Najważniejsze właściwości i zastosowanie oleju rzepakowego
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest dodatkiem do wielu potraw. Jego smak podkreśla smak dań, a zawartość witamin A, D, E i K pozytywnie wpływa na zdrowie. Regularne spożywanie oleju obniża poziom złego cholesterolu.
Jakie właściwości ma olej rzepakowy?
Olej rzepakowy jest jednym z olejów roślinnych. Ma 41 kcal w jednej łyżeczce, dlatego powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Pochodzi z nasion rzepaku, które kwitną na żółto na początku wiosny. Olej rzepakowy ma szerokie zastosowanie - można go używać do smażenia, pieczenia, a także do stosowania na zimno, do sałatek czy dressingów. Olej rzepakowy zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które są bardzo ważne dla organizmu. Wykazują pozytywny wpływ na serce, pomagają dbać o układ krwionośny, nerki oraz skórę. Ludzki organizm nie wytwarza kwasów Omega samodzielnie, dlatego powinny być dostarczane wraz z pożywieniem. Olej rzepakowy występuje w dwóch wersjach - rafinowanej i nierafinowanej. Olej rzepakowy rafinowany jest tłoczony na ciepło i powinien być stosowany do pieczenia, smażenia lub gotowania. Dobrze sprawdza się jako dodatek na zimno, np. do sałatek. Olej rzepakowy nierafinowany jest przeznaczony do stosowania na zimno, do dressingów czy sałatek. Jest on tłoczony na zimno. Wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, takich jak wsparcie systemu immunologicznego czy poprawa wzroku. Ma właściwości antyoksydacyjne. Zarówno rafinowany olej rzepakowy, jak i nierafinowany są tak samo korzystne dla naszego zdrowia. Zastanawiając się nad wyborem najlepszego, sugeruj się rodzajem potraw, do jakich będziesz go używać. Olej rzepakowy jest źródłem fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które budują ściany komórek roślinnych. Regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.
Jakie jest zastosowanie oleju rzepakowego?
Olej z rzepaku jest bardzo popularny w polskiej kuchni. Olej rzepakowy nierafinowany ma ciemnożółtą barwę i charakterystyczny, intensywny smak. Jest on przeznaczony do stosowania na zimno, ponieważ wysoka temperatura wpływa na powstawanie nadtlenków i wodorotlenków, niekorzystnych dla zdrowia. Olej rzepakowy powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu, bez narażenia na promienie słoneczne. Dobrym pomysłem będzie trzymanie go w kuchennej szafce, w temperaturze pokojowej. Olej rzepakowy rafinowany ma mniej wyrazisty smak i może być stosowany zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań. Ten rodzaj oleju nie dominuje potrawy swoim smakiem, dlatego nadaje się do smażenia i pieczenia, bez zmieniania aromatu potrawy.
Jakie witaminy zawiera olej rzepakowy?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma wiele cennych witamin i mikroelementów. Poza kwasami tłuszczowymi Omega-3 i Omega-6 zawiera witaminy A, D, E i K.
Witamina A pozytywnie wpływa na kondycję oczu oraz skóry. Wzmacnia układ immunologiczny, pomagając zwalczać bakterie i wirusy.
Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia, dzięki czemu jest odpowiedzialna za zdrowe i silne kości.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Będąc składnikiem oleju, przedłuża jego ważność do spożycia.
Witamina K jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, a także wspiera kształtowanie tkanki kostnej.
Regularne spożywanie oleju rzepakowego pozytywnie wpływa na zdrowie, procesy starzenia się organizmu oraz układ sercowy. W składzie oleju rzepakowego są niewielkie ilości kwasu erukowego, który spożywany w dużych ilościach ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm.
Zastosowanie oleju rzepakowego w kosmetyce
Olej rzepakowy ma zastosowanie również w kosmetyce, przede wszystkim w pielęgnacji włosów. Zamiast oliwy z oliwek czy oleju kokosowego jest stosowany do zabiegu olejowania włosów. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy w sprayu. Nałożony na mokre włosy wzmacnia je, nawilża i regeneruje. Jest to jeden z naturalnych sposobów na piękne i zdrowe włosy. Kurację na włosy warto stosować regularnie, raz w tygodniu. Dzięki temu efekt będzie widoczny szybciej. Olej z rzepaku jest polecany do pielęgnacji dłoni, w szczególności paznokci. Natłuszcza je, wzmacnia i regeneruje, pozostawiając je zdrowe i w dobrej kondycji. Może być również stosowany jako składnik maseczek do twarzy, a także domowej roboty peelingów, w szczególności tych na bazie fusów z kawy. Wykazują one działanie złuszczające, a dzięki dodatkowi oleju rzepakowego nawilżające.
- A. Woźniak, Oleje kluczem do zdrowia, Wyd. Idea Contact, Kalisz 2012.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.