Czym jest i do czego służy ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny to nic innego jak fermentowany ekstrakt z moszczu winogronowego. Jest to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych octów. Poza walorami smakowymi ma walory lecznicze. Pomaga w walce z nadciśnieniem, reguluje poziom cholesterolu, a nawet leczy grzybicę paznokci.
Czym jest ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron, a dokładnie z ich zagęszczonego i sfermentowanego moszczu. Swoją ciemną, niemal czarną, barwę zawdzięcza gotowaniu, które zwiększa stężenie cukrów. Tak zagęszczony moszcz jest fermentowany za pomocą specjalnych grzybów oraz umieszczany w drewnianych beczkach. Im starszy jest ocet balsamiczny, tym ma więcej wartości odżywczych i walorów smakowych. Wyższa staje się też jego cena. Tradycyjny ocet balsamiczny pochodzi z Modeny. Na rynku możesz jednak znaleźć jego tańsze odpowiedniki. Choć ocet balsamiczny produkuje się z wina, nie jest on tym samym, co ocet winny. Ocet winogronowy ma łagodny smak, proces fermentacji jest mniej skomplikowany i krótszy niż w przypadku octu balsamicznego. Różnią je także kolor i cena. Ocet balsamiczny jest znany z wyjątkowych walorów smakowych i uznawany za jedną z najbardziej esencjonalnych przypraw. To również popularny środek stosowany w medycynie naturalnej jako wsparcie w leczeniu problemów m.in. z nadciśnieniem, cholesterolem, nadwagą, niestrawnością, a nawet grzybicą. Przeczytaj, jak możesz wykorzystać dobroczynne działanie octu.
Właściwości octu balsamicznego
Jedna łyżka octu balsamicznego zawiera 15 kalorii i składa się z 3 gramów cukru. W jej składzie znajdują się też witaminy, mikroelementy, biotyna i enzymy rozbijające tłuszcze. Ocet balsamiczny wykazuje lecznicze właściwości, takie jak:
poprawa trawienia,
działanie przeciwbakteryjne,
regulacja poziomu cholesterolu,
leczenie grzybicy paznokci,
pomaganie w walce z nadciśnieniem,
wspieranie procesu odchudzania.
Zawarte w occie balsamicznym polifenole obniżają cholesterol, co zmniejsza ryzyko miażdżycy. Już jedna łyżka stołowa, spożywana regularnie, może widocznie poprawić jakość Twojego zdrowia. Ocet możesz pić samodzielnie albo polewać nim sałatki. Pasuje zwłaszcza do dań kuchni śródziemnomorskiej.
Ocet balsamiczny dla zdrowia
Ocet balsamiczny sprawdzi się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia takich chorób i dolegliwości, jak: nadciśnienie, miażdżyca, podwyższony cholesterol, grzybica paznokci i niestrawność. Mogą go bez obaw stosować kobiety w ciąży, ocet bowiem nie uczula i jest w pełni bezpieczny dla dziecka. Pomoże także przyszłej mamie pozbyć się niektórych dolegliwości trawiennych bez potrzeby łykania środków farmaceutycznych. Regularne spożywanie octu balsamicznego polecane jest seniorom w profilaktyce nadciśnienia i miażdżycy. Ocet doskonale zadba także o ich stawy i kości. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbólowym pomoże uniknąć bądź złagodzić objawy zapalenia stawów lub artretyzmu. Jeśli często cierpisz z powodu niestrawności, jedna łyżeczka octu balsamicznego zredukuje uczucie pełności w żołądku, zapobiegnie wzdęciom i ograniczy gazy. Ocet balsamiczny jest niekwestionowanym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Mimo że zawiera sporo cukru, zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Dzieje się tak dlatego, że zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę. Poza tym przyspiesza przemianę materii, a zawarte w nim enzymy powodują wydzielanie się soków żołądkowych, co usprawnia proces trawienia. Ocet ma też udowodnione działanie detoksykujące. Ponadto zabija głód i daje uczucie sytości. Ze względu na swoje walory redukujące poziom glukozy polecany jest również chorym na cukrzycę. Pamiętaj jednak, że ocet należy pić w niewielkich ilościach. Maksymalnie jedną łyżkę stołową przed posiłkiem. Większa ilość może podrażnić żołądek.Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy grzybicy paznokci, w celu jej leczenia możesz wykorzystać ocet balsamiczny. Ocet na grzybicę paznokci to skuteczny sposób. Jego pH tworzy nieprzyjazne środowisko dla bakterii i grzybów - uniemożliwia ich namnażanie się i zabija już obecne drobnoustroje. Wystarczy codziennie przez 15 minut moczyć nogi w roztworze wody z octem w proporcji 1 : 1. Taka kuracja powinna trwać przez 2 tygodnie. Nie przerywaj jej, nawet gdy objawy ustąpią wcześniej.Jak widzisz, warto wprowadzić ocet balsamiczny do swojej diety. Nada on nie tylko wyjątkowego smaku potrawom, ale także będzie miał dobroczynny wpływ na organizm na wielu płaszczyznach. Ze względu na drażniące działanie octu nie powinny jednak stosować go osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego oraz borykające się ze zgagą.
- P. Austin, A.C. Thrash, Leczenie domowe, Fundacja Źródła Życia, 2008.
- C. Orey, Uzdrawiająca moc octu. Sekrety octu jabłkowego, balsamicznego oraz wszystkich innych, Vital, 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.