Kwercetyna – jak działa na organizm?
Kwercetyna to naturalnie występujący flawonoid, który znajdziesz m.in. w aronii, czarnej porzeczce i borówce. Wykazuje on szereg dobroczynnych właściwości – reguluje poziom cholesterolu, stanowi cenne wsparcie w leczeniu astmy, a według niektórych badań może również zapobiegać powstawaniu nowotworów. Sprawdź, jakie są najważniejsze źródła kwercetyny i w jakich sytuacjach nie należy przyjmować suplementów diety z tym składnikiem.
Kwercetyna – co to takiego?
Kwercetyna to organiczny związek chemiczny, a ściślej mówiąc, flawonoid roślinny. Można znaleźć go nie tylko w żywności i suplementach diety, lecz także w przemyśle tekstylnym, gdzie używa się go m.in. do barwienia bawełny na kolor czerwony lub pomarańczowy. Substancja ta stosowana jest przede wszystkim jako naturalny i sprawdzony środek w walce z alergią – w połączeniu z wapniem stanowi doskonałe wsparcie dla osób zmagających się z różnego rodzaju uczuleniami. Badania wykazały też, że kwercetyna korzystnie działa na zdrowie także w innych aspektach.
Jakie właściwości ma kwercetyna?
Kwercetyna wykazuje wiele dobroczynnych właściwości. Jako antyoksydant (przeciwutleniacz) zwalcza wolne rodniki, hamuje reakcje utleniania w komórkach i tym samym zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, w tym nowotworów i choroby Alzheimera. Substancja ta spowalnia również procesy starzenia się organizmu. Oprócz tego działa dobroczynnie na układ krwionośny, ponieważ zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych i je wzmacnia. Kwercetyna, podobnie jak arnika górska czy inozytol, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie suplementów diety wzbogaconych o ten składnik przeciwdziała miażdżycy, czyli jednej z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych.
Związek ten stanowi cenne wsparcie w walce z uciążliwymi objawami alergii, ponieważ hamuje wydzielanie histaminy. Zmniejsza też nadpobudliwość dróg oddechowych i – podobnie jak miłorząb japoński – jest wykorzystywana jako środek wspomagający w walce z astmą. Badania wykazują też przeciwzapalne i przeciwwirusowe działanie kwercetyny, w czym przypomina ona kasztanowiec zwyczajny. Podkreśla się także jej rolę w hamowaniu procesu adipogenezy (powstawania nowych komórek tłuszczowych), co ma ogromne znaczenie w leczeniu i zapobieganiu otyłości.
Kwercetyna – przeciwwskazania
Przedawkowanie kwercetyny naturalnie występującej w pożywieniu jest dość trudne, dlatego niemal każdy bez obaw powinien sięgać po owoce i warzywa bogate w ten składnik. Ostrożność należy zachować w przypadku suplementacji tego związku – po suplementy diety z kwercetyną nie powinny sięgać kobiety w ciąży. Uważać powinny również osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe i mają problem z krzepliwością krwi. Jeśli masz wątpliwość, czy preparaty z kwercetyną są dla Ciebie bezpieczne, skonsultuj się z lekarzem rodzinnym.
Naturalne źródła kwercetyny
Kwercetyna występuje w wielu powszechnie lubianych, często używanych w kuchni owocach i warzywach, szczególnie jeśli są one dojrzałe. Największe ilości tego dobroczynnego składnika zawierają warzywa takie jak: cykoria, brukselka, brokuł, czerwona cebula, sałata, papryka, szczypior, szczaw, szpinak, szparagi, marchew, kalafior czy czerwona kapusta.
Jeśli szukasz źródeł kwercetyny w owocach, sięgaj przede wszystkim po aronię, czarne porzeczki, borówki, śliwki, wiśnie, jagody, owoce czarnego bzu, figi, jabłka, gruszki, a także cytrusy – pomarańcze, cytryny, grejpfruty i limonki.
Do naturalnych źródeł tego związku chemicznego trzeba zaliczyć również soki owocowe, miód i zieloną herbatę. Występuje on także w popularnych kuchennych przyprawach takich jak oregano, liście laurowe, koper, lubczyk, pietruszka, kolendra czy estragon.
Wapno z kwercetyną na alergię – jak działa?
Jak już wspomniano, kwercetyna stanowi wsparcie w walce z alergią ze względu na swoje działanie przeciwhistaminowe. Nie można również zapominać o dodatkowych korzyściach z suplementacji wapnia. Ten składnik mineralny jest materiałem budulcowym zębów i kości, a dodatkowo reguluje pracę układu nerwowego, aktywuje wiele enzymów i odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. W składzie suplementów dla alergików często znajdziesz witaminę D3 – zwiększa wchłanianie wapnia.
Suplementy z kwercetyną – dawkowanie
Kwercetynę znajdziesz nie tylko w preparatach dla alergików. Znajduje się ona również w środkach dla cukrzyków lub w suplementach diety o bardziej kompleksowym działaniu. Jeśli stosujesz bardziej rozbudowaną suplementację, zwracaj uwagę na to, aby składniki się nie dublowały. Pamiętaj, że przedawkowanie dobroczynnych substancji może mieć negatywne skutki dla organizmu, dlatego w kwestii dawkowania postępuj zawsze zgodnie ze wskazaniami producenta i oczywiście z zaleceniami lekarza. Suplementy diety stanowią jedynie uzupełnienie dla prawidłowo skomponowanego jadłospisu i nie mogą go zastąpić.
- K. Gęsiak i in., Prawo suplementów diety, Wydawnictwo Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2012.
- S. Diamond, Wzmacniamy serce naturalnie Flawonoidy – naturalny lek nasercowy, Wydawnictwo Źródła Życia, Mszczonów 2015.
- D. Myłek, Oswoić alergie: skąd się biorą uciążliwe dolegliwości i jak sobie z nimi radzić, Stowarzyszenie Larix, Warszawa 2020.
- K. Obtułowicz, Alergologia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.