Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Czym jest i do czego służy ocet balsamiczny?

Agata Muchowska24.01.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Ocet balsamiczny to nic innego jak fermentowany ekstrakt z moszczu winogronowego. Jest to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych octów. Poza walorami smakowymi ma walory lecznicze. Pomaga w walce z nadciśnieniem, reguluje poziom cholesterolu, a nawet leczy grzybicę paznokci.


ocet-balsamiczny-co-to-jest-z-czego-jest-zrobiony
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym jest ocet balsamiczny?
  2. Właściwości octu balsamicznego
  3. Ocet balsamiczny dla zdrowia

Czym jest ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron, a dokładnie z ich zagęszczonego i sfermentowanego moszczu. Swoją ciemną, niemal czarną, barwę zawdzięcza gotowaniu, które zwiększa stężenie cukrów. Tak zagęszczony moszcz jest fermentowany za pomocą specjalnych grzybów oraz umieszczany w drewnianych beczkach. Im starszy jest ocet balsamiczny, tym ma więcej wartości odżywczych i walorów smakowych. Wyższa staje się też jego cena. Tradycyjny ocet balsamiczny pochodzi z Modeny. Na rynku możesz jednak znaleźć jego tańsze odpowiedniki. Choć ocet balsamiczny produkuje się z wina, nie jest on tym samym, co ocet winny. Ocet winogronowy ma łagodny smak, proces fermentacji jest mniej skomplikowany i krótszy niż w przypadku octu balsamicznego. Różnią je także kolor i cena. Ocet balsamiczny jest znany z wyjątkowych walorów smakowych i uznawany za jedną z najbardziej esencjonalnych przypraw. To również popularny środek stosowany w medycynie naturalnej jako wsparcie w leczeniu problemów m.in. z nadciśnieniem, cholesterolem, nadwagą, niestrawnością, a nawet grzybicą. Przeczytaj, jak możesz wykorzystać dobroczynne działanie octu.

Właściwości octu balsamicznego

Jedna łyżka octu balsamicznego zawiera 15 kalorii i składa się z 3 gramów cukru. W jej składzie znajdują się też witaminy, mikroelementy, biotyna i enzymy rozbijające tłuszcze. Ocet balsamiczny wykazuje lecznicze właściwości, takie jak:

  • poprawa trawienia,

  • działanie przeciwbakteryjne,

  • regulacja poziomu cholesterolu,

  • leczenie grzybicy paznokci,

  • pomaganie w walce z nadciśnieniem,

  • wspieranie procesu odchudzania.
    Zawarte w occie balsamicznym polifenole obniżają cholesterol, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Już jedna łyżka stołowa, spożywana regularnie, może widocznie poprawić jakość Twojego zdrowia. Ocet możesz pić samodzielnie albo polewać nim sałatki. Pasuje zwłaszcza do dań kuchni śródziemnomorskiej.

Ocet balsamiczny dla zdrowia

Ocet balsamiczny sprawdzi się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia takich chorób i dolegliwości, jak: nadciśnienie, miażdżyca, podwyższony cholesterol, grzybica paznokci i niestrawność. Mogą go bez obaw stosować kobiety w ciąży, ocet bowiem nie uczula i jest w pełni bezpieczny dla dziecka. Pomoże także przyszłej mamie pozbyć się niektórych dolegliwości trawiennych bez potrzeby łykania środków farmaceutycznych. Regularne spożywanie octu balsamicznego polecane jest seniorom w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy. Ocet doskonale zadba także o ich stawy i kości. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym pomoże uniknąć bądź złagodzić objawy zapalenia stawów lub artretyzmu. Jeśli często cierpisz z powodu niestrawności, jedna łyżeczka octu balsamicznego zredukuje uczucie pełności w żołądku, zapobiegnie wzdęciom i ograniczy gazy. Ocet balsamiczny jest niekwestionowanym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Mimo że zawiera sporo cukru, zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Dzieje się tak dlatego, że zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Poza tym przyspiesza przemianę materii, a zawarte w nim enzymy powodują wydzielanie się soków żołądkowych, co usprawnia proces trawienia. Ocet ma też udowodnione działanie detoksykujące. Ponadto zabija głód i daje uczucie sytości. Ze względu na swoje walory redukujące poziom glukozy polecany jest również chorym na cukrzycę. Pamiętaj jednak, że ocet należy pić w niewielkich ilościach. Maksymalnie jedną łyżkę stołową przed posiłkiem. Większa ilość może podrażnić żołądek.Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy grzybicy paznokci, w celu jej leczenia możesz wykorzystać ocet balsamiczny. Ocet na grzybicę paznokci to skuteczny sposób. Jego pH tworzy nieprzyjazne środowisko dla bakterii i grzybów - uniemożliwia ich namnażanie się i zabija już obecne drobnoustroje. Wystarczy codziennie przez 15 minut moczyć nogi w roztworze wody z octem w proporcji 1 : 1. Taka kuracja powinna trwać przez 2 tygodnie. Nie przerywaj jej, nawet gdy objawy ustąpią wcześniej.Jak widzisz, warto wprowadzić ocet balsamiczny do swojej diety. Nada on nie tylko wyjątkowego smaku potrawom, ale także będzie miał dobroczynny wpływ na organizm na wielu płaszczyznach. Ze względu na drażniące działanie octu nie powinny jednak stosować go osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego oraz borykające się ze zgagą.

Źródła
  1. P. Austin, A.C. Thrash, Leczenie domowe, Fundacja Źródła Życia, 2008.
  2. C. Orey, Uzdrawiająca moc octu. Sekrety octu jabłkowego, balsamicznego oraz wszystkich innych, Vital, 2013.
Author Agata Muchowska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.