Metionina – właściwości i działanie aminokwasu
Metionina to jeden z podstawowych aminokwasów niezbędnych człowiekowi. Organizm nie ma zdolności jej wytwarzania, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem. Metionina bierze udział w procesie tworzenia chrząstek, kości i tkanek. Wspomaga też ich regenerację. Wraz z innymi aminokwasami tworzy kompleksy odżywek. Suplementacja metioniny powinna jednak być ostrożna.
Metionina – aminokwas niezbędny dla człowieka
Metionina to związek organiczny z grupy aminokwasów egzogennych, które są podstawowym budulcem białek. Ludzki organizm nie ma zdolności jej wytwarzania, dlatego metionina musi być dostarczona wraz z pożywieniem. Aminokwas bierze udział we wszystkich procesach metabolicznych, a także w tworzeniu komórek, m.in. odpornościowych. Metionina jest jednym z aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Metionina – jakie ma właściwości i działanie?
Metionina to substancja o wszechstronnym działaniu. Przede wszystkim jest to aminokwas niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka. Substancja jest zaangażowana w proces tworzenia chrząstki, kości i tkanek. Dzięki tym właściwościom znalazła zastosowanie w wspomaganiu leczeniu zapalenia stawów. Zawarta w metioninie siarka wpływa na kondycję włosów i paznokci. Poprawia również elastyczność, koloryt i strukturę skóry. Metionina spowalnia procesy starzenia tkanek i skóry.
Gdzie występuje metionina?
Głównym źródłem metioniny jest mięso. Substancja znajduje się również w rybach, np. w łososiu i owocach morza. Bogatym źródłem metioniny jest nabiał, szczególnie mleko i twarde sery. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, metioninę znajdziesz głównie w roślinach strączkowych. Niestety w produktach roślinnych metionina występuje w bardzo małych lub śladowych ilościach.
Jak objawia się niedobór metioniny?
Na niedobór omawianej substancji przede wszystkim narażone są osoby będące na diecie roślinnej. Po wykluczeniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego utrzymanie prawidłowego poziomu metioniny jest bardzo trudne i zazwyczaj dochodzi wówczas do jej niedoborów. Zbyt niska podaż substancji w łagodnej formie może objawiać się pogorszeniem kondycji skóry, która staje się cienka, przesuszona i podatna na uszkodzenia. Niedobór metioniny wiąże się z niedoborem siarki, a brak tej substancji objawia się łamliwością włosów, a także sprzyja uszkodzeniom macierzy paznokcia i kruchości płytki.
Jak bezpiecznie suplementować metioninę?
Metionina bardzo rzadko występuje jako samodzielny suplement. Substancja zazwyczaj dodawana jest do odżywek białkowych lub kompleksów aminokwasowych. Po preparaty z metioniną najczęściej sięgają osoby aktywne fizycznie, ale też będące na diecie roślinnej. Zapotrzebowanie na aminokwas jest trudne do określenia. Według zaleceń WHO bezpieczna ilość metioniny dla osób zdrowych wynosi 13 mg/kg na dobę [1]. Pozytywne działanie metioniny jest odczuwalne dopiero po kilku miesiącach regularnej suplementacji. Ponadto do prawidłowego metabolizmu metioniny niezbędna jest odpowiednia podaż witaminy C i B6.
W przypadku objawów, które mogą sugerować niedobory aminokwasów, suplementacji nie należy podejmować na własną rękę. Musisz pamiętać, że zarówno niedobór substancji, jak i jej nadmiar jest szkodliwy dla organizmu. Dlatego decyzję o suplementacji preparatów z metioniną skonsultuj z lekarzem rodzinnym lub specjalistą, pod którego jesteś opieką.
Przeciwwskazania do suplementacji metioniny
Po preparaty z metioniną nie powinny sięgać kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią. Wśród przeciwwskazań do suplementacji metioniny wskazuje się również: choroby wątroby czy choroby nerek.
Nierozważne jest suplementowanie metioniny w chorobach, w których jest ona stosowana jako jeden ze środków wspomagających leczenie. Należy pamiętać, że w takich sytuacjach to lekarz powinien dobierać dawkę indywidualnie do pacjenta. Niezbędne jest wówczas uwzględnienie stanu zdrowia, zapotrzebowania organizmu na substancję i wyników badań.
Skutki uboczne przyjmowania metioniny
Nadmierna podaż metioniny wywołuje wiele skutków ubocznych. Zalicza się do nich nadprodukcja homocysteiny w komórkach. Stan ten określany jest jako hiperhomocysteinemia. Zaburzenie poważnie zwiększa ryzyko chorób naczyniowo-sercowych, np. miażdżycy, zakrzepicy.
- V. Vijaya i in., Methionine down-regulates TLR4/MyD88/F-k signaling in osteoclast precursors to reduce bone loss during osteoporosis, „British Journal of Pharmacology”, 2014, 171(1), s. 107–121.
- M. Krzystanek i in., S-adenozylo L-metionina w schorzeniach OUN, „Psychiatria Polska”, 2011, XLV(6), s. 923–931.
- J.I. Toohey, Sulfur Amino Acids in Diet-induced Fatty Liver: A new Perspective based on Recent Findings, „Molecules”, 2014, 19(6), s. 8334–8349.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.