Miód rzepakowy – właściwości lecznicze, zapach, skład. Jakie choroby można leczyć tym miodem?
Miód jest produktem pszczelim. Jego rodzaj zależy od sposobu pozyskania. W przypadku miodu rzepakowego nie ma niewiadomych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z rzepaku, a dokładnie z nektaru jego kwiatów. Skład bogaty w cukry czyni go jednym z najsłodszych miodów, lecz o niewielkiej kaloryczności. O ile można nim leczyć szereg chorób, tak dla diabetyków jest niewskazany. Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, który mógłby zaburzyć poziom glukozy we krwi.
Właściwości miodu rzepakowego są nieocenione. Jest on bogatym źródłem cukrów, białek, kwasów organicznych i mikroelementów. W składzie miodu oprócz magnezu, żelaza, potasu i wapnia można znaleźć bor – pierwiastek mający duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. W miodzie rzepakowym są też inne związki, które wykazują działanie lecznicze. Podpowiadamy, które choroby można w ten sposób leczyć.
Powstawanie miodu rzepakowego
Miód rzepakowy należy do grupy miodów nektarowych. Powstaje na przełomie kwietnia i maja, gdy na polach zaczyna kwitnąć rzepak. Pszczoły pobierają z jego kwiatów nektar, a następnie odkładają go w plastrach. W ten sposób zaczyna powstawać miód, który jest potem zbierany i przygotowywany do sprzedaży. Jeśli chodzi o miód rzepakowy, właściwości lecznicze tego produktu są nieocenione. Zastosowanie zawdzięcza on związkom obecnym w jego składzie. Możesz go używać do leczenia lub profilaktyki szeregu chorób. Metodę tę fachowo nazywa się apiterapią.
Miód rzepakowy poznasz po zapachu rzepaku i barwie. Ma on bardzo intensywny aromat, a także jasny, żółty kolor. Z racji bogactwa cukrów niezwłocznie się krystalizuje, co można zauważyć na dnie produktu. Dzięki cukrom utarło się, iż jest to jeden z najsłodszych rodzajów miodów, który może być doskonałym zamiennikiem białego cukru. Niestety, jeśli masz cukrzycę, nie powinieneś go używać. Ma on bowiem dość wysoki indeks glikemiczny, co mogłoby wpłynąć negatywnie na poziom glukozy.
Miód rzepakowy i jego skład
Komponentami miodu rzepakowego są związki o działaniu leczniczym. W 80% składa się on z glukozy i fruktozy – cukrów będących węglowodanami o wysokim stopniu przyswajalności. Tym samym jest bardzo słodki. W miodzie rzepakowym znajdziesz też kwasy organiczne, niewielkie ilości białek oraz oczywiście wodę. Stanowi ona około 20% zawartości całego miodu.
W przypadku miodu rzepakowego właściwości zdrowotne zależą także od witamin i poszczególnych pierwiastków. Należą do nich witaminy C, PP oraz z grupy B. Poza tym miód rzepakowy jest niezwykle bogaty w mikroelementy. Jego składnikami są m.in.: mangan, fosfor, miedź, kobalt, żelazo, wapń, sód oraz potas. Ciekawym pierwiastkiem jest też bor, który pomaga w procesie budowy kości, a także w funkcjonowaniu narządów wewnętrznych. Miód rzepakowy to również źródło innych związków, np. flawonoidów, garbników oraz olejków eterycznych.
Jakie właściwości ma miód rzepakowy?
O właściwościach miodu rzepakowego można dużo pisać. Jest on jednym z często wykorzystywanych do apiterapii, czyli do leczenia produktami pszczelimi. Jego główne zastosowanie to wspomaganie odporności, aczkolwiek ma też inne wartości lecznicze, które są godne uwagi. Miód rzepakowy możesz stosować:
na dolegliwości układu trawiennego – wykazuje działanie ochronne na żołądek i regenerujące na wątrobę. Jest lekkostrawny i może służyć jako zamiennik białego cukru;
wspomagająco w procesie rekonwalescencji po chorobie;
przy schorzeniach górnych dróg oddechowych;
w chorobach układu krwionośnego, a zwłaszcza w niedomodze mięśnia sercowego, któremu miód rzepakowy gwarantuje lepsze dostarczenie składników odżywczych;
przy próbie wyregulowania pracy tarczycy;
przy nadciśnieniu tętniczym krwi i jako środek hamujący rozwój miażdżycy;
w redukcji obrzęków i wody w tkankach;
wspomagająco w chorobie wrzodowej oraz w stanach zapalnych dwunastnicy.
Miód rzepakowy stosuje się też pomocniczo w zaburzeniach pracy nerek i reszty układu moczowego. Bardzo dobrze wpływa na zmęczony organizm, któremu dostarczenie cukrów gwarantuje przypływ energii.
Komu nie poleca się miodu rzepakowego?
Pamiętaj, że miodu rzepakowego nie może stosować każdy. Mimo że jest on naturalnym produktem pszczelim i niskokalorycznym, to ma wysoki indeks glikemiczny. Jeśli jesteś diabetykiem, to omijaj miód rzepakowy z daleka, ponieważ mógłby negatywnie wpłynąć na twój poziom glukozy we krwi.
U innych chorych miód nie jest zabroniony, aczkolwiek nadużywanie go może doprowadzić do problemów ze zdrowiem. Jeśli chcesz nim słodzić, nie ma problemu, o ile pijesz niewielką ilość słodkich napojów w ciągu dnia. Kilka herbat czy kaw na dobę mogłoby ci zaszkodzić. Miód rzepakowy można dodawać do pożywienia. Jest idealny do mleka, owsianki czy jogurtu. Możesz go również jeść łyżeczką lub wypić rozpuszczony (1 małą łyżeczkę) w szklance wody.
- M. Bąkowska, K. Janda, Właściwości prozdrowotne wybranych miodów, Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147–151
- J. Cichocki, Pomorskie Miody Tradycyjne, Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, Lubań 2015.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.