Koktajle odchudzające – co powinno się znaleźć w ich składzie?
Koktajle odchudzające to bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać i dodatkowo zgubić kilka zbędnych kilogramów. Składniki w nich obecne mogą wzmacniać nasze zdrowie na wielu płaszczyznach, m.in. poprzez wspomaganie oczyszczania organizmu. W niniejszym artykule zostały przedstawione składniki, z których warto przygotować takie koktajle.
Koktajle odchudzające – czym są?
Wiele osób poszukuje w sieci informacji dotyczących koktajli odchudzających. Warto zadać sobie przede wszystkim pytanie, czym one są. Koktajle odchudzające to zblendowane składniki, które zwykle charakteryzują się niską kalorycznością i/lub posiadają właściwości wspomagające odchudzanie. Bardzo często koktajlom tym przypisuje się o wiele szersze działanie na organizm człowieka. Dlatego nadwaga i otyło ść to niejedyne wskazania do ich spożywania. Mogą być one również przydatne w innych celach, np. aby obniżyć cholesterol we krwi lub wspomóc oczyszczanie organizmu. W dalszej części artykułu dowiesz się, z jakich składników przygotować koktajle odchudzające i oczyszczające. Potrzebny Ci pomysł na koktajl na śniadanie? W niniejszym tekście znajdziesz przepisy na koktajle odchudzające.
Koktajle odchudzające – jakie składniki wykorzystać?
Przygotowując koktajle odchudzające, warto pamiętać przede wszystkim o tym, aby wykorzystywać zróżnicowane składniki, a nie opierać się wciąż na tych samych produktach. Bazę do sporządzenia wspomnianych koktajli mogą stanowić m.in.: woda mineralna, jogurt naturalny, mleko odtłuszczone, napój roślinny wzbogacony w wapń (np. napój sojowy, migdałowy, owsiany), woda kokosowa, sok z brzozy. Bardzo rzadko można spotkać odchudzające koktajle, których głównym składnikiem jest schłodzona zielona herbata. A jest to bardzo wartościowy produkt. Dlaczego? Do dziś naukowcy opublikowali wiele badań, których wyniki jednoznacznie pokazały, że regularne spożywanie zielonej herbaty wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Zielona herbata ma m.in. silne działanie przeciwnowotworowe i może w pewnym stopniu ustrzec nas przed rozwojem np. raka prostaty, wątroby, jajnika. Ponadto wpływa ona korzystnie na układ krążenia: obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi, redukuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko udarów mózgu i zawału mięśnia sercowego.
Moc koktajli zamknięta w zielonych składnikach
Dużym zainteresowaniem cieszą się zielone koktajle odchudzające i dietetyczne. W ich składzie znajdują się duże ilości zielonych warzyw, takich jak: szpinak, jarmuż, botwinka, sałata, seler naciowy, natka pietruszki. Warzywa te są niskokaloryczne i dodatkowo są one doskonałym źródłem witaminy C i K, karotenoidów (w tym szczególnie luteiny, która ma potwierdzony, korzystny wpływ na zdrowie oczu), wapnia (głównie jarmuż) i potasu. Brokuły ponadto obfitują w glukozynolany i izotiocyjaniany, których przedstawicielem jest sulforafan – związek o działaniu przeciwnowotworowym. Przy okazji warto wspomnieć, że warzywa krzyżowe (brukselka, brokuły, jarmuż) mogą wspomagać oczyszczanie organizmu poprzez zwiększenie aktywności enzymów detoksykujących w wątrobie. Do zielonych koktajli warto dodać również kiwi (bardzo dobre źródło witaminy C), a także chlorellę i spirulinę – jadalne algi morskie, którym przypisuje się właściwości wspomagające odchudzanie, wzmacniające odporność i oczyszczające (chlorella może prawdopodobnie przyspieszać usuwanie ołowiu i rtęci z organizmu).
Pozostałe składniki koktajli
Warto zadbać również o to, żeby fit koktajle odchudzające zawierały w swoim składzie inne warzywa, w tym buraki, marchew, dynię, pomidory. Można sięgnąć też po niskokaloryczne owoce, np.: truskawki, maliny, arbuza, grejpfruta, pomarańcze, jagody, śliwki, brzoskwinie.
Warzywne Koktajle odchudzające mogą być też wzbogacone o dodatki takie jak: przyprawy (np. cynamon, kurkuma, imbir), oleje roślinne (np. olej lniany, z czarnuszki, oliwa z oliwek), kakao, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika, zmielone orzechy, masło orzechowe. Trzeba jednak pamiętać, że oleje, nasiona i orzechy są produktami wysokokalorycznymi, dlatego należy stosować je w stosunkowo niewielkich ilościach. Jeśli jednak chcesz przygotować koktajl na śniadanie lekkostrawne, to zrezygnuj ze wspomnianych dodatków.
Jak sprawić, aby koktajl był zdrowy i słodki?
Wiele osób lubi spożywać szejki odchudzające w wersji na słodko. Jak nadać słodyczy naszym koktajlom? Sprawdzą się tu przede wszystkim niskokaloryczne substancje słodzące, które dodatkowo nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Należą do nich przede wszystkim erytrytol, ksylitol i stewia. Dobrym rozwiązaniem będzie również inulina, która jest naturalnym prebiotykiem pozyskiwanym z topinamburu. Dla urozmaicenia smaku możesz sięgnąć też po miód, suszone owoce (np. morele, daktyle) lub dżem owocowy. Jednak w przypadku tych produktów pamiętaj, że są one źródłem cukrów prostych i dostarczają stosunkowo dużo kalorii. Dlatego stosuj je sporadycznie i w niewielkich ilościach.
Koktajle odchudzające – przepisy
Zastanawiasz się, jak zrobić odchudzające koktajle? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na samodzielne ich przygotowanie.
Zestaw 1: Sok z brzozy, maliny, szpinak, siemię lniane, erytrytol
Zestaw 2: Jogurt naturalny, banan, masło orzechowe, szpinak, stewia
Zestaw 3: Napój owsiany, pomarańcza, imbir
Zestaw 4: Zielona herbata, banan, truskawka, kiwi, nasiona chia
Zestaw 5: Woda kokosowa, jarmuż, chlorella, kiwi, ksylitol
Podane propozycje to nie tylko pomysł na to, jak przygotować odchudzające koktajle na śniadanie. Możesz je spożywać jako przekąska w trakcie dnia, a także jako popołudniowy deser. Jeśli nie masz czasu, aby regularnie kupować świeże składniki (np. warzywa, owoce), a także brakuje Ci czasu, aby sporządzać z nich koktajle, to pewnym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe szejki odchudzające w proszku, które znajdziesz w wielu sklepach internetowych.
- Y. Guo i in., Green tea and the risk of prostate cancer: A systematic review and meta-analysis, „Medicine” 2017, nr 96.
- C. Ni i in., Green Tea Consumption and the Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis, „Nutrition and Cancer” 2017, nr 69, s. 211-220.
- T. Otsuki i in., Salivary secretory immunoglobulin A secretion increases after 4-weeks ingestion of chlorella-derived multicomponent supplement in humans: a randomized cross over study, „Nutrition Journal” 2011, nr 10.
- B. Wolnerhanssen i in., Metabolic effects of the natural sweeteners xylitol and erythritol: A comprehensive review, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2020, nr 60, s. 1986-1998.
- M. Morris i in., Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline, „Neurology” 2018, nr 90, s. 214-222.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.