Zastosowanie i właściwości miodu malinowego
Właściwości miodu malinowego nie tylko odnoszą się do kwestii kulinarnych, ale i zdrowotnych. Miód ten jest wspaniały w smaku, a jednocześnie wykazuje korzystne działanie na organizm. Polecany jest w stanach obniżonej odporności, podwyższonej temperatury czy w zaburzeniach układu pokarmowego.
Miód malinowy jest smaczny, ma wiele właściwości leczniczych, a mimo to nie jest popularnym miodem. Dlaczego? Otóż wiele osób zwyczajnie nie wie, że możliwe jest uzyskanie miodu z malin. Krzewy te kojarzy się zwłaszcza z pysznymi, czerwonymi owocami. Sprawdź zatem, jak powstaje miód malinowy, jak wygląda i dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu.
Miód malinowy – charakterystyka produktu
Miód malinowy to dość oryginalna alternatywa dla powszechnie spotykanych odmian tego bursztynowego przysmaku. Powstaje z nektaru kwiatów malin. Tak, jak miód lawendowy czy miód z kwiatów czarnego bzu, zaliczany jest do miodów nektarowych, zwanych też kwiatowymi. Miód malinowy jest stosunkowo rzadko spotykany. Wszystko za sprawą tego, że produkowane są niewielkie jego ilości, bo okres kwitnienia malin trwa krótko i pszczoły mają mało czasu, żeby zbierać z kwiatów malin nektar. Po drugie niewiele jest plantacji malin. Słynie z nich zwłaszcza wschodnia część kraju. W województwie lubelskim znajduje się około 70% krajowych upraw. Poza tym pasieka musi znajdować się w pobliżu malinowej plantacji. Zasięg lotu pszczół wynosi około 2 km. Do produkcji miodu malinowego konieczne jest zatem duże zagęszczenie pól w takim promieniu.
Mówiąc o miodzie malinowym, należy zaznaczyć, że produkowany jest z nektaru zebranego z różnych odmian malinowych krzewów, które z uwagi na czas owocowania ogólnie podzielono na letnie i jesienne. Te pierwsze kwitną na przełomie kwietnia i maja, a drugie ponad miesiąc później. Jak rozpoznać miód malinowy? Ma on wyczuwalny delikatnie smak malinowy. Miód z malin jesiennych jest nieco słodszy od tego z nektaru malin wcześniejszych. Świeżo zebrany, jest płynny i ma barwę złocistą, niekiedy herbacianą. Skrystalizowany, przybiera kolor jasnokremowy. Krystalizuje się stosunkowo szybko, zazwyczaj w ciągu kilku tygodni. Miód malinowy charakteryzuje się też delikatnym aromatem tych owoców, za co odpowiada duża zawartość olejków eterycznych, których ma ponad 50.
Jaki jest skład miodu malinowego?
Cenne właściwości miodu malinowego wynikają z jego składu. Co zatem się w nim znajduje? Składnikiem, którego jest najwięcej – jak w każdym miodzie – są węglowodany. W miodzie malinowym dominują cukry proste, jak fruktoza i glukoza. Kolejnym składnikiem jest woda. Jej zawartość wynosi średnio 20%. W skład miodu malinowego wchodzą też niewielkie ilości białka (do 0,3 g/100 g), kwasy organiczne (w tym m.in. glukonowy, jabłkowy, cytrynowy), karotenoidy (m.in. ksantofil, beta-karoten), związki polifenolowe, alkohole alifatyczne, enzymy (m.in. inwertaza, beta-amylaza, alfa-amylaza). Miód malinowy to też źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych i witamin. Dostarcza głównie potasu, manganu, magnezu, wapnia, chloru, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B
Miód malinowy – właściwości i zastosowanie w lecznictwie
Właściwości miodu malinowego są cenione w lecznictwie. Znany jest z działania przeciwgorączkowego, napotnego, rozgrzewającego, dlatego też zaleca się go w leczeniu grypy, przeziębień i schorzeń dróg oddechowych. Na uwagę zasługują antyseptycznie właściwości miodu malinowego, dzięki którym wspomaga on proces gojenia ran i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Działanie to wykorzystywane jest także w leczeniu problemów skórnych. Stosuje się go w zaburzeniach funkcjonowania układu pokarmowego, w tym w nieżycie żołądka i jelit. Stanowi doskonałe remedium na brak apetytu. Dodatkowo stymuluje wydzielanie żółci i wzmacnia wątrobę.
Na co jeszcze może pomóc miód malinowy? Ceniony jest ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe. Zawarte w nim substancje obniżają ciśnienie tętnicze krwi, stymulują wytwarzanie hemoglobiny, wspomagają pracę mięśnia sercowego i przepływ krwi. Ze względu na dużą zawartość cukrów omawiany miód stanowi dobre źródło energii i wykazuje właściwości wzmacniające. Zaleca się go stosować w przypadku ogólnego osłabienia organizmu, przy dużym wysiłku fizycznym lub umysłowym. Poza tym dla odżywienia, dodania sił i regeneracji. Jak widzisz, warto spożywać miód malinowy, bo ma korzystny wpływ na organizm, a przy tym jest bardzo smaczny.
Miód malinowy – jak go stosować?
Miód malinowy ze względu na właściwości lecznicze powinien stanowić element codziennej diety. To jeden z najłagodniejszych miodów jasnych, który jest chętnie zjadany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Może być dobrą alternatywą na kanapki zamiast kupnych dżemów z cukrem czy kremów czekoladowych. Można go dodać do twarożku, koktajlu, owsianki czy musli. Inną formą stosowania go są napoje – dodany może być do mleka, herbaty, wody, lemoniady. Pamiętaj jednak, że miód malinowy jest dość kaloryczny – 100 g to około 320 kcal. Należy też zwrócić uwagę na temperaturę, jaką się na niego oddziałuje. Nie powinna być wyższa niż 45°C. W przeciwnym razie istnieje duże ryzyko rozpadu związków, gwarantujących prozdrowotne właściwości miodu malinowego.
- Z. Demianowicz, Rośliny miododajne, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1953.
- A. Salonen, J. Hiltunen, R. Julkunen-Tiitto, Composition of Unique Unifloral Honeys from the Boreal Coniferous Forest Zone: Fireweed and Raspberry Honey, „Journal of ApiProduct and ApiMedical Science”, 2011, nr 3, s. 128-136.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.