Musli – czy warto je jeść? Jak wybrać najlepsze?
Musli to jedno z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. Bardzo często są wybierane jako alternatywa dla niezdrowych posiłków. Musli są zdrowe, smaczne i dają energię na długi czas. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po płatki musli?
Krótka historia musli
Historia płatków musli sięga XIX wieku. Ich pomysłodawcą jest szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner. Prowadził on sanatorium w Zurychu, w którym starał się zapewnić swoim pacjentom zdrowie poprzez ruch na świeżym powietrzu i spożywanie zdrowych naturalnych posiłków.
Obserwował dietę alpejskich pasterzy i jako dodatek do posiłków serwował swoim pacjentom musli, które składało się z łyżki orzechów włoskich, laskowych lub migdałów, łyżki płatków owsianych namoczonych przez 12 godzin, soku z połowy cytryny, łyżki skondensowanego mleka lub połączenia śmietany i miodu. Wszystko należało wymieszać ze sobą i dodać do tego starte jabłko.
Co ciekawe, Szwajcarzy zjadają musli raczej w porze kolacji lub jako posiłek po kolacji. Natomiast reszta świata uwielbia musli jako danie na śniadanie.
Jaki skład mają płatki musli?
Płatki musli to nie jest zwykła owsianka, jak to myślą niektórzy. Musli mogą nieco różnić się składem w zależności od tego, który producent je wyprodukował lub jak sam przygotowałeś ich mieszankę. Najczęściej spotykanymi składnikami musli są:
płatki – owsiane, jęczmienne, kukurydziane, ryżowe, orkiszowe, jaglane,
orzechy – migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowca,
bakalie – rodzynki, suszone żurawiny, daktyle, suszone morele, suszone śliwki, suszone banany, figi,
owoce liofilizowane – truskawki, maliny, wiśnie,
pestki i nasiona – z dyni, słonecznika, ziarna sezamu, chia, siemię lniane.
Wybierając płatki musli, zwróć uwagę na to, czy mają dobry skład i czy producent nie dodał do nich żadnych polepszaczy, dodatkowego cukru czy środków konserwujących mających niekorzystny wpływ na Twoje zdrowie.
Jakie są wartości odżywcze musli?
Kaloryczność musli waha się od 340 do 460 kcal/100 g, biorąc pod uwagę płatki dostępne w sprzedaży na polskim rynku.
Pełnoziarniste płatki zawarte w musli są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 g produktu znajdziesz około 10 g błonnika pokarmowego. Nie jest on trawiony przez organizm, ale pomaga usuwać masy kałowe z jelit. Wspomaga też usuwanie toksyn i cholesterolu z organizmu.
Podstawowym składnikiem musli są węglowodany – głównie cukry złożone. Na 100 g produktu jest ich około 70 g. Układ pokarmowy trawi je bardzo powoli, dzięki czemu powoli wzrasta również poziom cukru we krwi. Przez dłuższy czas możesz czerpać z nich energię.
Dzięki płatkom pełnoziarnistym musli dostarczają Ci witaminy z grupy B, kwas foliowy i witaminę E. Są też doskonałym źródłem wapnia, cynku, potasu, żelaza i magnezu. Niektóre z nich, np. te mające w składzie płatki owsiane, mają działanie obniżające cholesterol.
Orzechy, które są dodawane do musli, zapewniają Twojemu organizmowi dostawy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także solidnej porcji białka. Dzięki orzechom Twój organizm będzie zaopatrzony w witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas i cynk.
Jak jeść musli?
Jest wiele różnych wariantów, by zjeść musli. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Do najpopularniejszych sposobów na jedzenie płatków musli można zaliczyć:
musli z jogurtem – możesz wybrać jogurt naturalny lub jogurt owocowy. W zależności od upodobań możesz wsypać płatki do miseczki i zalać je jogurtem. Jest też inny sposób – możesz dosypywać musli do pudełeczka z jogurtem i na bieżąco mieszać;
musli z mlekiem – wsypujesz musli do miseczki i zalewasz mlekiem roślinnym albo zwierzęcym;
jedzenie musli z wodą i czekoladą – możesz zalać musli gorącą wodą, dodać do tego kostkę gorzkiej czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści;
musli na sucho – możesz też wyjadać musli na sucho, prosto z paczki. Nie potrzebujesz wtedy żadnego uzupełnienia w postaci jogurtu czy mleka;
musli z owocami – możesz wymieszać płatki musli z surowymi, pokrojonymi owocami z dodatkiem jogurtu. Inną opcją jest zrobienie z owoców smoothie i takimi płynnymi owocami zalanie płatków;
musli w formie koktajlu – możesz także do blendera wsypać musli, owoce, dodać jogurt lub mleko i zmiksować na gładki koktajl.
Czy musli jest dobre na diecie?
W większości przypadków można powiedzieć, że tak – musli są dobre do jedzenia na diecie. Musisz jednak zwrócić uwagę na to, jaką kaloryczność mają spożywane przez Ciebie płatki i czy nie zawierają jakichś składników, które są zakazane w Twojej diecie. Najlepszym rozwiązaniem będzie skonsultowanie z dietetykiem, czy dla Ciebie musli będą dobre na diecie.
Jakie musli wybrać – gotowe czy domowej roboty?
Na rynku dostępnych jest wiele smaków i rodzajów musli. Możesz wybrać musli w tubie, musli na sylwetkę, musli czekoladowe, bananowe, truskawkowe, kokosowe czy musli fitness lub musli ekologiczne. Jeśli nie znajdziesz w sklepie takiego smaku, jaki najlepiej by Ci odpowiadał, a masz trochę wolnego czasu, to możesz skomponować własne domowe musli – takie, które najlepiej Ci smakuje i spełnia Twoje założenia dietetyczne.
- M. Bohdan, Walory zdrowotne wyrobów typu musli, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2009.
- H. Kunachowicz, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005. Musli, https://przeszloscodkuchni.com/2021/05/04/musli/, dostęp: 24.05.2021 r.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.