odchudzajace-jakie-sa-najlepsze-jakie-wybrac
Odżywianie
1 min.
Koktajle odchudzające – co powinno się znaleźć w ich składzie?
29.05.2022
jak-zmniejszyc-apetyt-jakie-sa-domowe-sposoby
Odżywianie
1 min.
Jak zmniejszyć apetyt? Jakie są domowe sposoby?
28.10.2021
otylosc-gynoidalna-co-to-jest-jak-ja-leczyc-dieta-cwiczenia
Odżywianie
1 min.
Otyłość gynoidalna - co to jest? Jak ją leczyć? Dieta, ćwiczenia
28.10.2021
Spis treści
  1. Czym są jagody?
  2. Jakie właściwości ma jagoda kamczacka?
  3. Jakie właściwości mają jagody acai?
  4. Jakie są właściwości jagody goji?
  5. Jakie właściwości ma jagoda leśna?
  6. Jakie właściwości ma jagoda amerykańska?

Czym są jagody?

Myśląc o jagodach, natychmiast pojawia się skojarzenie z drobnymi, fioletowymi owocami, które porastają krzewy w lasach sosnowych i świerkowych. Tymczasem z botanicznego punktu widzenia są to te gatunki roślin, które wydają mięsiste, niepękające owoce, pozbawione części osłaniającej pestkę. Co ciekawe, zgodnie z tą definicją jagodami są też pomidory i arbuzy.

Ujęcie botaniczne różni się jednak od dietetycznego. Wedle tego drugiego jagodami są czerwone lub fioletowe owoce porastające krzewy. Znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości i właśnie dlatego warto, aby na co dzień gościły w diecie.

Jakie właściwości ma jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka jest rośliną pochodzącą od gatunków naturalnie występujących w Rosji oraz w Japonii. Ma charakterystyczne fioletowe owoce o owalnym lub walcowatym kształcie i wymiarach 2,5 cm × 1,5 cm. 

Wśród właściwości jagody kamczackiej na uwagę zasługuje jej antyutleniające działanie, które jest zasługą związków fenolowych (w tym przede wszystkim antocyjanów). Neutralizują one wolne rodniki, zapobiegając rozwojowi stresu oksydacyjnego i przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Przypisywane jagodzie kamczackiej właściwości antyoksydacyjne to również zasługa zawartości witaminy C. W 100 g owoców znajduje się jej aż 48,4– 66,1 mg.

Wśród cennych właściwości zdrowotnych jagody kamczackiej wymienić należy:

  • redukowanie ryzyka rozwoju miażdżycy,

  • wspomaganie leczenia dolegliwości oczu poprzez poprawę elastyczności naczyń włosowatych i usprawnienie przepuszczalności śródnabłonkowej, 

  • zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworu poprzez neutralizowanie wolnych rodników (np. tlenu singletowego),

  • łagodzenie przebiegu infekcji bakteryjnych i wirusowych,

  • odtruwanie po zatruciu metalami ciężkimi oraz środkami farmakologicznymi,

  • wspomaganie łagodzenia stanów zapalnych,

  • łagodzenie dolegliwości gastrycznych.

Jakie właściwości mają jagody acai?

Krzewy acai uprawiane są w Ameryce Środkowej i Południowej. Porastają korony palm kokosowych, wydając fioletowe, okrągłe owoce o długości 1–1,5 cm. Lecznicze właściwości jagód acai cenione są w dorzeczu Amazonki. Mają one silne działanie antyoksydacyjne. Wyprzedzają pod tym względem nawet czerwone winogrona. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań na szczurach – wyciąg z owoców hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Natomiast testy na komórkach organizmu człowieka wykazały, że ekstrakt z jagód acai hamuje rozwój komórek białaczki.

Wśród leczniczych właściwości jagód acai na uwagę zasługuje przede wszystkim zdolność do:

  • łagodzenia dolegliwości gastrycznych,

  • łagodzenia dermatoz (dolegliwości skórnych),

  • regulowania ciśnienia tętniczego,

  • regulowania poziomu cholesterolu,

  • wzmacniania naczyń krwionośnych oraz serca (co sprawia, że jagody mają podobne właściwości, jak tuńczyk),

  • regulowania poziomu glukozy we krwi,

  • działania ochronnego na oczy (wspomagania profilaktyki zaćmy),

  • wspomagania pracy układu pokarmowego (zmniejszania ryzyka refluksu i choroby wrzodowej),

  • usprawniania detoksykacji.

Jakie są właściwości jagody goji?

Już w starożytnej chińskiej medycynie doceniano owoce, korę i liście kolcowoju szkarłatnego. Krzew wydaje czerwone owoce o owalnym kształcie i długości ok. 2 cm. Znane są one jako jagody goji, co nawiązuje do chińskiej nazwy gouqi – wierzby bardzo podobnej do krzewu kolcowoju szkarłatnego.

Jagody goji bogate są w karotenoidy, reprezentowane przede wszystkim przez zeaksantynę. Związek ten ma duże znaczenie dla funkcjonowania plamki żółtej w oku i ostrości widzenia. Jagody goji zawierają także dużo witaminy C (42 mg/100 g) o działaniu antyutleniającym, co spowalnia proces starzenia się organizmu, ale i zapobiega rozwojowi stresu oksydacyjnego. Za podobne właściwości cenione są migdały. Nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć te dwa składniki np. w postaci pożywnego dodatku do owsianki.

Do cennych właściwości jagód goji należą także:

Jakie właściwości ma jagoda leśna?

Czarna jagoda, a właściwie borówka czernica, powszechnie występuje w lasach świerkowych i sosnowych Europy Środkowej i Północnej, ale też w północnej Azji i w Ameryce Północnej. Ceniona jest zarówno za smak, jak i za działanie na organizm. Jagody obfitują w antyoksydacyjne garbiki i antocyjany (300–700 mg/100 g), a także w witaminy (A, z grupy B i C) i minerały (w wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i potas).

Czarna jagoda od lat stosowana jest w celu:

  • łagodzenia dolegliwości związanych z biegunką,

  • zmniejszania dolegliwości związanych z nieżytem żołądka, 

  • redukowania stanów zapalnych jamy ustnej i gardła,

  • leczenia szkorbutu, 

  • leczenia ślepoty zmierzchowej, zaćmy, degeneracji plamki żółtej,

  • wspomagania pracy układu krwionośnego,

  • redukowania ryzyka rozwoju stresu oksydacyjnego,

  • profilaktyki przeciwnowotworowej,

  • wspierania odporności organizmu.

Jakie właściwości ma jagoda amerykańska?

Jagoda amerykańska, bardziej popularna pod nazwą borówka amerykańska, pochodzi, co nie będzie zaskoczeniem, z Ameryki Północnej. Charakteryzuje się wysoką zawartością garbników, flawonoidów i antocyjanów o właściwościach antyoksydacyjnych. Nie brak w owocach także witamin i minerałów. Jest to cenne źródło witamin: A, B, C, E i D oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu.

Regularne spożywania jagody amerykańskiej przyczynia się do:

  • poprawy witalności,

  • łagodzenia dolegliwości związanych z infekcją układu moczowego, 

  • regulowania ciśnienia krwi, 

  • redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (poprawy elastyczności naczyń krwionośnych),

  • łagodzenia zatwardzeń,

  • leczenia chorób wzroku (w tym: zaćmy, jaskry, zwyrodnienia plamki żółtej),

  • zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się organizmu,

  • ochrony wątroby.

Źródła
  1. I. Szot, T. Lipa, Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2014, nr 4 (95), s. 18–29.
  2. E. Cieślik, A. Gębusia, Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 2, s. 93–100.
  3. E. Cieślik, K. Topolska, Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.), „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 3, s. 188–191.
  4. A. Marosz, Owoce jagody goji (Lycium barbarum i Lycium chinense) – nowe możliwości dla ogrodnictwa czy zagrożenie dla konsumentów?, „Annales Horticulturae” 2017, vol. 27, s. 19–30.
  5. J. Drozd, E. Anuszewska, Czarna jagoda – perspektywy nowych zastosowań w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, „Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie” 2013, nr 2, s. 226–235.
Author Katarzyna Grzyś-Kurka picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.