Mleko sojowe dla dzieci i dorosłych – czy jego picie jest zdrowe?
Mleko sojowe zyskuje coraz większą popularność. Dziś kupisz je w większości supermarketów, a nawet w mniejszych sklepach. Stanowi ciekawą alternatywę dla mleka krowiego oraz dobre uzupełnienie diety wegańskiej i wegetariańskiej. Jakie właściwości ma mleko sojowe i czy jego picie jest zdrowe?
Tradycyjne mleko krowie ma wiele zalet. Ty i Twoje dzieci możecie je pić, jeśli poszukujecie dobrego źródła wapnia w diecie. Niektórzy powinni jednak unikać tego produktu – głównym przeciwwskazaniem do jego spożycia jest nietolerancja pokarmowa. Dobrą alternatywę stanowi wówczas mleko sojowe. Napój roślinny sprawdzi się również wtedy, gdy wyeliminowałeś ze swojej diety wszystkie produkty odzwierzęce.
Co to jest mleko sojowe i jakie są jego rodzaje?
Mleko sojowe to roślinny napój, który pochodzi z Chin. W Azji produkuje się go już od wielu wieków. Przygotowuje się go na bazie nasion soi, które namacza się w wodzie, a następnie miksuje i gotuje. Obecnie w sklepach znajdziesz wiele rodzajów mleka sojowego. Dostępne są m.in.:
naturalne mleko sojowe,
mleko sojowe waniliowe,
mleko sojowe czekoladowe,
mleko sojowe w proszku, które zalewa się wodą,
specjalne mleko sojowe do kawy.
Co ważne, na sklepowych półkach nie znajdziesz opakowań z napisem „mleko sojowe”. Od 2017 roku, zgodnie z decyzją organu Unii Europejskiej, słowo „mleko” jest bowiem zarezerwowane wyłącznie dla produktów odzwierzęcych. Spotkasz więc raczej nazwę „napój sojowy”. Jest to jednak dokładnie ten sam produkt.
Mleko sojowe – skład i wartości odżywcze
Najlepsze mleko sojowe to takie, które ma krótki skład i nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. fosforanów, celulozy, sztucznych aromatów czy gumy gellan. Jeśli chcesz wybrać jak najzdrowszy napój roślinny, przed zakupem dokładnie przeczytaj informacje podane na opakowaniu. Zdecyduj się też na mleko sojowe bez cukru – choć słodziki poprawiają smak, nie są dobre dla Twojego organizmu.Jako że mleko sojowe różnych firm różni się składem, może mieć także nieco inne wartości odżywcze. Warto jednak, abyś znał przynajmniej przykładową ilość poszczególnych składników znajdujących się w napoju – 100 g produktu może mieć około 44 kcal i zawierać 3,1 g białka, 4,1 g węglowodanów (w tym 2,7 g cukrów), a także 1,7 g tłuszczów (w tym 0,26 g kwasów tłuszczowych nasyconych).Pamiętaj, że producenci napojów roślinnych często wzbogacają ich skład o ważne dla zdrowia witaminy i minerały. Wśród dodatków znajdują się przede wszystkim witaminy B12, D oraz A. Dostępne jest też mleko sojowe z wapniem.
Mleko sojowe – właściwości napoju
Mleko sojowe ma szereg dobroczynnych właściwości. Wszystko dzięki temu, że zawiera fitoestrogeny. Te związki organiczne pomagają m.in. w łagodzeniu objawów menopauzy i pozwalają na ograniczenie ubytku masy kostnej. Ponadto zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi oraz nowotworu prostaty.Oprócz tego mleko sojowe dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych może mieć dobry wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Znajdujący się w nim tłuszcz nie odkłada się bowiem w ścianach naczyń krwionośnych, jak dzieje się to w przypadku picia mleka krowiego. Ponadto spożywanie napoju roślinnego może doprowadzić do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.Mimo że mleko sojowe ma wiele zalet, nie dla każdego jest dobre. Jeśli masz problemy z tarczycą, lepiej zrezygnuj z jego picia.
Kto powinien pić mleko sojowe?
Mleko sojowe jest polecane zwłaszcza wegetarianom i weganom. Dobrze sprawdzi się też wtedy, gdy dbasz o linię, ponieważ ma niewiele kalorii. Oprócz tego powinieneś zainteresować się tym produktem, jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy. W przeciwieństwie do mleka krowiego napój roślinny jej nie zawiera, więc będzie dla Ciebie bezpieczny. Sięgnij po niego również wtedy, gdy Ty lub Twoje dziecko macie alergię na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Takie uczulenie może objawiać się np. bólem brzucha, mdłościami, biegunką, pokrzywką, nieżytem nosa czy bólem głowy. Jeśli zaobserwujesz te symptomy po wypiciu mleka krowiego, wykonaj testy na alergie pokarmowe
Jak zrobić mleko sojowe?
Sojowy napój bez trudu kupisz w sklepie. Możesz go też zrobić samodzielnie – dzięki temu będziesz mieć pewność, co zawiera. Potrzebujesz do tego około 200 g suchych ziaren soi. Przepis jest naprawdę prosty:
Zalej soję zimną wodą i mocz ją przez całą noc. Rano dokładnie przepłucz ziarna.
Do blendera kielichowego przesyp szklankę soi, zalej szklanką wody i zmiksuj. Zrób to samo z pozostałymi ziarnami, pamiętając o zachowaniu tych proporcji.
Zagotuj w garnku litr wody i dodaj do niego zmiksowaną soję. Podgrzewaj całość przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec przecedź płyn przez gęstą gazę.
Mleko sojowe możesz dowolnie doprawić do smaku. Dobrym pomysłem jest użycie np. odrobiny syropu klonowego lub z agawy.
- K. Hozyasz, M. Słowik, Mleka inne niż ogólnodostępne krowie – argumenty za i przeciw, „Przegląd Gastroenterologiczny” 2013, nr 8.
- M. Wilk, Soja źródłem cennych składników odżywczych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2017, nr 24.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.