Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
Kefir to naturalny probiotyk, który spiera jelita i poprawia odporność organizmu. Może być spożywany przez osoby mające nietolerancję laktozy, kobiety w ciąży czy osoby zmagające się z chorobami wirusowymi. Szklanka kefiru spożywana kilka razy w tygodniu pozwala na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia.
Właściwości kefiru
Kefir jest gęstym napojem mlecznym wytwarzanym w wyniku fermentacji. W zależności od stopnia procesu fermentacji kefir może mieć bardziej intensywny, drożdżowy smak, zawierający mało laktozy, dlatego osoby, które cierpią na nietolerancję pokarmową, mogą go spożywać. Kefir może być produkowany z mleka krowiego, koziego lub owczego. W wersji wegańskiej może zostać stworzony z mleka kokosowego, soi lub ryżu.
Kefir zawiera wiele prozdrowotnych właściwości. Jest probiotykiem, wspiera jelita i zwiększa odporność organizmu. Jego regularne spożywanie może zapobiec pojawieniu się osteoporozy. Spożywanie kefiru jest zalecane osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, wrzody żołądka lub zapalenie jelita grubego. Picie go przyspiesza perystaltykę jelit, dlatego powinny po niego sięgnąć osoby, które zmagają się z zaparciami, grypą żołądkową czy biegunką. Prawidłowa mikrobiota jelit jest ważna dla zwiększenia odporności organizmu, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne.
W kefirze znajdują się pożyteczne bakterie i drożdże, które wspierają jelita. Wśród witamin, jakie się w nim znajdują, można wymienić witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę K, wapń oraz magnez. Jest to napój niskokaloryczny, w 100 ml znajduje się ok.50-60 kcal, dlatego jest zalecany osobom na diecie odchudzającej. Zmniejsza on również ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Kto powinien spożywać kefir?
W dzisiejszych czasach wiele osób zapomniało o właściwościach znanego od dawna kefiru. Z powodzeniem może on konkurować wraz z kiszonkami o miano najlepszego naturalnego probiotyku. Kefir może być spożywany niemalże przez każdego, nawet osoby, które mają nietolerancję laktozy, ponieważ nie powoduje dolegliwości trawiennych. Osoby z chorobami wirusowymi, jak opryszczka, półpasiec czy zespół chronicznego zmęczenia, powinny włączyć go do swojej diety.
Zawartość witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy, dlatego może pomóc w zasypianiu, depresji czy zmniejszać nadpobudliwość u dzieci. Regularne picie kefiru pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ciśnienia tętniczego krwi czy usprawnić pracę ważnych organów.
Jeśli aktywnie uprawiasz sport, również możesz sięgnąć po kefir. Pomaga on zregenerować mięśnie po treningu, zmniejsza zmęczenie i poprawia samopoczucie. Może on także zmniejszyć znużenie i senność.
Jak zrobić domowy kefir?
W sklepie można kupić kefir, który doskonale nadaje się do picia, w szczególności schłodzony, ale możesz również wykonać go samodzielnie w domu. Podobnie jak kwaśne mleko. Robiąc go w domu wspierasz ruch less waste, zmniejszając ilość plastiku. Aby przygotować go w domu, potrzebujesz tylko dwóch składników. Głównym są ziarna kefirowe, zwane także grzybkami tybetańskimi lub kulturami kefirowymi. Ziarna są wielokrotnego użytku, więc po zakończonej produkcji, wystarczy, że opłuczesz je pod wodą i możesz ponownie użyć lub zamrozić. Drugim składnikiem jest mleko. Może być krowie, ryżowe czy sojowe. To jakie dodasz, zależy od Ciebie.
Składniki:
Litr mleka,
4-5 łyżek ziaren kefirowych
Przygotowanie:
Mleko podgrzej do temperatury 30-40 stopni C, nie doprowadzając do wrzenia.
Dodaj ziarna kefirowe i dokładnie wymieszaj.
Całość przelej do szklanego naczynia z pokrywką i pozostaw pod przykryciem całą noc.
Tak przygotowany napój możesz przechowywać w lodówce przez tydzień czasu.
Jak należy pić kefir?
Kefir ma wiele wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Dla zachowania zdrowia i prawidłowej mikrobioty jelitowej warto w tygodniu wypijać przynajmniej kilka razy jedną szklankę tego napoju.
Kefir można spożywać jako zamiennik tłustej śmietany, maślanki czy jogurtu naturalnego. Na jego bazie można robić chłodniki, koktajle owocowe, a także naleśniki, placki śniadaniowe czy słodkie bułeczki. Kefir można stosować jako dodatek do pierogów, knedli i innych dań mącznych.
Kobiety w ciąży, w okresie menopauzy lub osoby, które potrzebują oczyszczenia organizmu, powinny wypijać rano po przebudzeniu szklankę tego napoju. Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub cierpią na zaparcia, powinny sięgnąć po szklankę kefiru przed snem.
- V. Pedre, Szczęśliwe jelita : program oczyszczania, który pomoże ci wyeliminować ból, pozbyć się toksyn i pasożytów oraz schudnąć, tłum. A. Gąsowska, Wydawnictwo Illuminatio, Białystok 2016.
- D. Schwenk, Zdrowy ferment : jak przyrządzić i podawać pyszne probiotyczne dania i cieszyć się dzięki nim zdrowiem i lepszym samopoczuciem, tłum. K. Światły, Wydawnictwo Purana, Lutynia 2014.
- G. Cichosz, H. Czeczot, Żywieniowy fenomen mleka, Oficyna Wydawnicza Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Olsztyn 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.