Co to jest mangostan, jakie jest jego działanie i właściwości?
Tajska kuchnia w ostatnich latach stała się bardzo popularna. W skład potraw często wchodzą egzotyczne owoce, które zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów. Jednym z nich jest mangostan, który doskonale sprawdza się zarówno w deserach, jak i wytrawnych daniach. Jeśli chcesz spróbować tego owocu, sięgnij po sok z mangostanu, który ma intensywny kolor i niesamowity smak.
Co to jest mangostan?
Mangostan to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Choć jego nazwa może sugerować, że jest spokrewniony z popularnym owocem mango, nie ma z nim nic wspólnego. To owoc o średniej kaloryczności, w 100 gramach znajduje się ok. 60 kcal. Jest doskonałym źródłem węglowodanów, białka, cukrów, a także witamin i mikroelementów. Zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają starzenie się organizmu. Mangostan cieszy się popularnością w kuchni azjatyckiej. W Polsce można go kupić w delikatesach premium lub w niektórych supermarketach, jednak zazwyczaj trzeba się natrudzić, aby go znaleźć. Mangostan jest wielkości mandarynki, jego owoce są ciemnofioletowe lub nawet czarne. Jadalna część jest ukryta w twardej skórce, która jest gorzka i nie nadaje się do spożycia. Obierając mangostan, trzeba robić to delikatnie, aby nie zgnieść miąższu. Po zdjęciu twardej części tego owocu pojawia się właśnie miąższ, który przypomina główkę czosnku. Jest on biały, niezwykle delikatny i bardzo soczysty. W smaku słodki, przypomina brzoskwinię połączoną z poziomką i liczi.Mangostan jest drogim owocem, ponieważ jego uprawa jest kosztowna, a drzewa, na których rośnie, nie wydają często plonów. Jeśli już zdecydujesz się na jego zakup, pamiętaj, aby wybierać ciemne i jędrne owoce. Lepiej nie zwlekać z jego spożyciem, ponieważ szybko traci świeżość, a przechowywany w lodówce wytrzymuje jedynie kilka dni.
Jak jeść mangostan?
Najlepiej spożywać mangostan na surowo, bez zbędnych dodatków. Doskonale pasuje do dań kuchni tajskiej, w szczególności dobrze komponuje się z krewetkami, zieloną sałatą i orzeszkami. Mangostan może być używany w daniach na słodko jak desery, koktajle czy orzeźwiające napoje, jednak sprawdza się również jako składnik wytrawnych posiłków. Jeśli chcesz dodać mangostan do posiłku, lepiej postawić na jego surową wersję niż poddaną obróbce termicznej, ponieważ wtedy traci swoje cenne właściwości odżywcze, w szczególności koenzym Q10, którego nie brakuje w tym owocu. Jest on odpowiedzialny za układ nerwowy i krążenia, a także za prawidłowe działanie metabolizmu.Mangostan najlepiej smakuje bez dodatków jak cukier, który często jest dodawany do syropu. Jeśli chcesz spróbować smaku tego owocu, postaw na sok, który ma intensywną barwę, ponieważ do jego produkcji jest wykorzystywany biały miąższ oraz ciemna skórka. Jego słodycz jest przełamana goryczą pochodzącą z warstwy wierzchniej owocu. Na początek warto przygotować sałatkę z jego dodatkiem, komponując ze sobą liczi, kokosa, banana oraz brzoskwinie. Całość możesz polać sosem limonkowo-jogurtowym.
Właściwości mangostanu
Mangostan zawiera witaminy A, C, E oraz z grupy B. Oprócz tego ma wiele składników mineralnych jak potas, żelazo, miedź, sód czy wapń. Jest polecany osobom borykającym się z wysokim poziomem cholesterolu, a także z problemami z sercem i układem krążenia. Silne antyoksydanty zawarte w mangostanie mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, dzięki czemu wspierają odporność organizmu, poprawiają stan skóry i przemianę materii. Są także źródłem cynku, który jest ważny dla zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci. Wykazuje też działanie odmładzające, zwalcza egzemę, wysypkę alergiczną oraz poprawia ogólną kondycję skóry. Może być składnikiem domowej roboty maseczek o działaniu odmładzającym.Ten azjatycki owoc wykazuje działanie prozdrowotne, ponieważ może zwalczać infekcje układu moczowego, a także regulować cykl u kobiety. Mangostan może jednak powodować alergie w postaci wysypki lub opuchlizny języka i gardła, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby wrażliwe, a także kobiety w ciąży. Spożywanie zbyt dużej ilości tego owocu może wpływać na krzepliwość krwi, dlatego powinien stanowić jedynie dodatek do potraw niż być ich głównym składnikiem.Mangostan jest owocem egzotycznym, dlatego nie jest bardzo popularny w naszym kraju. Częściej stanowi ciekawą przekąskę niż owoc, który będziesz regularnie spożywać. Warto jednak przynajmniej raz w życiu spróbować jego nietypowego smaku.
- D. Ładocha, W mojej tajskiej kuchni, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.