Jak wygląda karambola i co można z niej przyrządzić?
Coraz więcej egzotycznych owoców jest wykorzystywanych w polskiej kuchni. Karambola charakteryzuje się nietypowym kształtem, przypomina bowiem pięcioramienną gwiazdę. Jej kwaśno-słodki smak doskonale nadaje się do dżemów, koktajli i musów owocowych. Sok z karamboli można stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ pomaga on w szybszym powrocie do zdrowia.
Jak wygląda karambola i jak można ją jeść?
Karambola (inaczej oskomian pospolity) to owoc, który pochodzi z tropikalnych wysp Oceanii i charakteryzuje się nietypowym kształtem. Po przekrojeniu wygląda bowiem jak gwiazda. Ma żółtozielony kolor, a jej miąższ charakteryzuje się orzeźwiającym, słodko-kwaśnym smakiem. Dojrzałe owoce są jędrne i mogą mieć brązowe brzegi. Karambolę najlepiej jeść w całości wraz z pestkami i skórką. Pokrojona, przypomina gwiazdę, dzięki czemu często stanowi dekorację potraw. Istnieje wiele odmian karamboli, które różnią się między sobą kształtem, kolorem i smakiem.
Przed spożyciem karambolę należy dokładnie umyć oraz odciąć górną i dolną część. Owoc można kroić na kilka sposobów, podobnie jak jabłko. Jeśli wolisz cieńsze kawałki, pokrój ją na paski. Smak karamboli jest zbliżony do gruszki lub winogrona. Można ją jeść na surowo, gotowaną lub kandyzowaną. Doskonale nadaje się do przygotowywania przetworów, takich jak dżemy, soki, konfitury. Stanowi ciekawy składnik sałatek owocowych i koktajli. Jej kwaskowy smak powinien zostać złagodzony słodkimi owocami lub przyprawami. Owoc sprawdzi się również jako farsz do dań mięsnych, a także w wersji marynowanej. Spośród wielu sposobów na przyrządzenie karamboli możesz wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.
Właściwości karamboli
Karambola zawiera duże ilości witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. Jako owoc o niskiej kaloryczności może być spożywana przez osoby będące na diecie odchudzającej. W 100 gramach karamboli znajduje się jedynie 31 kcal oraz wiele wartości odżywczych, witamin i minerałów. Ten owoc o nietypowym kształcie może stanowić ciekawe urozmaicenie diety bogatej w błonnik, ułatwia bowiem perystaltykę jelit i pomaga w zaparciach. Zawarty w nim błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, a także reguluje poziom cukru we krwi.
Karambola wykazuje działanie moczopędne, dzięki temu pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Jest bogata w przeciwutleniacze i związki polifenolowe, które opóźniają procesy starzenia się, a także poprawiają nawilżenie skóry, co w rezultacie zmniejsza widoczność zmarszczek. Regularne spożywanie karamboli poprawia wygląd skóry, pobudza produkcję kolagenu i reguluje wydzielanie sebum. Jeśli cierpisz na bezsenność, to warto sięgnąć po karambolę. Pomaga ona w zasypianiu i powoduje, że rano można się bezproblemowo obudzić, pełnym energii.
Po karambolę powinny sięgać osoby zmagające się z infekcjami, w szczególności z zapaleniem gardła i infekcjami dróg oddechowych. Ból gardła można łagodzić na wiele sposobów, w tym z zastosowaniem przetworów z karamboli. Dobrze sprawdzają się konfitury lub nalewki, które można dodać do ciepłej herbaty.
Oskomian pospolity obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Owoc ten wykazuje również działania hipoglikemiczne, zmniejszając poziom cukru we krwi, dlatego powinny po niego sięgać osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność.
Kto nie powinien jeść karamboli?
Jeśli zażywasz na stałe jakieś leki, warto skonsultować z lekarzem włączenie do swojej diety karamboli. Osoby mające problemy z nerkami powinny uważać z jedzeniem tego owocu, ponieważ może powodować działania niepożądane, takie jak: ból głowy, drgawki, nudności czy wymioty. Spożywanie oskomianu pospolitego w dużych ilościach może przyczynić się do wystąpienia kamicy nerkowej, ponieważ zawiera on szczawiany. Na ten owoc powinni uważać alergicy, gdyż może on uczulać. Chcąc wprowadzić go do diety, zacznij od spożywania niewielkich ilości i obserwowania reakcji swojego organizmu. Ponadto po karambolę nie powinny sięgać starsze osoby, dzieci i kobiety w ciąży, ponieważ jest ona bogata w kwas szczawiowy.
- M. Kossobudzka, K. Staszak, Broń się! Jak dbać o swoją odporność?, Wydawnictwo Agora, Warszawa 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.