Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Czym wyróżnia się cukinia kiszona? Właściwości prozdrowotne dania

Marta Wielgosz29.10.2021Aktualizacja: 06.10.2022

Kiszonki cieszą się dużą popularnością. Na pewno wiesz o poddawaniu fermentacji kapusty czy ogórków. Proces ten można jednak również zastosować w przypadku innych warzyw, np. cukinii. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Kiszona cukinia jest bowiem nie tylko smaczna, lecz przede wszystkim zdrowa.


kiszona-cukinia-dlaczego-warto-ja-jesc-przepis
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Na czym polega kiszenie cukinii?
  2. Kiszona cukinia – właściwości prozdrowotne warzywa
  3. Kiszona cukinia – przepis na smaczną i zdrową przekąskę
  4. Cukinia kiszona – przepis z dodatkiem innych warzyw

Na czym polega kiszenie cukinii?

Kiszenie cukinii to wyjątkowo stary i popularny sposób na utrwalanie tego warzywa. Polega na jego zakonserwowaniu. Do stanu tego dochodzi poprzez proces fermentacji, który odbywa się dzięki działaniu bakterii mlekowych. W jego ramach cukry proste, które znajdują się w roślinnych komórkach, zaczynają rozkładać się na kwas mlekowy. Cały proces trwa od kilku dni do nawet dwóch tygodni i przebiega naturalnie poprzez zastosowanie zwykłej solanki (do kiszenia nie powinno się wykorzystywać octu). Poddane mu produkty zyskują charakterystyczny, kwaśny smak. Co istotne, prawidłowe kiszenie cukinii musi odbywać się w odpowiedniej temperaturze, od 15 do 20°C.

Kiszona cukinia – właściwości prozdrowotne warzywa

Cukinie kiszone zawierają równie wiele cennych składników co surowe warzywa. Stanowią przyzwoite źródło żelaza i innych pierwiastków, np. fosforu, potasu, jodu, wapnia i sodu. Przede wszystkim jednak znajduje się w nich szereg witamin, takich jak A, C, K i z grupy B. Cukinia jest przy tym warzywem lekkostrawnym o niskim indeksie glikemicznym. Wykazuje też działanie alkalizujące. Możesz ją jeść bez obaw nawet wtedy, gdy cierpisz na uciążliwe wrzody żołądka. Co więcej, pomoże Ci ona wówczas w łagodzeniu przykrych objawów. Warzywo stanowi także dobry składnik diety na wątrobę. Ponadto wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Dodatkowo kiszone cukinie, tak samo jak inne warzywa poddane procesowi fermentacji bakteriami mlekowymi, mają pozytywny wpływ na odporność organizmu. Wszystko dlatego, że korzystnie oddziałują na mikroflorę jelitową, co przekłada się na poprawę funkcjonowania całego organizmu. Kiszona cukinia na zimę i jesień może być więc świetnym remedium na różnego typu infekcje.

Cukinia kiszona tak jak ogórki wykazuje działanie probiotyczne. Dzięki temu dobrze wpływa na stan Twojego układu pokarmowego. Co ważne, kiszone cukinie są przy tym dobrze przyswajalne. Dzięki niskiej kaloryczności mogą także stanowić ciekawy element diety redukcyjnej.

Kiszona cukinia – przepis na smaczną i zdrową przekąskę

Wiesz już, że odpowiedź na pytanie, czy można kisić cukinię, jest twierdząca. Jak jednak przygotować takie warzywo? Z tym zadaniem poradzi sobie praktycznie każdy – nie musisz mieć do tego rozwiniętych zdolności kulinarnych. Podstawowy przepis na kiszoną cukinię jest bardzo prosty i wymaga zastosowania wyłącznie kilku składników. Warto więc przygotowywać kiszone cukinie nie tylko na zimę, lecz także robić je przez cały rok.

Składniki:

  • 3 małe cukinie,

  • 1 l wody,

  • 3–4 ząbki czosnku,

  • mały kawałek świeżego chrzanu,

  • 1 łyżka soli,

  • 4 gałązki kopru z kwiatostanem,

  • kilka ziaren pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i pokrój ją w paski. Jeśli używasz starszych warzyw, pozbądź się z nich nasion. Dzięki temu unikniesz lekko gorzkiego smaku. Z kolei w przypadku młodych warzyw możesz zastosować inny sposób krojenia – dobrym rozwiązaniem będzie cukinia kiszona w plastrach.

  2. Do przegotowanej wody dodaj sól i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw solankę do przestygnięcia.

  3. Na dno słoików wyłóż część kopru, ząbki czosnku i pokrojony chrzan.

  4. W naczyniach ułóż dość ciasno pokrojoną cukinię i dodaj do niej ziarna pieprzu. Na wierzchu umieść pozostałą część kopru.

  5. Zalej wszystkie składniki w słoikach przestygniętą solanką, a następnie szczelnie zakręć naczynia.

  6. Zakryj słoiki ściereczką i odstaw na kilka dni w chłodne i ciemne miejsce.

Cukinia kiszona w słoikach powinna być gotowa po kilku dniach. Pamiętaj, że początkowo pod wpływem procesu kiszenia naczynia mogą syczeć i lekko puszczać wodę. Jest to w normalne.

Cukinia kiszona – przepis z dodatkiem innych warzyw

Cukinia kiszona na zimę w słoikach to smaczny dodatek do wielu dań. Może mieć przy tym różne wariacje. Nie wahaj się więc modyfikować podstawowej receptury w poszukiwaniu nowych smaków. Przepis na kiszenie cukinii w dużej mierze zależy od Twoich preferencji. Najczęściej stosowane połączenia to m.in.:

  • kiszona cukinia z papryką,

  • kiszona cukinia z marchewką,

  • cukinia kiszona z chili,

  • cukinia kiszona z cebulą.

Jak kisić cukinię w towarzystwie innych warzyw? Postępowanie jest dokładnie takie samo jak w przypadku pierwotnego przepisu. Wystarczy, że do słoików oprócz cukinii dodasz wybrane przez siebie, pokrojone w dowolny kształt warzywa.

Takie kiszone cukinie – solo lub z dodatkiem innych składników – stanowią świetne uzupełnienie kanapek czy sałatek. Możesz je też wykorzystać zamiast surówki do drugiego dania. Ciekawym rozwiązaniem jest też kiszona cukinia do zupy. Potrawa na jej bazie przypomina delikatniejszą wersję popularnej ogórkowej.

Źródła
  1. M.L. Marco i in., Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond, „Current Opinion in Biotechnology” 2016, nr 44.
  2. B. Ślaska-Grzywna, A. Starek, Wpływ obróbki cieplnej na jakość cukinii, „Inżynieria Rolnicza” 2011,nr 6.
  3. L. Nun-Ben, Characteristics of zucchini, B. N. Publication House, Izrael 2019.
Author Marta Wielgosz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
dieta-po-kolonoskopii-czego-nie-wolno-jesc
Odżywianie
3 min.
Jak wygląda dieta po kolonoskopii? Co jeść, a czego unikać?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.