account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Miód akacjowy – jakie ma właściwości i z czego powstaje?

Olga Dąbska14.05.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Miód akacjowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazuje działanie wspomagające przy leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na pracę nerek i układu moczowego. Przyspiesza regenerację tkanek błony śluzowej i skóry. Wspomaga proces gojenia się ran.


Miód akacjowy jest jednym z bardziej znanych miodów. Oprócz cennych walorów smakowych oddziałuje korzystnie na zdrowie. W jego składzie oprócz bogactwa cukrów znajduje się wiele innych wartościowych składników odżywczych. Stanowi doskonałe źródło flawonoidów. Znajdziesz w nim cenne witaminy z grupy B i minerały, takie jak potas, magnez, mangan, fosfor, żelazo. Stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Sprawdź, na co pomoże miód z akacji i w jaki sposób można go stosować.

miod-akacjowy-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
pexels.com

Polecane

syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
durian-owoc-jak-wyglada-pachnie-i-smakuje
Odżywianie
1 min.
Durian owoc - jak wygląda, pachnie i smakuje?
24.01.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
platki-jaglane-jak-je-ugotowac-co-warto-wiedziec
Odżywianie
1 min.
Płatki jaglane - jak je ugotować? Co warto wiedzieć?
27.07.2021
Spis treści
  1. Miód akacjowy – z czego powstaje?
  2. Miód akacjowy – charakterystyka produktu
  3. Jakie właściwości ma miód akacjowy?
  4. Jak stosować miód akacjowy?

Miód akacjowy – z czego powstaje?

Miód akacjowy powstaje z kwiatów robinii akacjowej (z łac. Robinia pseudoacacia L.). Roślinę tę możesz kojarzyć również pod nazwami „robinia biała”, „fałszywa akacja”, „grochodrzew”. To gatunek drzew należący do rodziny bobowatych. Robinia akacjowa wywodzi się ze wschodniej części Ameryki Północnej, lecz z czasem rozpowszechniła się niemal na całym świecie. Pierwsze informacje o niej na ziemiach polskich pochodzą z przełomu XVII i XVIII wieku. Robinia to ceniona roślina miododajna, której wydajność miodowa szacowana jest na 65 kg/ha. Podczas kwitnienia, kiedy panują sprzyjające warunki pogodowe, jedna pszczela rodzina jest w stanie wyprodukować 20–30 kg miodu, a tzw. dzienny przybytek wynosi 8–9 kg nektaru.

Miód akacjowy – charakterystyka produktu

Miód akacjowy zaliczany jest do grupy miodów nektarowych, zwanych też kwiatowymi. Tak, jak pozostałe odmiany, charakteryzuje się intensywnym aromatem. Ma zbliżoną do kwiatu akacji woń. W formie płynnej jest bezbarwny lub jasnożółty. Cechuje się bardzo dużą przejrzystością i przez długi czas się nie krystalizuje. Jest miodem najdłużej pozostającym w stanie płynnym. Proces gęstnienia sprawia, że uzyskuje jeszcze jaśniejszy kolor – biały do jasnosłomkowego. Miód akacjowy ma wyraźnie słodki smak. Spośród cukrów największy udział ma w nim fruktoza. Sacharyd ten pełni funkcje energetyczne i prebiotyczne. W miodzie z akacji jest też sporo sacharozy, lecz w czasie przechowywania jej stężenie stopniowo spada. W składzie miodu akacjowego znajdują się również: kwas syryngowy, śluzy, flawonoidy, olejek eteryczny, zawierający m.in. piperonal, linalol, farnezol.

Jakie właściwości ma miód akacjowy?

Miód akacjowy ma liczne właściwości i różnorodne zastosowanie zdrowotne. Znany jest z korzystnego działania na układ pokarmowy. Zaleca się go przy skurczach i zapaleniu żołądka lub jelit, w problemach z trawieniem czy z nadmiernym wydzielaniem soku żołądkowego. Dodatkowo miód z akacji i dwunastnicy. Intensyfikuje regenerację błony śluzowej układu pokarmowego, nasila produkcję śluzu oraz ziarninowanie. Usprawnia też pracę wątroby, wspomagając jej detoksykację. Pomocny jest w przypadku chorób nerek i układu moczowego. Ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Warto dodać, że na układ moczowy

Miód akacjowy ma zastosowanie w odżywianiu i regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym bądź umysłowym. Znany jest z właściwości wzmacniających i uspokajających. Ułatwia zasypianie i wspomaga regenerację organizmu. . Na uwagę zasługuje jego działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, dlatego też poleca się go używać w schorzeniach skóry i do leczenia ran. Zwalcza takie bakterie, jak laseczki zgorzeli gazowej, paciorkowce, gronkowce. Dodatkowo zawarte w nim flawonoidy mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia się skóry. Miód akacjowy, tak jak każdy naturalny miód, zaleca się spożywać podczas zapalenia górnych dróg oddechowych. Pomaga w leczeniu przeziębień, grypy i innych chorób dróg oddechowych. Jeśli zależy ci na miodzie o korzystnym wpływie na układ krążenia, . Właściwości tego produktu są równie nieocenione.

Jak stosować miód akacjowy?

Miód z akacji po prostu warto jeść. Możesz wzbogacić nim smak herbaty, lub truskawkami czy do jogurtu naturalnego. Produkt doskonale komponuje się ze smakiem sałatek owocowych i innych zdrowych deserów. Jak jeszcze spożywać miód akacjowy? Stanowi on ciekawy dodatek do marynat mięsnych, sosów sałatkowych czy koktajli owocowo-warzywnych. Ważne, abyś wiedział, że 100 g tego produktu zapewnia około 350 kcal. Ponadto zwróć uwagę na sposób przechowywania miodu akacjowego, aby nie stracił właściwości. Najlepiej trzymaj go w chłodnym i ciemnym miejscu, w zamkniętym szczelnie słoiku.

Z uwagi na cenne właściwości miodu akacjowego na skórę znajduje on szerokie zastosowanie w produkcji regeneracyjnych pomadek do ust, kremów pielęgnacyjnych, balsamów do ciała. Oto przykładowy przepis na kosmetyk z jego udziałem:

Składniki:2 łyżki grubych płatków owsianych,1 łyżka jogurtu greckiego,1 łyżka miodu akacjowego.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Po 20 minutach zmyj letnią wodą.

Źródła
  1. M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2018, t. 64, nr 3, s. 147–151.
  2. D. Czerwińska, Miodowy miesiąc, „Przegląd Gastronomiczny” 2009, t. 63, nr 12, s. 6–7.
  3. M. Lipiński, Pożytki pszczele. Zapylanie i miododajność roślin, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Wydawnictwo Sądecki Bartnik, Warszawa 2010.
Author Olga Dąbska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.