Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Mąka razowa – rodzaje, właściwości odżywcze, zastosowanie

Marta Skrzypek24.01.2022Aktualizacja: 25.06.2023

Pojęcie mąki razowej nie odnosi się do żadnego konkretnego zboża, ale do stopnia przemiału. Większość wypieków z mąki razowej ma ciemny lub beżowy kolor, co wynika z procesu jej produkcji. Wyróżnia się mąkę razową pszenną, żytnią, orkiszową czy gryczaną. Jak powstaje mąka razowa? Jakie są jej rodzaje i właściwości zdrowotne?


maka-razowa-co-to-jest-do-czego-jest-stosowana
pexels

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
allicyna-co-to-jest-gdzie-wystepuje-dzialanie
Odżywianie
1 min.
Allicyna - co to jest? Gdzie występuje? Działanie
30.10.2021
dwutlenek-siarki-e220-co-to-jest-szkodliwosc
Odżywianie
1 min.
Dwutlenek siarki (E220) - co to jest? Szkodliwość
24.01.2022
bulka-grahamka-jakie-ma-wartosci-odzywcze-i-sklad
Odżywianie
1 min.
Bułka grahamka - jakie ma wartości odżywcze i skład?
21.01.2022
Spis treści
  1. Co to jest mąka razowa?
  2. Która mąka razowa jest najlepsza?
  3. Mąka razowa – właściwości zdrowotne
  4. Mąka razowa w kuchni

Co to jest mąka razowa?

Mąka razowa jest nazwą ogólną, odnoszącą się nie do rodzaju zboża, a do stopnia przemiału. Jest to mąka typu 2000 i wyżej. Jak powstaje? Mieli się całe ziarna wraz z łuskami oraz z kiełkami, dzięki czemu mąka ma ciemniejszy kolor i nieco inny, orzechowy smak. Trochę inaczej mieli się mąkę graham (typ 1850) – ziarna mielone są tak jak przy standardowej produkcji białej mąki, ale dodaje się do nich grubo zmielone otręby i zarodki. Zarówno mąka graham, jak i żytnia należą do grupy mąk pełnoziarnistych.Najstarsze źródła podają, że mąka razowa pojawiła się jako pierwsza na świecie, a do rozdrabniania ziaren używano pierwotnych narzędzi, takich jak kamienie. Następnie dodawano wodę i ugniatano papkę. Pieczono pod ziemią lub na rozgrzanych głazach. Dopiero później, w latach rewolucji przemysłowej, zaczęto piec chleb z białej mąki. Stało się to dzięki wynalazkowi w postaci stalowych młynów walcowych, napędzanych parą. Ziarno z zarodka można było idealnie oczyścić i rozgnieść. W ten sposób powstawał miałki proszek, czyli biała mąka.W późniejszych latach stało się jasne, że popularna biała mąka, choć bardzo estetyczna, jest pozbawiona cennych składników odżywczych. Dietetycy i lekarze zaczęli edukować społeczeństwo, że zdrowsze są mąki razowe. Zapobiegają one otyłości, wspomagają odchudzanie i regulują pracę jelit.

Która mąka razowa jest najlepsza?

Mąka razowa może być produkowana z różnego rodzaju zboża. Wystarczy, że charakteryzuje się ziarnem zdatnym do mielenia. Dzięki temu na półkach sklepowych znajdziesz popularną mąkę razową pszenną i żytnią (typu 2000). W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej można dostać również:

  • gryczaną mąkę razową,

  • orkiszową mąkę razową,

  • ryżową mąkę razową,

  • jęczmienną mąkę razową,

  • razową mąkę owsianą i jaglaną.
    Ciężko jest określić, która z mąk razowych jest najlepsza. Każda zawiera cenne składniki mineralne i witaminy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystko zależy od preferencji smakowych i tolerancji pokarmowych. Na przykład osoby zmagające się z celiakią czy nietolerancją glutenu powinny wybierać mąkę razową ryżową lub gryczaną. Pozostałe rodzaje zawierają mniej lub więcej glutenu w składzie. Niemniej pamiętaj, aby za każdym razem czytać skład – nawet bezglutenowa mąka może zostać zanieczyszczona podczas procesu produkcji.Kobietom, które zmagają się z problemami układu rozrodczego, a szczególnie z zespołem policystycznych jajników, poleca się spożywanie produktów z mąki gryczanej, ponieważ zawiera ona inositol. Jego zadaniem jest wspomaganie układu nerwowego, ale jest on również niezbędny podczas leczenia wielotorbielowatości.

Mąka razowa – właściwości zdrowotne

Każda z mąk razowy jest zdrowa i pełnowartościowa. Zawiera minerały niezbędne do rozwoju i prawidłowych funkcji organizmu, takie jak: fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mąka razowa jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B3, B3, B6 i B9), a także w kwasy fenolowe, które pełnią funkcję antyoksydantów. Dzięki spożywaniu produktów z mąki razowej:

  • wzmacniasz kości i zęby,

  • przeciwdziałasz nowotworom układu pokarmowego, takim jak rak jelita grubego,

  • poprawiasz funkcjonowanie mózgu,

  • wspomagasz pracę serca i nerek,

  • zwiększasz odporność na zmęczenie,

  • wzmacniasz mięśnie i poprawiasz wydolność organizmu.
    Najważniejszym składnikiem mąki razowej jest błonnik. Na przykład w 100 g żytniej mąki razowej typu 2000 znajduje się aż 90% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy. Jego wysoki poziom reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i rakowi jelita grubego. Ponadto mąki razowe zawierają dużo więcej białka niż zwykłe i mają niższy ładunek glikemiczny (szczególnie w przypadku orkiszowej i gryczanej).Dzięki regularnej konsumpcji produktów razowych Twój organizm wolniej trawi pozyskane w ten sposób węglowodany, a co za tym idzie – poziom cukru nie rośnie drastycznie. Z tego powodu dietetycy rekomendują włączanie produktów razowych do diety o niskim indeksie glikemicznym.

Mąka razowa w kuchni

Mąkę razową, szczególnie pszenną i żytnią, możesz z sukcesem wykorzystać w kuchni. Warto z niej upiec pyszny, zdrowy chleb oraz przyrządzić naleśniki, muffiny, kluski lub ucierane ciasta. Niestety, nie zawsze jesteś w stanie zastąpić mąkę z pełnego przemiału mąką razową. Ciasto nie wychodzi zupełnie gładkie, dlatego nie do końca nadaje się ona do pieczenia biszkoptu i ciast drożdżowych czy lepienia pierogów. Na szczęście za każdym razem możesz zastąpić połowę porcji mąki pszennej razową. Wyroby będą zdrowsze i pełnowartościowe, lecz niewskazane dla osób z nietolerancją glutenu. Najpyszniejszym produktem z mąki razowej jest domowy chleb. Jeśli do tej pory nie udało Ci się go upiec, czas najwyższy! Będzie zdrowy, a ty będziesz mieć pewność, że pieczywo nie zawiera zbędnych konserwantów. Do wyrobionego ciasta na chleb możesz dodać siemię lniane, pestki dyni lub słonecznika. Taki chleb będzie jeszcze zdrowszy i pyszniejszy.

Źródła
  1. Ł. Modelski, Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek, Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, Kraków 2019.
Author Marta Skrzypek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
niedobor-bialych-krwinek-co-jesc-co-wlaczyc-do-diety
Odżywianie
2 min.
Niedobór białych krwinek - co jeść? Co włączyć do diety?
28.10.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Kalkulatory
Kalkulatory
Kalkulator BMIKalkulator ciąży i terminu poroduKalkulator dni płodnychKalkulator kaloriiKalkulator promiliKalkulator snuPrzelicznik kuchenny

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2025 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.