Miód słonecznikowy – na co pomaga i jak działa?
Słonecznik to piękna roślina ozdobna, lecz nie tylko. Jego poszczególne odmiany mają wiele cennych wartości odżywczych. Ziarna i pestki tej rośliny można spożywać na surowo oraz dodawać do potraw. Jest ona także przysmakiem pszczół, które tworzą z niej smaczny miód słonecznikowy. Właściwości produktu wykorzystuje się przede wszystkim w leczeniu i profilaktyce infekcji. Skutecznie łagodzi także dolegliwości układu trawiennego.
Miód słonecznikowy na pewno cię nie rozczaruje. Jego skład to szereg związków o działaniu terapeutycznym. Są to m.in. witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, a także ważne dla organizmu mikroelementy. Należy on do grupy miodów nektarowych, które możesz stosować celem poprawy kondycji i ogólnego samopoczucia. Podpowiemy ci też, jak wygląda miód słonecznikowy, na co jeszcze pomaga i kiedy dokładnie powstaje.
Słonecznik – roślina o unikatowym wyglądzie i cennych właściwościach
Słonecznik jest rośliną unikatową. Jego cechą charakterystyczną jest wysokość oraz piękne żółte kwiaty, które zawsze kierują się w stronę słońca. Obecne w nich receptory reagują na promienie, stąd konieczność ich nieustannego czerpania. Roślina ma blisko 70 odmian, ale nie wszystkie mają zastosowanie lecznicze. Część jest wyłącznie ozdobą ogrodów. Aby dobrze rosły, powinny być posadzone w miejscu z dala od podmuchów wiatru. Mimo iż mają grubą łodygę, jest ona wysoka i mogłaby się połamać.
Słonecznik jest surowcem znanym od czasów medycyny ludowej. W przemyśle farmaceutycznym i spożywczym wykorzystuje się jego ziarna oraz nasiona. Cenne wartości ma nektar, z którego pozyskiwany jest miód słonecznikowy. Na co pomaga ten produkt? Zaraz ci to wszystko dokładnie wyjaśnimy.
Miód słonecznikowy – zastosowanie w przemyśle
Miód słonecznikowy jest naturalnym produktem pszczelim. Jego powolna produkcja rozpoczyna się, gdy kwiaty dojrzeją i można zebrać z nich nektar. Gotowy produkt jest uzyskiwany później, ponieważ potrzeba do niego szeregu procesów biochemicznych. Najpierw pszczoły muszą zasilić nim ule. Niestety dostępność miodu słonecznikowego nie jest tak łatwa, jak w przypadku innych pszczelich wyrobów. Na rynku jest on rzadkością, co przekłada się na wyjątkowość tego produktu. Przyczyną utrudnień w produkcji jest bardzo mała liczba plantacji słoneczników w pobliżu pasiek.
Mimo wszystko miód słonecznikowy od dawien dawna wykorzystuje się w przemyśle, szczególnie farmaceutycznym i spożywczym. Choć nie jest on komponentem gotowych preparatów, to można go spożywać, dodawać do potraw i w ten sposób się nim leczyć. Jeśli jesteś wielbicielem miodów, to zachwyci cię jego barwa, smak i zapach. Miód jest soczyście żółty, podobnie jak kwiaty słonecznika, słodki i przyjemnie pachnie.
Miód słonecznikowy – właściwości lecznicze
W miodzie słonecznikowym, podobnie jak w samej roślinie, jest szereg wartości odżywczych. Główne składniki to oczywiście cukry: fruktoza i glukoza. Znajdziesz w nim także flawonoidy, mikroelementy oraz kwasy organiczne. Tym składnikom zawdzięcza on swoje właściwości lecznicze. Jego podstawowe działanie to wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i prewencja, jeśli chodzi o zapobieganie jego chorobom. Nie jest to jednak jedyny walor miodu słonecznikowego. Produkt jest również sprzymierzeńcem w okresach wzmożonych zachorowań na infekcje. Chroni przed przeziębieniami, grypą oraz łagodzi uporczywe symptomy choroby. Skutecznie stymuluje układ odpornościowy. Działanie immunostymulujące ma takie samo jak miód z kwiatów czarnego bzu i miód akacjowy. Właściwości tych miodów są niemal identyczne, ze względu na podobieństwo związków znajdujących się w składzie. Działanie miodu słonecznikowego to też:
hamowanie namnażania się bakterii,
odtruwanie i wspomaganie funkcjonowania wątroby,
łagodzenie problemów trawiennych.
Jeśli chodzi o miód słonecznikowy i jego wartości, właściwości terapeutyczne obejmują również układ moczowy oraz skórę. Działa bowiem moczopędnie, co jest pomocne w oczyszczaniu się organizmu i skutecznie łagodzi symptomy chorób dermatologicznych.
Jak stosować miód słonecznikowy?
Miód słonecznikowy, podobnie jak inne produkty o wysokiej zawartości cukrów, jest dość słodki i ma wysoką kaloryczność. Z tego powodu nie zaleca się go diabetykom, ponieważ mógłby doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Powinieneś go unikać, jeśli masz kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub jesteś w trakcie odchudzania.
Aby miód słonecznikowy działał skutecznie, zażywaj go co najmniej przez okres trzech miesięcy. Stosowanie miodu powinno być regularne, aby nie doprowadzać do przerw. Dzienna dawka tego produktu to maksymalnie trzy łyżki stołowe na dobę. Nie powinieneś jej przekraczać. Miodem słonecznikowym możesz słodzić napoje, a także dodawać go do potraw.
- A. I. Tichonow, L. A. Bondarenko, T. G. Jarnych, O. S. Szpyczak, W. M. Kowal, R. I. Skrypnik–Tichonow, Miód naturalny w medycynie i farmacji, Gospodarstwo Pasieczne „SĄDECKI BARTNIK” Sp. z o.o., Stróże 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.