Kiszone ogórki – dlaczego warto je jeść?
Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych kiszonek. Z ich spożywaniem wiążą się pewne korzyści zdrowotne. Z niniejszego artykułu dowiesz się, ile kalorii ma ogórek kiszony, jakie zawiera witaminy i składniki mineralne oraz w jaki sposób produkt ten może wpłynąć na Twoje zdrowie.
Kiszony ogórek – wartości odżywcze
Ogórek kiszony na skutek przeprowadzonej fermentacji mlekowej zachowuje praktycznie wszystkie składniki odżywcze, które występują w ogórku surowym. Warzywo to składa się głównie z wody. W 100 g produktu znajduje się jej aż 96,7 g. Ogórek kiszony zawiera śladowe ilości białka (1,0 g/100 g), węglowodanów (1,4 g/100 g) i tłuszczu (0,1 g/100 g). Dodatkowo charakteryzuje się bardzo niską zawartością błonnika pokarmowego – około 0,5 g/100 g.
Ile kalorii ma ogórek kiszony?
Omawiając wartość odżywczą, warto wspomnieć, ile kalorii ma jeden ogórek kiszony. Produkt ten jest niskokaloryczny. Można wręcz powiedzieć, że praktycznie w ogóle nie dostarcza kalorii. Wartość energetyczna jednego przeciętnego ogórka o masie 60 g wynosi zaledwie 7 kcal. W związku z powyższym ogórek kiszony jest składnikiem, po którego mogą często sięgać osoby będące na diecie odchudzającej, w tym osoby z nadwagą i otyłością.
Ogórek kiszony – witaminy i składniki mineralne
Wielokrotnie można spotkać się z opinią, że ogórek kiszony jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Jednakże nie do końca jest to prawdą. Jak wcześniej wspomniano, ogórek składa się głównie z wody, stężenie składników odżywczych jest zaś bardzo niewielkie. Spośród związków mineralnych w największych ilościach występuje potas. Ile potasu ma ogórek kiszony? W jednej sztuce znajduje się około 80 mg tego pierwiastka. Zawartość pozostałych składników mineralnych kształtuje się następująco:
wapń – 14 mg/100 g
żelazo – 0,22 mg/100 g
magnez – 12 mg/100 g
fosfor – 21 mg/100 g
cynk – 0,17 mg/100 g
miedź – 0,07 mg/100 g
mangan – 0,07 mg/100 g.
Jeśli poszukujesz dobrego źródła żelaza lub wapnia, to niestety ogórek kiszony nie pomoże Ci w uzupełnieniu ich niedoborów. Podobnie znajdują się w nim niewielkie ilości witamin. Poniżej podano, jakie witaminy ma ogórek kiszony:
witamina B1 (tiamina) – 0,03 mg/100 g
witamina B2 (ryboflawina) – 0,03 mg/100 g
niacyna – 0,04 mg/100 g
kwas pantotenowy – 0,24 mg/100 g
witamina B6 – 0,05 mg/100 g
foliany – 14 µg/100 g
witamina C – 3,2 mg/100 g.
Kiszony ogórek – właściwości zdrowotne
Ze względu na niską zawartość błonnika, witamin, składników mineralnych i innych związków biologicznie aktywnych ogórek kiszony nie wykazuje zbyt szerokich właściwości zdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że zawiera on duże ilości wody, stąd warto po niego sięgać, aby nawodnić organizm. Ogórki kiszone, jak również zupa ogórkowa przygotowana na ich bazie bardzo dobrze sprawdzą się jako źródło wody w upalne dni.
W związku z wysoką zawartością wody i przydatnością ogórków kiszonych do nawadniania można przypisać im działanie zapobiegające zaparciom. W przeprowadzonych badaniach naukowcy wielokrotnie udowodnili, że odpowiedni stan nawodnienia organizmu wpływa korzystnie na konsystencję stolca, a także na pracę jelit. Dodatkowo działanie to może wzmacniać obecny w ogórkach kiszonych kwas mlekowy. Dlatego też, jeśli cierpisz na zaparcia, to włączenie ogórków kiszonych do diety będzie dobrym rozwiązaniem.
Wbrew powszechnej opinii brakuje bezpośrednich badań naukowych, które mogłyby potwierdzić, że spożywanie ogórków kiszonych wpływa na ciśnienie tętnicze lub cholesterol. Jednakże obecne w ogórkach bakterie kwasu mlekowego prawdopodobnie w pewnym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób, takich jak miażdżyca, a także mogą modulować aktywność układu immunologicznego, a więc wzmacniać naszą odporność.
Ogórki kiszone – źródło soli
Mimo że produkty fermentowane, w tym ogórki kiszone, są składnikami pożądanymi w naszej diecie, to należy mieć na uwadze fakt, że zawierają stosunkowo duże ilości soli. Dane pokazują, że jeden ogórek kiszony dostarcza około 1,1 g soli. W tym miejscu należy podkreślić, że zgodnie z zaleceniami dietetycznymi nie powinniśmy spożywać więcej niż 5 g soli dziennie. Dostarczanie nadmiernych ilości chlorku sodu (soli kuchennej) przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi i w dalszej kolejności do rozwoju nadciśnienia tętniczego, a także do wystąpienia udaru mózgu. Zbyt duże ilości soli w diecie zwiększają również ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym szczególnie raka żołądka. Ponadto naukowcy udowodnili, że osoby cechujące się wysokim spożyciem soli są bardziej narażone na ryzyko wystąpienia osteoporozy i pojawienia się kamieni nerkowych. Wobec tego, pomimo że ogórki kiszone są produktem o właściwościach prozdrowotnych, niektórzy powinni zachować umiar w ich jedzeniu. Dotyczy to przede wszystkim osób, które na co dzień spożywają duże ilości soli, np. w postaci produktów wysokoprzetworzonych.
- Tsai CC. i in., Cholesterol-lowering potentials of lactic acid bacteria based on bile-salt hydrolase activity and effect of potent strains on cholesterol metabolism in vitro and in vivo, "TheScientificWorldJournal" 2014.
- Agócs R. i in., Is too much salt harmful? Yes, "Pediatric Nephrology" 2020, nr 35, 1777-1785.
- Guelinckx I. i in., Contribution of water from food and fluids to total water intake: analysis of a French and UK population surveys, "Nutrients" 2016, nr 8.
- Dicks LM. i in., Probiotic lactic acid bacteria in the gastro-intestinal tract: health benefits, safety and mode of action, "Beneficial Microbes" 2010, nr 1, s. 11-29.
- Perdigon G. i in., Lactic acid bacteria and their effect on the immune system, "Current Issues in Intestinal Microbiology" 2001, nr 2, s. 27-41.
- Elmadfa I. i in., Immune-stimulating effects of lactic acid bacteria in vivo and in vitro, "Proceedings of the Nutrition Society" 2010, nr 69, s. 416-420.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.