Co to jest kombucha? Jak wpływa ona na organizm?
Kombucha jest napojem przygotowywanym w wyniku fermentacji grzyba japońskiego, herbaty oraz cukru. Jej smak jest specyficzny, dlatego nie każdy ją lubi. Mimo wszystko warto spróbować tego napoju, ponieważ pozytywnie wpływa on na cały organizm. Należy jednak przestrzegać dozwolonej dawki, którą zwiększa się stopniowo, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia działań niepożądanych, takich jak ból głowy czy brzucha. Dowiedz się, czy kombucha to napój przeznaczony dla Ciebie.
Co to jest kombucha?
Kombucha (częsty jest także zapis kombucza) to grzyb herbaciany, na którego bazie przygotowuje się słodko-kwaśny napój. Znany jest z właściwości zdrowotnych, dlatego chętnie wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Mimo że kombucza jest nazywana grzybem, tak naprawdę nim nie jest. Do jej produkcji wykorzystuje się sfermentowaną herbatę i cukier. Kombucha ma galaretowatą konsystencję i płaski, okrągły kształt. Dodaje się ją do posłodzonej herbaty, gdzie następuje proces fermentacji. Kombuchę można tworzyć na bazie wielu herbat. Doskonale smakuje na przykład herbata z imbirem.
Właściwości zdrowotne kombuchy
Napój z kombuchy ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera:
kwasy: octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy,
witaminy z grupy B,
cynk,
magnez,
wapń,
żelazo,
miedź.
W składzie kombucha ma również: alkohol, kofeinę, cukier i wiele innych substancji. Napój z fermentowanej herbaty poza ciekawym i intrygującym smakiem jest spożywany w celach zdrowotnych. Ze względu na to, że można go przygotować z każdego rodzaju herbaty, warto wypróbować np. ten z herbaty rooibos. W szczególności jest on polecany:
na bezsenność,
podczas odchudzania,
w zaburzeniach pamięci i problemach z koncentracją,
w nadciśnieniu tętniczym,
podczas PMS,
z powodu problemów z układem pokarmowym,
w cukrzycy,
w artretyzmie i reumatyzmie,
do oczyszczania organizmu z toksyn.
Pomimo tak wielu właściwości zdrowotnych nie ma jeszcze wystarczających badań, które potwierdzą wpływ kombuchy na zdrowie. Jej picie może jednak zrównoważyć metabolizm, zwiększyć energię, zadziałać detoksykująco na cały organizm. Kombucha jest napojem, po który warto sięgnąć przynajmniej raz.
Kto powinien pić kombuchę?
Kombucha występuje w wielu smakach. W zależności od upodobań można pić ją przygotowaną z herbaty matcha. Ze względu na obecność alkoholu nie jest zalecana kobietom w ciąży i dzieciom. Nie powinni jej pić także cukrzycy, ponieważ ma w składzie cukier. Po kombuchę najbezpieczniej, aby sięgały osoby zdrowe, niecierpiące na choroby przewlekłe ani niezażywające żadnych leków. Warto jej spożywanie przedyskutować z lekarzem.
Nie jest to napój przeznaczony dla każdego. Powinni z niego zrezygnować:
osoby z trwale osłabioną odpornością,
chorujący na drożdżycę układu pokarmowego,
diabetycy,
cierpiący na zespół jelita drażliwego,
osoby z kamicą szczawianową.
W szczególności po kombuchę powinny sięgać osoby, których odporność jest słabsza, np. po antybiotykoterapii. Napój z kombuchy dobrze działa na mikroflorę jelitową, która jest bardzo ważna dla zachowania zdrowia i odporności. Warto jednak pamiętać, że omawiany napój powinien być spożywany w odpowiednich ilościach.
Picie kombuchy należy rozpocząć od niewielkich ilości. Wystarczy jedna łyżeczka raz dziennie. Jest to ważne, aby stopniowo przyzwyczajać organizm do tego napoju. Tę ilość można zwiększać wraz z upływem czasu, aż do osiągnięcia maksymalnej dawki – 118 ml dziennie. Na początkowym etapie mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak bóle głowy czy brzucha. Jest to związane ze stopniowym oczyszczaniem si ę organizmu z toksyn.
Jak można samodzielnie przygotować napój z kombuchy?
Kombuchę można samodzielnie przygotować w domu. Konieczna jest do tego herbata. Możesz wybrać taką, jaką lubisz, np. zieloną herbatę, która poza właściwościami detoksykującymi spowalnia rozwój demencji starczej i poprawia kondycję skóry. W zależności od rodzaju herbaty należy użyć 1 torebki lub 2–3 łyżeczek liściastej herbaty. Trzeba je zaparzyć w litrze wody i pozostawić do ostygnięcia. W następnym kroku do napoju dodajemy pół szklanki cukru oraz grzybek kombucha z łyżeczką octu winnego. Całość mieszamy i przykrywamy gazą lub inną szmatką, która zapewni dostęp powietrza. Napój należy odstawić na 3–5 dni, czasem na 7, w suche i ciepłe miejsce, które ułatwi proces fermentacji. Po tym czasie powinien smakować jak cydr.
Po przeprowadzeniu całego procesu należy oddzielić nowopowstałą warstwę grzyba od poprzedniej i włożyć do dwóch osobnych naczyń, przykryć i zalać niewielką ilością napoju. Kombuchę należy rozlać do kilku butelek i przechowywać w lodówce. W takim stanie może przetrwać nawet do 36 miesięcy. Napój można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystując do tego różne rodzaje herbaty. Każda z nich będzie smakowała inaczej, dlatego chcąc pierwszy raz napić się kombuchy, najlepiej przygotować ją z herbaty, którą się lubi.
- J. Martinez i in., A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites, CyTA, „Journal of Food”, 16, 2018, s. 390–399.
- S. Alejandra Villareal-Soto i in., Understanding kombucha tea fermentation: a review, „Journal of Food Science”, 3(83), 2018, s. 580–588.
- S. Charkavorty, Kombucha tea fermentation: Microbial and biochemical dynamics, „International Journal of Food Microbiology”, 220, 2016, s. 63–72.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.