Lucuma – właściwości i zastosowanie egzotycznego owocu
Lucuma to ciekawy i egzotyczny produkt spożywczy, który w Polsce wciąż nie cieszy się popularnością. Warto jednak, abyś przyjrzał mu się bliżej, ponieważ wyróżnia się naprawdę wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Co to jest lucuma i jak możesz wykorzystać ją w kuchni?
Lucuma – co to jest i skąd pochodzi?
Lucuma to skrócona nazwa rośliny Pouteria lucuma. Powszechnie rośnie ona na terenach Ameryki Południowej, zwłaszcza w Peru, gdzie znana jest jako „złoto Inków”. Występuje także m.in. w Ekwadorze, Chile i Kolumbii. Najbardziej charakterystyczną cechą tego drzewa są jego owoce. Określenie lucuma odnosi się właśnie do nich. Mają one owalny, wydłużony kształt i spiczastą końcówkę. Wyróżniają się też dość cienką skórką o brązowo-zielonej barwie.
Źródłem cennych składników i substancji odżywczych jest miąższ lucumy. Ma on jasnożółty kolor i charakteryzuje się twardą, dość włóknistą strukturą. Jego konsystencja przypomina nieco żółtko ugotowanego jajka, dlatego owoc ten zyskał anglojęzyczne określenie egg fruit.
Dojrzała lucuma jest bardzo słodka, stanowi zatem zdrową alternatywę dla cukru. W smaku przypomina nieco połączenie syropu klonowego, karmelu i słodkiego ziemniaka, a jej zapach przywodzi na myśl gruszkę. Mieszkańcy obszarów, na których występuje roślina, chętnie jedzą ją na surowo. Niestety, w Polsce nie dostaniesz owocu w takiej postaci, ponieważ trudno go przetransportować. Niedługo po tym, jak dojrzeje, zaczyna fermentować, dlatego przewiezienie go w dobrym stanie jest praktycznie niemożliwe.
W sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością dostępna jest lucuma w proszku. Taki produkt powstaje na skutek suszenia owoców w niskiej temperaturze (maksymalnie 45°C). Dzięki temu sproszkowana lucuma zachowuje większość wartości odżywczych oraz wciąż wykazuje wiele właściwości zdrowotnych.
Co zawiera lucuma w proszku?
Lucuma w proszku jest dość wysokokaloryczna. W 100 g produktu znajduje się blisko 330 kcal, jednak na co dzień nie stosuje się go wiele. Zawiera on przy tym sporo węglowodanów oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu. Jest za to bardzo bogaty w błonnik. Oprócz tego ma w sobie korzystne dla zdrowia przeciwutleniacze, zwłaszcza beta-karoten. Lucuma stanowi również bardzo dobre źródło wapnia, witamin (C i z grupy B), potasu, żelaza i fosforu.
Lucuma – właściwości prozdrowotne ciekawego owocu
Proszek lucuma, choć wygląda niepozornie, pozwala lepiej zadbać o zdrowie. Pomoże Ci m.in. wtedy, gdy zastanawiasz się, jak dbać o układ krwionośny. Zawarte w specyfiku substancje świetnie regulują pracę serca. Przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego i unormowania jego poziomu. Jeśli więc szukasz odpowiedzi na pytanie, jak wzmocnić serce naturalnymi sposobami, stosowanie sproszkowanej lucumy może się okazać doskonałym rozwiązaniem.
Mimo że lucuma w proszku jest niezwykle słodka i zawiera dużo węglowodanów, jedząc ją, nie musisz się obawiać, że wywoła przykre objawy cukrzycy. Nawet jeśli jesteś diabetykiem lub zmagasz się z insulinoopornością, spokojnie możesz wprowadzić ją do swojej diety. Wszystko dlatego, że ma bardzo niski indeks glikemiczny (wartość IG = 5). Ponadto lucuma pozwala na spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia, dzięki czemu niweluje gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi. Minimalizuje też chęć na podjadanie między posiłkami.
Sproszkowana lucuma za sprawą wysokiej zawartości błonnika pomoże Ci w wyregulowaniu procesów trawiennych. Dzięki niej może poprawić się przede wszystkim perystaltyka jelit oraz rytm wypróżnień, co zwiększy Twój komfort życia. Oprócz tego lucuma wykazuje działanie przeciwzapalne oraz niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników. Pomaga w leczeniu zakażeń zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. Pozytywnie wpływa też na narząd wzroku. Ponadto stymuluje układ nerwowy i poprawia koncentrację oraz charakteryzuje się właściwościami związanymi ze spowalnianiem starzenia. Dzięki jej regularnemu spożywaniu możesz też lepiej zadbać o stan swojej skóry, włosów i paznokci oraz znacząco przyspieszyć regenerację tkanek, która wpływa na szybkość gojenia się ran.
Do czego można wykorzystać sproszkowaną lucumę?
Sproszkowana lucuma stanowi zdrowy zamiennik cukru, a także alternatywę dla innych słodzików, np. ksylitolu lub stewii. Co ważne, jest to produkt bardzo bezpieczny – w zasadzie nie ma przeciwwskazań do jego spożywania. Jedyną taką sytuacją jest nadwrażliwość lub uczulenie na owoc lucumy. Reakcje alergiczne zdarzają się jednak niezwykle rzadko.
Lucuma w proszku ze względu na swój słodki smak świetnie nadaje się jako dodatek do lodów, ciast, soków, koktajlu, jogurtu, owsianki, smoothie, słodkich sosów czy zdrowych batonów. Przy jej użyciu przygotujesz więc wiele smacznych deserów. Pamiętaj jednak, że proszek lucuma dość słabo rozpuszcza się w płynach, dlatego raczej nie sprawdzi się jako słodzik do herbaty czy innych napojów.
- A. Durakova i in., Storage studies of subtropical fruit Lucuma in powdered form, „Bulgarian Journal of Agricultural Science” 2019, nr 25 (6).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.