Oliwa – do czego można jej używać i jak to robić?
Zdrowy sposób odżywiania się, a w szczególności bardziej rygorystyczne diety redukcyjne wielu z nas kojarzą się z koniecznością unikania tłustych produktów. Należy jednak pamiętać o tym, że tłuszcze, podobnie jak białko i węglowodany, powinny stanowić podstawę codziennej diety. Warto jednak dobrze wybierać ich źródło, tak aby oprócz niezbędnych kalorii dostarczały innych przydatnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Sprawdź, jak wybrać najlepszą oliwę i do czego można jej używać.
Czy warto używać oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek większości z nas kojarzy się z jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych tłuszczów, jakie można stosować w czasie diety. Nie ulega wątpliwości, iż zawiera ona wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, i między innymi z tego powodu od wielu lat stanowi rozchwytywany produkt na rynku nie tylko produktów spożywczych, ale także kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Korzystne właściwości zawdzięcza przede wszystkim dojrzałym owocom drzewa oliwnego, z których jest produkowana. Znaleźć w niej można zarówno kwasy omega-3 i omega-6, jednonienasycony kwas oleinowy (który stanowi ponad 70% jej składu), jak i małe ilości kwasów nasyconych.Włączając oliwę do swojej diety, zyskasz sposobność dostarczenia organizmowi wielu witamin. Wśród najważniejszych wymienić należy: A, D, E, K i F. Oliwa z oliwekstanowi również solidne źródło przeciwutleniaczy, które dodatkowo wspomagają prawidłową pracę organizmu. Regularne jej spożywanie może mieć zbawienny wpływ na twoje zdrowie. Badania wykazują, iż korzystnie działa ona na układ krążenia i pracę serca, Oprócz tego jej stosowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób (m.in. nowotwory, alzheimera, cukrzycę, udar mózgu, osteoporozę), a także korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Nie ulega więc wątpliwości, iż włączenie oliwy z oliwek na stałe do diety może skutkować ogólną poprawą funkcjonowania organizmu, a co za tym idzie – również twojego samopoczucia.
Jak wybrać najlepszą oliwę?
Jeśli już wiesz, jakie drogocenne skutki może nieść ze sobą regularne spożywanie oliwy z oliwek, warto poświęcić chwilę na zapoznanie się z procesem wyboru najlepszego produktu. Szeroka gama artykułów dostępnych w sklepach może bowiem skutecznie wprowadzić w błąd niejednego konsumenta i sprawić, że ze sklepowej półki zniknie produkt o niezbyt dobrym składzie.Przede wszystkim powinieneś wiedzieć, że wybierać możesz spośród trzech rodzajów oliwy. Są to: oliwa extra vergine, oliwa pure (inaczej rafinowana) oraz oliwa z wytłoków oliwnych (pomace lub sansa). Za najzdrowszą i najbardziej wartościową uznawana jest oliwa extra vergine, zwana również oliwą z pierwszego tłoczenia, i to właśnie na nią najlepiej się zdecydować. Będzie ona nadawać się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia.Wybierając oliwę, warto zwrócić uwagę na ilość informacji podanych na etykiecie. Im dokładniejszy i bardziej szczegółowy opis został na niej zamieszczony, tym większą można mieć pewność, że pochodzi ona ze sprawdzonego, zdrowego źródła. Wybierając oliwę z oliwek, sprawdź zatem, czy producent udzielił informacji dotyczących: oliwek, z jakich przygotowany został produkt, okresu, w którym zostały one zebrane, kraju pochodzenia, miejsca i rodzaju obróbki, a także odstępu czasu, jaki dzielił zbiór oliwek od momentu tłoczenia. Ten ostatni aspekt uznawany jest za szczególnie istotny, bowiem ma bezpośredni wpływ na kwasowość otrzymanego produktu.
Jakiej oliwy można używać do smażenia?
Nie ulega wątpliwości, że to właśnie smażenie jest najczęstszym powodem, dla którego w kuchni wykorzystywana jest oliwa. Oczywiście, można stosować ją także na zimno, np. do wzbogacenia walorów smakowych sałatek i innych przekąsek. Warto jednak mieć świadomość, że nie każda oliwa nadaje się do smażenia, a niewłaściwy jej wybór może okazać się bardzo szkodliwy nie tylko dla smaku potraw, ale także dla zdrowia. Badania wykazują, że smażenie na oliwie z oliwek nie jest niezdrowe. Bezpośrednio wpływa na to jej stopień dymienia, który zwykle wynosi około 207 stopni Celsjusza, podczas gdy w trakcie smażenia temperatura sięga średnio 180 stopni. Warto jednak zadbać o odpowiednio krótki czas smażenia, tak aby nie dopuścić do spalenia żywności i wytworzenia szkodliwego dymu. Smażąc na oliwie z oliwek, trzeba mieć na uwadze fakt, iż po rozgrzaniu znacznie zwiększa ona swoją objętość. Do pokrycia całej patelni i efektywnego usmażenia potrawy wystarczy więc bardzo niewielka ilość tego tłuszczu. Smażenie na oliwie z oliwek powinno odbywać się jednak sporadycznie. Znacznie lepiej sprawdzą się do tego inne rodzaje tłuszczów, m.in. olej kokosowy lub masło klarowane.Oliwa z oliwek sprawdzi się w towarzystwie zimnych przekąsek. Wtedy też uwydatni swój aromat i bogactwo smaków. Warto używać jej jako dodatek do sałatek, kanapek, zup, past, a także pizzy. Jeśli zależy ci na dodatkowym wzbogaceniu smaku konkretnej potrawy, możesz zdecydować się na dodanie oliwy smakowej. Na sklepowych półkach wybierać można spośród wielu nieoczywistych propozycji, takich jak oliwa czosnkowa, truflowa, cytrynowa, a także o smaku papryczki chili. Jeśli więc zależy ci na zdrowym i wartościowym źródle tłuszczu w diecie, wypróbuj oliwę z oliwek i w pełni zapoznaj się z bogatym aromatem i smakiem, jaki oferuje.
- Sandilou Maria, Oliwa z oliwek, Wydawnictwo Summer Dream.
- Gareth Lofthouse, Oliwa różne rodzaje oliwy i jej zastosowania, Wydawnictwo K.E. Liber.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.