Suszone morele - właściwości odżywcze i zastosowanie w diecie
Suszone morele to kopalnia witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są świetną przekąską i dodatkiem do dań. Nie należy jednak z nimi przesadzać ze względu na kaloryczność. Sprawdź, dlaczego warto jeść suszone morele i jak można użyć ich w kuchni.
Suszone morele - wartości odżywcze
Morele czasami mylone są z brzoskwiniami. Są jednak zdecydowanie mniejsze, bardziej żółte i o wiele słodsze. Te dwa owoce łączy jednak podobny skład. Zawierają około 80 g wody, 12-15 g węglowodanów, 1 g białka i 2 g błonnika.Suszone owoce mają więcej cennych pierwiastków, nie tracą też swoich właściwości i mikroelementów (w szczególności potasu, kwasu foliowego i elagowego). Zarówno świeże, jak i suszone morele zawierają spore pokłady witaminy A. Jest ona niezbędna do wzmacniania odporności, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, poprawia wzrok. Suszone morele mają również mnóstwo witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami wirusowymi, dlatego warto jeść je w okresie jesienno-zimowym. W dodatku zawierają więcej beta-karotenu niż świeże owoce. Wzmacnia on mięśnie i poprawia ogólny stan skóry. Z tego względu spożywanie moreli jest rekomendowane podczas leczenia trądziku - skóra staje się gładsza, bardziej nawilżona i ujędrniona. Dzieje się tak dlatego, że suszone morele zapobiegają utracie wody z organizmu.Suszone morele mają w składzie potas, żelazo, wapń i fosfor. Są to minerały, dzięki którym wzmocnisz układ kostny, sercowo-naczyniowy i obniżysz cholesterol. Ponadto owoce zawierają witaminę B2, zwaną inaczej ryboflawiną, odpowiadającą za silny układ immunologiczny, dobry wzrok i piękną skórę.
Właściwości zdrowotne
Suszone morele są bardzo smaczne, sprzyjają zdrowiu i poprawiają wygląd skóry. Przy zakupie należy uważnie się im przyjrzeć: powinny być żółte, a nie pomarańczowe. Kolor pomarańczowy oznacza, że dodano do nich szkodliwy dwutlenek siarki. Jeśli dostępne są wyłącznie paczkowane owoce, należy dokładnie czytać ich skład.Suszone morele są bombą witaminową, wspierającą organizm przy licznych schorzeniach, takich jak:
choroby serca i układu krwionośnego - suszone morele mają sporą dawkę potasu, który obniża ciśnienie i przeciwdziała chorobom serca;
anemia - suszone owoce moreli są jednym z najlepszych źródeł żelaza, a także kobaltu i miedzi, które chronią przed niedokrwistością;
nowotwory - suszone morele zawierają beta-karoten, flawonoidy i zeaksantyny, czyli przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Dzięki jedzeniu tych owoców chronisz organizm przed rakiem;
choroby jelit - suszone morele wspierają trawienie i mają sporą ilość błonnika, dlatego usprawniają działanie jelit i całego układu pokarmowego. Musisz jednak uważać, aby nie przesadzać z ich spożywaniem, ponieważ są dosyć kaloryczne;
osteoporoza - suszone morele to źródło wapnia, który jest niezbędnym budulcem kości. Ich regularne spożywanie zapobiega osteoporozie i łamliwości kości;
problemy ze wzrokiem - ze względu na zawartość witaminy PP i beta-karotenu spożywanie suszonych moreli poprawia wzrok.
W dodatku jedzenie suszonych moreli oczyszcza zakwaszony organizm. Pamiętaj jednak, że są bardziej kaloryczne niż świeże owoce. Zawierają więcej węglowodanów i cukrów. W 100 gramach suszonych moreli jest ponad 200 kalorii, dlatego zaleca się ich spożywanie w niewielkich ilościach, tym bardziej że bakalie jedzone w dużych dawkach mogą wywoływać rozstrój żołądka i biegunkę.
Morele suszone w kuchni
Suszone morele są doskonałą przekąską, która zastępuje tłuste chipsy, prażone orzeszki czy słone paluszki. Stanowią idealne uzupełnienie węglowodanów i składników odżywczych dla osób, które dużo trenują: przed treningiem dostarczają odpowiednią ilość energii, a po nim wyrównują deficyt energetyczny.Morele mogą być składnikiem porannego musli. Sprawdzą się również jako dodatek do deserów oraz dań na słono. Oto propozycje na posiłki:Morelowe kulki mocySkładniki:
150 g suszonych moreli,
pół szklanki wiórków kokosowych,
pół szklanki owsianki górskiej,
2 łyżki miodu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wsyp do miski i zblenduj na gładką masę. Uformuj kulki, obtocz je w wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny.Kurczak z morelamiSkładniki:
duża pierś z kurczaka,
150 g ryżu,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
1 cebula,
150 g suszonych moreli,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka tymianku,
2 ząbki czosnku,
pół szklanki wody,
przyprawa do kurczaka,
przyprawa do dań po chińsku.
Przygotowanie: Kurczaka pokrój w paseczki i przypraw. Usmaż mięso na patelni, dodaj pokrojoną paprykę, cebulę i morele. Ugotuj ryż na sypko i dodaj go do reszty dania na patelni. Wrzuć tymianek, przyprawę do dań po chińsku i zalej wodą. Poczekaj, aż woda odparuje, natychmiast podawaj.Suszone morele często królują na naszych stołach w czasie świąt jako dodatek do deserów, sałatek lub mięs. W zasadzie można je dodawać do każdego dania, wystarczy odrobina kreatywności. Ważne, aby kupować produkty sprawdzone, najlepiej ekologiczne, i dobrze czytać ich skład.
- K. Szaciłło, M. Szaciłło, Jedzenie, które leczy, Wydawnictwo Zwierciadło, Warszawa 2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.