Jak przyrządzić świeżego i wędzonego łososia atlantyckiego?
Ryby coraz częściej goszczą na naszych talerzach. Są dostępne w wielu wariantach. Najpopularniejszy jest łosoś atlantycki podawany na zimno. Warto go włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, a także jest nieocenionym źródłem kwasów omega-3.
Jakiego łososia warto wybrać?
Łosoś często gości na polskich stołach. Jest dostępny w wielu wariantach: świeży, dzwonko, wędzony na zimno, robiony na parze, a także w formie steka. Może występować pod wieloma nazwami: norweski, atlantycki, bałtycki czy pacyficzny. Łososia można jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest spożywanie łososia wędzonego na zimno. Podczas całego procesu traci on cenne kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 i omega-6 oraz witaminy z grupy B. Co prawda podczas wędzenia nieznacznie wzrasta poziom witaminy D oraz witaminy A, jednak w ogólnym rozrachunku lepiej wybrać jego świeżą wersję. Jest ona zdrowsza dla naszego organizmu.
Na rynku dostępnych jest najwięcej łososi hodowlanych, norweskich. Są one hodowane w specjalnych akwenach wodnych i karmione specjalną paszą, aby ich kolor był pomarańczoworóżowy. Ludzka ingerencja w przyrodę, rzeki, zapory wodne i zanieczyszczenie wód spowodowały, że hodowla łososi często zawiera szkodliwe związki. Obecnie powstaje coraz więcej hodowli ekologicznych, które są nadzorowane przez Unię Europejską. Hodowle takie muszą spełniać kilka warunków, m.in. powinny być ulokowane w miejscach niezagrożonych zanieczyszczeniami. Łososie hodowane w sposób ekologiczny są karmione paszą jak najbardziej zbliżoną do pokarmu, jaki jedzą dzikie ryby. Takie łososie są objęte opieką weterynaryjną. Zawierają więcej kwasów omega niż ryby żyjące na dziko, co wynika ze sposobu ich karmienia.
Wartości odżywcze łososia
Łosoś atlantycki zawiera pełnowartościowe białko, które jest niezbędne w diecie każdego człowieka. Tak jak makrela należy do grupy tłustych ryb, dlatego charakteryzuje się wysoką kalorycznością. Ilość kalorii zależy od sposobu hodowania łososia, ponieważ składa się na nią kilka czynników, w tym sposób karmienia i jakość otrzymywanej paszy. Każdy łosoś jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które:
obniżają poziom złego cholesterolu,
wspierają pracę serca,
wykazują działanie przeciwzakrzepowe,
spowalniają rozwój cukrzycy typu II,
zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości,
pomagają w leczeniu problemów skórnych,
zapobiegają depresji.
Łosoś zawiera dużo selenu, który poprawia odporność organizmu i pomaga chronić czerwone krwinki przed wolnymi rodnikami, a także magnez i fosfor. Świeży łosoś jest dodatkowo bogaty jod, który w połączeniu z selenem poprawia równowagę psychiczną, hormonalną i ma działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie tej ryby korzystnie wpływa na skórę, dzięki czemu wygląda bardziej promiennie.
Jaka jest różnica pomiędzy łososiem atlantyckim a norweskim?
Łosoś atlantycki i łosoś norweski to ta sama ryba, nazywana wymiennie. Zmiany w nazwie nastąpiły kilka lat temu, kiedy łosoś norweski zyskał złą sławę. Łosoś norweski jest hodowany w Norwegii, która słynie z połowu wielu ryb. Może on zawierać sporo metali ciężkich, ale wystarczy ograniczyć jego spożycie do kilograma tygodniowo, by zachować zdrowie. Najzdrowsze ryby są hodowane w okolicy Alaski. Zawierają one najmniej szkodliwych substancji, jednak ich cena może być kilkukrotnie wyższa niż w przypadku łososia atlantyckiego.
Każdy łosoś jest bardzo zdrowy, dlatego powinien być włączony na stałe do diety. Wystarczy spożywać go kilka razy w miesiącu, aby dostarczyć swojemu organizmowi kwasów omega-3 i omega-6, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm. Osoby będące na diecie odchudzającej nie powinny bać się tłustych ryb, ponieważ pomimo ich wysokiej kaloryczności są bardzo sycące i zmniejszają uczucie głodu oraz dostarczają wielu cennych witamin i mikroelementów.
Jak przygotować łososia atlantyckiego?
Istnieje wiele pysznych przepisów z łososiem w roli głównej, które możesz przyrządzić samodzielnie w domu. Bogata w ryby jest dieta śródziemnomorska, uznawana za najzdrowszą dietę na świecie. Znajduje się w niej dużo różnego rodzaju ryb, a także świeżych warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Świeżą rybę najlepiej przygotować w piekarniku, grillować, dusić lub przygotować na parze. Będzie ona zdrowa i zachowa wiele wartości odżywczych. Łosoś dobrze smakuje w towarzystwie różnych sosów, zarówno warzywnych, jak i owocowych. Sprawdzi się w sałatkach, na kanapkach, jako składnik zup czy past. Podając łososia wraz z papryką, pomidorem czy brokułem, zwiększysz wchłanianie witaminy B12, natomiast łącząc go ze szpinakiem czy migdałami, poprawisz wchłanianie wapnia.
- Omega 3, Omega 6. Dobry cholesterol bez wysiłku, opracowanie zbiorowe, Wyd. Olimp Media, Poznań 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.