Miechunka suszona - wartości odżywcze i zastosowanie
Miechunka jest rośliną egzotyczną, która coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Wygląda jak żółty pomidor koktajlowy, otoczony delikatną osłonką przypominającą chiński lampion. Można ją kupić również w postaci suszonych owoców. Ma bardzo ciekawy smak i niezwykłe właściwości
Miechunka - co to za owoc?
Miechunka jadalna nazywana jest również jagodą peruwiańską lub rodzynkiem brazylijskim. Owoc ten pochodzi z krajów Ameryki Południowej i traktowany jest tam z dużym szacunkiem - określany przez Peruwiańczyków i Kolumbijczyków jako złota jagoda Inków. Jest doskonały na odporność. Owoc miechunki przypomina swoim wyglądem żółty pomidor koktajlowy, ukryty w jasnobrązowej otoczce o delikatnej strukturze. W naszym kraju często używa się świeżej miechunki do dekoracji tortów i deserów, a suszoną dodaje do mięs lub deserów.W smaku miechunka peruwiańska przypomina agrest lub kiwi: ma jednocześnie słodki, gorzki i kwaśny smak. Niektórzy określają go jako coś pomiędzy pomarańczą a pomidorem. Co ciekawe, miechunka należy do tej samej rodziny co papryka i pomidor.Miechunka ma podobne wymagania w uprawie co pomidor, a więc jest rośliną jednoroczną. Roślinę sadzi się zarówno w donicach, jak i w gruncie. Należy ją regularnie podlewać, dbać o nasłonecznienie i uważać na przymrozki. W Polsce popularna jest również miechunka rozdęta, która nie jest jadalna ze względu na bardzo gorzki smak i stanowi jedynie ozdobę przydomowych ogródków. Nie jest trująca, ale nieprzyjemna w smaku.
Miechunka suszona - wartości odżywcze
Miechunkę można kupić w większości sklepów w postaci suszonej. Ma wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Zawiera bardzo dużo żelaza i mnóstwo witaminy C, która pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne - uszczelnia je i zmniejsza ryzyko miażdżycy i nadciśnienia. Miechunka suszona ma mnóstwo beta-karotenu, fosforu, wapnia i potasu. Zawiera wiele pektyn działających zbawiennie na jelita i w chorobach żołądkowych. Prócz witaminy C miechunka ma w swoim składzie witaminę A, która jest kluczowa dla prawidłowego widzenia i stanu skóry oraz wysokiej odporności. Roślina jest również bogata w witaminy z grupy B, które redukują stres i poprawiają pamięć.Z uwagi na zawartość witamin i minerałów zaleca się spożywanie zarówno świeżej, jak i suszonej miechunki jako owocu, który:
* wzmacnia układ stawowy i kostny,
* wspiera układ krwionośny, obniżając ryzyko miażdżycy,
* wzmacnia układ odpornościowy, zapobiegając przeziębieniom i grypie,
* polepsza widzenie, również po zmroku, ze względu na obecność barwnika o nazwie rodopsyna,
* chroni przed negatywnymi skutkami stresu, poprawiając nastrój,
* wzmacnia zęby i dziąsła ze względu na obecność fosforu i wapnia.
Ponadto suszone owoce miechunki mają sporą ilość błonnika i niewiele kalorii, dlatego można je spożywać na diecie redukcyjnej i w przypadku problemów z cholesterolem. Uwaga! Miechunka suszona zawiera sporą ilość węglowodanów i cukry, więc nie należy też z nią przesadzać.
Miechunka suszona w kuchni
Kupując świeży owoc, musisz na niego bardzo uważać, ponieważ jest delikatny i wrażliwy na dotyk. Z reguły przechowuje się go w lodówce, a spożywa w temperaturze pokojowej. Z tego względu świeża miechunka jest używana głównie do dekoracji ciast, deserów oraz drinków. Na szczęście, miechunkę peruwiańską można z łatwością kupić w formie suszonej. Można ją wówczas spożywać tak jak inne bakalie, np. jako dodatek do musli czy lodów. Jest doskonałą niskokaloryczną przekąską, alternatywą dla słonych paluszków czy niezdrowych chipsów. Niektórzy producenci zaczęli produkować miechunkę w czekoladzie, zamiast śliwek lub rodzynek. Suszoną miechunkę można zastosować jako składnik pysznych przepisów. Idealnie podkreśli smak dań na słodko oraz na słono.Sałatka z suszoną miechunkąSkładniki:
2 duże ogórki,
główka ulubionej sałaty lub gotowy miks sałat,
2 jabłka,
200 g ulubionych orzechów (najlepiej brazylijskich),
150 g suszonej miechunki,
łyżeczka miodu,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka oliwy z oliwek,
łyżeczka soku z limonki.
Przygotowanie: do miski wrzuć poszarpaną sałatę lub miks sałat. Ogórki i jabłka pokrój w niewielkie plasterki i dodaj do sałaty. Następnie dorzuć orzechy, miechunkę i wymieszaj. W osobnej miseczce przygotuj dressing: zmieszaj miód, musztardę, oliwę z oliwek. Wlej sok z limonki i wymieszaj ponownie. Gotowy dressing dodaj do sałatki.Kulki deseroweSkładniki:200 g suszonej miechunki,
2 szklanki ulubionych orzechów,
1 szklanka płatków owsianych,
1 łyżka oleju kokosowego lub ryżowego,
szczypta cynamonu lub kardamonu,
wiórki kokosowe lub kakao do obtoczenia.
Przygotowanie: wrzuć wszystko poza kakao i wiórkami kokosowymi do blendera i zmiksuj na gładką masę. Z masy uformuj kulki, obtocz w wiórkach lub kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny.Suszoną miechunkę możesz również dodawać do mięs lub sosów do kurczaka. Idealnie nadaje się również jako składnik musli na śniadanie.
- E. Lamer-Zarawska, Owoce egzotyczne, Wydawnictwo Astrum, Wrocław, 2004.
- G. Tedesco, A. Zanocelli, Cuda natury gwarantujące zdrowie, Wydawnictwo Jedność, Kielce, 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.