Lekki obiad – co można przygotować? Jakie produkty warto wybrać?
Odżywianie się Polaków jest coraz bardziej świadome, co rzecz jasna odbywa się z korzyścią dla zdrowia. Zwracamy uwagę nie tylko na smak potraw, ale też na ich wartości odżywcze. Jeśli poszukujesz inspiracji na delikatny posiłek, to pamiętaj, że powinien on nie tylko być lekkostrawny, ale też dostarczać organizmowi niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. W lekkostrawnej diecie szczególną rolę odgrywają lekkie obiady.
Polecane
Co można zjeść na lekki obiad?
Chcąc przygotować zdrowy, lekki obiad, trzeba pamiętać, że w jego skład nie mogą wchodzić żadne tłuste mięsa, a zwłaszcza zabronione są te smażone na patelni. Przełożyć się to może na poprawę doznań kulinarnych, ponieważ obiady nie powinny być nudne ani powtarzalne, a niestety u wielu osób zdarza się, że przez stół przewijają się te same dania. Szybki, lekki obiad można tymczasem przyrządzić na wiele sposobów, np. z daniami mięsnymi albo w wariancie wegetariańskim. Także zupy, jak na przykład zupa dyniowazupa z pieczonej papryki czy krem warzywny, mogą być doskonałym rozwiązaniem.Nawet jeżeli masz sprawdzone przepisy na obiad, warto zdecydować się na odmianę i, chociażby z ciekawości, wybrać bardziej lekkostrawne danie. Lekki obiad można przyrządzić m.in. z tofu, które wystarczy pokroić i podsmażyć chwilę na patelni, żeby zrobiło się ciepłe. Przygotowuje się je niezwykle szybko, a po dodaniu do makaronu ryżowego i warzyw może się ono stać podstawą bardzo delikatnego, a przy tym pożywnego, dania.
Lekki obiad z fileta z kurczaka
Pierś kurczaka to jeden z najbardziej podstawowych pomysłów na lekkostrawny posiłek. Drobiowe mięso jest przecież bardzo chude, zawiera mało tłuszczu, stanowi bogate źródło świetnie przyswajalnych protein. Jeśli dodatkowo wykorzystasz gotowanie na parze jako główną technikę przygotowania posiłku, danie będzie jeszcze delikatniejsze dla żołądka. Ten przepis na lekki obiad można wcielić w życie przy użyciu prostych produktów.Składniki:
2 umyte i osuszone piersi z kurczaka,
3 ząbki czosnku drobno pokrojone,
oliwa z oliwek,
1 mały bakłażan, pozbawiony skórki i pestek, umyty i pokrojony w paski,
1 cukinia, umyta i pokrojona w paski,
1 biała cebula, pokrojona w piórka,
pęczek umytej i posiekanej kolendry,
kilka gałązek mięty, posiekanej i umytej,
pęczek szczypiorku, umytego i drobno pokrojonego,
kilka szczypt ostrej papryki,
pieprz,
1 łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:Zacznij od przygotowania woka. Filety pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki na skos. Dopraw mięso świeżo zmielonym pieprzem. Po mocnym rozgrzaniu woka dodaj na niego oliwę z oliwek oraz czosnek i chwilę go podsmaż, a następnie dołóż kurczaka i smaż go na mocnym ogniu, mieszając co chwilę, aż się zarumieni. Wówczas przełóż filety na talerz.W dalszej kolejności dolej ponownie oliwy do woka, mocno ją podgrzej, dodaj bakłażana i smaż przez maksymalnie 3 minuty. Dodaj do bakłażana cukinię, paprykę i cebulę, smaż wszystkie warzywa na mocnym ogniu i co chwilę je mieszaj. Następnie wrzuć do nich kurczaka oraz 1/3 ziół, czyli szczypiorku, mięty i kolendry, uprzednio ze sobą wymieszanych. Smaż w dalszym ciągu, dopraw papryką i trzecią częścią ziół. Po przełożeniu na miskę kurczaka z warzywami dodaj do nich pozostałe zioła. Jest to lekki i szybki obiad, który przygotujesz w mniej niż godzinę.
Lekki obiad z ryżem
Kurczak i ryż nie bez powodu są tak często razem komponowane. Ich połączenie dostarcza węglowodanów złożonych i białka, a przy tym jest lekkostrawne. Dietetyczny obiad może stanowić w związku z tym marynowany i pieczony kurczak z ryżem. Jak przyrządzić to lekkie jedzenie na obiad? Składniki:
600 g filetów z piersi kurczaka,
200 g jaśminowego ryżu (jeśli wolisz dania z kaszy, możesz wykorzystać na przykład kaszę jaglaną zamiast ryżu),
200 g chudego jogurtu,
3 łyżeczki curry,
4 cebule dymki,
2 żółte i 2 czerwone papryki,
200 ml warzywnego bulionu,
szczypta chili,
szczypta morskiej soli.
Sposób przygotowania:Umyj i osusz filet z kurczaka, jogurt natomiast wymieszaj z przyprawami: solą, curry, chili. Zamarynuj w nim kurczaka przez przynajmniej 2 godziny w lodówce. Po wyjęciu mięsa z marynaty odsącz je i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być rozgrzany do około 200 stopni Celsjusza, pieczenie zaś ma trwać 20 minut. W tym czasie oczyść dymki i pokrój je w krążki.Oczyść paprykę, pozbaw ją nasion i pokrój w drobną kostkę. Warzywa gotuj w bulionie warzywnym, dopóki nie zrobią się miękkie (powinno to zająć około 5 minut), po czym wyjmij je i odsącz. Uzupełnij bulion wodą tak, by było go 400 ml, a następnie zagotuj i gotuj w nim ryż przez 12 minut pod przykryciem, żeby zrobił się miękki. Wyjmij go wówczas i podawaj na talerzu razem z warzywami i kurczakiem.Pyszny, lekki obiad oczywiście nie musi zawierać kurczaka. Na upalne dni sprawdzi się np. chłodnik po litewsku, który stanowi istną bombę witaminową, a przy tym skutecznie orzeźwia, gdy doskwiera żar. Lekki, wiosenny obiad przyrządzić można przy użyciu jak największej ilości nowalijek. Chcąc ugotować lekki obiad z warzywami w roli głównej, można się zdecydować na zupę krem, która jest równie pyszna, co pożywna.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.