Jaką kawę rozpuszczalną warto wybrać?
Wiesz zapewne, czym jest kawa rozpuszczalna. Każdy dorosły człowiek zna i docenia jej niepowtarzalny smak, aromat i energetyczne działanie. Nie każdy jednak wie, że istnieją aż trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej, charakteryzujące się innymi walorami.
Kawa rozpuszczalna – skąd się wzięła na naszych stołach?
Rozpuszczalny proszek kawowy, bo tak pierwotnie nazywała się kawa rozpuszczalna, został wymyślony i opatentowany przez Davida Strange’a w XIX w. w Nowej Zelandii. To właśnie dzięki niemu ten pyszny i aromatyczny napój gości dzisiaj na naszych stołach. Jako pierwsi zalety kawy rozpuszczalnej docenili amerykańscy żołnierze podczas II wojny światowej. Była ona nie tylko smaczna i dodawała energii na polu bitwy, ale także szybka i łatwa do przyrządzenia. Nie wymagała długotrwałego i dokładnego parzenia, wystarczyło zalać ją wrzątkiem i gotowe. Z frontu kawa rozpuszczalna przeniosła się na domowe stoły i do kawiarni. Dziś to kontrowersyjny napój – jedni ją uwielbiają, inni uznają za produkt „kawopodobny”. Ze względu na zawarty w niej akrylamid trwają spory nad jej wpływem na zdrowie. Co prawda Światowa Agencja Zdrowia uznała akrylamid za związek szkodliwy, ale dawki zawarte w kawie są zbyt małe, aby mogły mieć negatywny wpływ na organizm. Jednak jak mawiał Hipokrates, nawet lekarstwo może być trucizną, warto więc także w piciu kawy rozpuszczalnej zachować umiar.
Którą kawę rozpuszczalną warto wybrać?
Nie wszyscy wiedzą, że są aż trzy rodzaje kawy rozpuszczalnej. Różnica między nimi polega na sposobie jej pozyskiwania. Zacznijmy jednak od początku. Kawa rozpuszczalna pochodzi – tak jak zwykła kawa mielona i sypana – z obranych i uprażonych ziaren kawowców. Są trzy sposoby pozyskiwania ekstraktu. Kawa rozpuszczalna może być:
liofilizowana,
suszona rozpyłowo,
aglomeryzowana.
Liofilizacja to nic innego jak suszenie przy obniżonym ciśnieniu. Suszenie rozpyłowe to natomiast zredukowanie wody w produkcie tak, aby miał on docelowo postać proszku. Po raz pierwszy użyto tej metody do wyprodukowania mleka w proszku. Kolejnym sposobem pozyskiwania kawy rozpuszczalnej jest aglomeryzacja, czyli łączenie sproszkowanych drobinek w większe kawałki.
Dzięki metodzie produkcji każda z kaw różni się zarówno wyglądem, jak i walorami smakowymi i aromatem. Za najsmaczniejszą uważa się kawę liofilizowaną. Dzieje się tak, ponieważ nie jest ona poddana obróbce termicznej. Warto pamiętać, że kawa rozpuszczalna może być też bezkofeinowa.
Kawa rozpuszczalna – energia w Twojej filiżance
Kawa rozpuszczalna doskonale znana jest ze swoich walorów energetycznych. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez tego naparu. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości kofeiny. Jest to środek psychoaktywny, który pobudza układ nerwowy, korzystnie wpływając na koncentrację i refleks. Poprawia też nastrój i powoduje szybsze bicie serca, dzięki czemu poczujesz się gotowy do działania. Kofeina ze względu na swoje wartości używana jest też przez sportowców i amatorów aktywności fizycznej, dodaje im bowiem energii do ćwiczeń. Musisz jednak uważać, aby jej nie przedawkować. Zbyt duża ilość kofeiny w organizmie może powodować suchość w ustach, podwyższone ciśnienie, nieregularną pracę serca, zgagę, bezsenność, a w skrajnych przypadkach nawet anemię. Zdaniem ekspertów dorosły człowiek może bez konsekwencji dla zdrowia spożyć 400 mg kofeiny na dobę. Oznacza to, że w ciągu dnia możesz bezpiecznie wypić maksymalnie cztery kawy rozpuszczalne.
Kawa rozpuszczalna a zdrowie
Poza wyjątkowym smakiem i aromatem kawa rozpuszczalna ma wiele walorów zdrowotnych. Regularne spożywanie tego naparu w optymalnych ilościach (do czterech filiżanek dziennie) redukuje ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia nawet o 19 procent. Kawa rozpuszczalna zawiera także dużą ilość przeciwutleniaczy, które znane są z właściwości redukujących stres oksydacyjny, co minimalizuje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Kawa rozpuszczalna ma korzystny dla zdrowia wapń, magnez oraz cynk. Jest polecana, jeśli planujesz zadbać o sylwetkę. Przyśpiesza bowiem metabolizm, a w konsekwencji powoduje szybsze spalanie tłuszczu. Kawa rozpuszczalna będzie zatem doskonałym uzupełnieniem diety i sprawdzi się przed każdym treningiem. Dzięki jednej filiżance możesz spalić nawet kilkadziesiąt kalorii więcej. Wspomoże ona także regenerację mięśni i zmniejszy zakwasy. Regularne picie tego naparu poprawi samopoczucie, będzie miało korzystny wpływ na Twoje serce i wątrobę. Zmniejszy także ryzyko chorób neurologicznych, w tym choroby Parkinsona.
Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie i kondycję, a także zaczynać dzień pełen energii, wprowadź do swojej diety kawę rozpuszczalną.
- M. Jarosz, Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia, 2018.
- B. Arnot, Kawa dla zdrowia. Energia, smak i sposób na długowieczność, Vivante, 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.