Co to są kumkwaty i jak je jeść? Jakie mają wartości i składniki odżywcze?
Egzotyczne owoce zyskują coraz większą popularność w polskiej kuchni. Niewielkie kumkwaty wyglądem przypominają pomarańczę. Można z nich przygotowywać przetwory, farsze do mięsa, a także nalewki. Kumkwaty ze względu na wiele wartości odżywczych mogą być spożywane przez kobiety w ciąży, osoby odchudzające się, a także przez diabetyków.
Co to jest kumkwat?
Kumkwat to egzotyczny owoc, który pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Z wyglądu przypomina pomarańczę, ale jest od niej sporo mniejszy. Ma miękką skórkę, dlatego można go spożywać bez obierania. Kumkwat występuje w kilku odmianach, ale najpopularniejszymi są Nagami i Meiwa. Cechuje się jednocześnie słodkim i delikatnie pikantnym smakiem. Miąższ jest lekko kwaskowy, dlatego należy go spożywać wraz ze skórką, w której znajduje się najwięcej słodyczy. Najbardziej aromatyczne są świeże kumkwaty, dlatego jeśli tylko masz możliwość, to jedz je od razu po umyciu.
W 100 gramach owocu znajduje się 71 kcal, a także dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu i sodu. Osoby cierpiące na otyłość mogą spożywać go bez obaw, ponieważ jest on niskokaloryczny. Sporadycznie mogą sięgać po niego diabetycy, gdyż cechuje się średnim indeksem glikemicznym. Kumkwaty stają się coraz bardziej popularne w Europie - ich smak jest niespotykany i doskonale pasuje do wielu potraw.
Jak wykorzystać kumkwaty w kuchni?
Kumkwaty najlepiej smakują na surowo lub w towarzystwie innych owoców. Mogą stanowić składnik sałatek owocowych - dodają im wówczas słodko-kwaśnego smaku. Kumkwat nie jest tak soczysty, jak pomarańcza czy grejpfrut, dlatego można go używać jako dodatek do potraw. Doskonale sprawdza się na dżem, marmoladę czy kompot, stanowiący dobry środek do walki z przeziębieniem. Może występować w postaci kandyzowanej, a w krajach śródziemnomorskich przygotowuje się z niego nalewki. W takiej formie sprawdza się jako dodatek do ciast, lodów czy naleśników. Kumkwaty nadają się także jako farsz do wszelkiego rodzaju mięs czy warzyw. Po zblendowaniu powstaje mus, sos lub pasta kanapkowa. Chutney wzbogaci smak mięsa, w szczególności grillowanego. Kumkwaty nadają się do wykwintnych dań, a także mogą być podawane z rybami. Wszystko zależy od dodatków. Smak owoców podkreślają przyprawy, takie jak cynamon, imbir, chilli czy gałka muszkatołowa, co wskazuje na ich egzotyczne pochodzenie.
Kumkwaty są dostępne w polskich sklepach z owocami lub w supermarketach. Warto wybierać te o intensywnym, pomarańczowym kolorze i jędrnej, sprężystej skórce. Świeże owoce mają długą datę przydatności. W temperaturze pokojowej mogą być przechowywane do 5 dni, natomiast w lodówce nawet 3 tygodnie.
Jakie właściwości mają kumkwaty?
Kumkwaty mają wiele wartości odżywczych, dlatego powinny je spożywać osoby, które chcą zadbać o odporność. Zawartość witaminy C w tych owocach pomaga zwalczyć infekcje, a także wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kobiety w ciąży mogą spożywać kumkwaty, ponieważ poprawiają one trawienie i pomagają zwalczać wzdęcia. Zawierają również błonnik, który jest zalecany przy walce z zaparciami.
Kumkwaty są bogate w fitosterole i flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Opóźniają oznaki starzenia się, a także mogą stanowić jeden z domowych sposobów na przebarwienia. Beta-karoten zapobiega bowiem ich powstawaniu podczas kąpieli słonecznych. Regularne spożywanie tego owocu pomaga walczyć z wysokim cholesterolem, a zawarte w nim flawonoidy pozytywnie wpływają na układ krwionośny i hamują powstawanie miażdżycy.
Kumkwaty chronią wzrok i pomagają w leczeniu chorób oczu, takich jak jaskra, zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Coraz częściej są stosowane w kosmetyce, głównie w kremach pod oczy, do twarzy czy w serach, ponieważ wykazują działanie rozświetlające i nawilżające.
Po te egzotyczne owoce powinny sięgać osoby, które chcą zadbać o swój mózg. Kumkwaty neutralizują wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu mogą minimalizować ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona lub Alzheimera. Zawartość witaminy B korzystnie wpływa na układ nerwowy, a także spowalnia procesy starzenia się mózgu.
Kumkwaty są owocami o wielu wartościach odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu w różnych postaciach.
- E. Herbert, Beauty & Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.