Księżycowe mleko – co to takiego i jak je zrobić?
Księżycowe mleko (ang. Moon milk) to magiczny napój, który łagodzi napięcie, likwiduje stres i pomaga spokojnie zasnąć. Mieszanka mleka i aromatycznych przypraw to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych i radość dla oczu. Sprawdź, jakie korzyści może przynieść dla Twojego zdrowia i jak przygotować tę dobroczynną miksturę.
Mleko księżycowe – co to takiego?
Księżycowe mleko (ang. Moon milk) niedawno stało się hitem Instagrama, a zdjęcia kolorowego napoju z ciekawymi dodatkami szybko obiegły sieć. Nie jest to nowy wynalazek, bo tradycja picia tego napoju jest bardzo długa – wywodzi się z czasów starożytnych i ajurwedy, czyli tradycyjnej medycyny indyjskiej. Mleko księżycowe to mikstura przygotowywana na ciepło na bazie mleka oraz aromatycznych przypraw, takich jak: cynamon, kurkuma, kardamon, gałka muszkatołowa czy czarny pieprz. Podstawowym składnikiem, obok mleka, jest tu ashwaghanda, znana też jako żeń-szeń indyjski. To właśnie ta lecznicza roślina sprawia, że księżycowe mleko ma tak wiele prozdrowotnych właściwości. Wśród innych dodatków są m.in.: miód, który daje przyjemną, kojącą słodycz, kakao, olej kokosowy, wanilia, ekstrakt z róży, lawenda lub ulubiony syrop owocowy. Co więcej, napój barwiony naturalnymi kolorami przypraw jest miły dla oka i niezwykle fotogeniczny – nic dziwnego, że influencerzy zwrócili na niego uwagę i zapewnili mu tak szeroki rozgłos.
Jak sama nazwa wskazuje, księżycowe mleko najlepiej pić wieczorem, bezpośrednio przed pójściem spać. Możesz zrobić z tego miły rytuał, który pomoże Ci w pełni zrelaksować się, a także przygotować ciało i umysł do głębokiego wypoczynku i regenerującego snu. Smak, dodatki i kolory możesz zmieniać w zależności od dnia czy aktualnych potrzeb – istnieje wiele przepisów, ale każdy z nich niesie korzyści dla zdrowia psychicznego i fizycznego. Jeśli masz alergię na białko mleka krowiego, możesz przygotować napój na bazie mleka roślinnego – dobrze sprawdzi się migdałowe, orzechowe, kokosowe czy owsiane.
Właściwości mleka księżycowego
Księżycowe mleko nie tylko pięknie wygląda, lecz przede wszystkim ma szereg prozdrowotnych właściwości. Poznaj najważniejsze powody, dla których warto pić je regularnie:
Jest to naturalny i bardzo skuteczny środek na bezsenność. Ciepłe mleko od zawsze było cenione ze względu na uspokajające i kojące właściwości, jednak dodatek ashwagandhy zdecydowanie wzmacnia ten efekt – indyjski żeń-szeń działa regenerująco i uspokajająco.
Ashwagandha jest źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dlatego działa również odmładzająco, likwidując wolne rodniki powstałe na skutek długotrwałego stresu i przemęczenia.
Jeśli do zdrowej diety włączysz mleko księżycowe, możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ashwagandha rzekomo obniża cukier we krwi do bezpiecznego poziomu.
Księżycowe mleko to doskonały sposób na stres. Ten smaczny napój poprawia jakość snu, wspiera układ oddechowy oraz procesy zapamiętywania. Nie ma wątpliwości, że w pełni wypoczęty i zregenerowany człowiek będzie działał bardziej kreatywnie i z większym spokojem.
Jest to napój bogaty w składniki odżywcze. Mleko samo w sobie zawiera wapń, który jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla kości. Natomiast miód to naturalny środek na odporność. Pozostałe przyprawy dodawane do mleka księżycowego także mają właściwości przeciwzapalne.
Jest to napój, który regeneruje kompleksowo – księżycowe mleko pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie fizyczne i psychiczne.
Z właściwości mleka księżycowego mogą korzystać również sportowcy, ponieważ mleko z dodatkami zawiera dużo białka, które wpływa na wzrost masy mięśniowej.
Jak zrobić mleko księżycowe – przepisy
Przygotowanie księżycowego mleka zajmie Ci dosłownie kilka minut. Jeśli chcesz przygotować je według tradycyjnej receptury, potrzebujesz tylko 4 składników:
250 ml mleka (krowiego lub roślinnego),
0,5 łyżeczki ashwagandhy,
szczypta cynamonu,
łyżeczka miodu.
To wystarczy, aby przygotować pełnowartościowe mleko księżycowe. Przepis jest bardzo prosty. Najpierw delikatnie podgrzej mleko i wymieszaj je z pozostałymi składnikami, nie doprowadzaj do wrzenia. Do klasycznego przepisu możesz dodać jeszcze pół łyżeczki kurkumy, szczyptę kardamonu i 1 goździk. Wtedy napój wzmocni swoje właściwości rozgrzewające.
Oczywiście, dopuszczalne są wszelkie wariacje na temat tradycyjnej receptury. Możesz dodać kakao, wanilię lub kolorowy syrop, aby zachęcić dzieci do picia księżycowego mleka. Ciekawy w smaku – a przy tym niezwykle fotogeniczny – będzie napój z dodatkiem syropu z lawendy lub róży. Dodaj jadalne kwiaty dla dekoracji, pij od razu po przygotowaniu i śpij spokojnie!
- V. D. Lad, Ayurveda. Księga domowych środków leczniczych, Wydawnictwo Kos 2014.
- S. Kucera, Ajurweda. Podręcznik dbania o siebie, Wydawnictwo Czarna Owca 2021.
- P. Chauhan, Ajurweda. Jak dbać o siebie i być zdrowym Partap Chauhan, Wydawnictwo Irgo 2014.
- G. Fontana, Moon Milk, Wydawnictwo: Frech Verlag GmbH 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.