Dlaczego warto jeść orzechy pekan? Właściwości i wartości odżywcze produktu
Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe. Jeśli chcesz zadbać o swój organizm, powinieneś spożywać je regularnie. Na szczególną uwagę zasługują orzechy pekan, które są prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych o pozytywnym działaniu. Jakie właściwości wykazują i jakie mają zastosowanie?
Czym jest orzech pekan?
Orzechy pekan to owoce drzewa o nazwie orzesznik jadalny. Roślina pierwotnie rosła w Ameryce Północnej. Sama nazwa pecan pochodzi z języka jednego z indiańskich plemion i oznacza ‘orzech tak twardy, że nie można zgnieść go ręką’. Pekany cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Ich podstawowym dostawcą są Stany Zjednoczone. Wśród większych producentów znajdują się dziś też kraje, takie jak Meksyk, Australia, RPA oraz Izrael.
Obecnie orzechy pekan bez trudu dostaniesz zarówno w sklepach z żywnością ekologiczną, jak i w popularnych supermarketach. Wyróżniają się one owalnym, delikatnie pękatym kształtem o zwężonej końcówce. Ich cechą charakterystyczną jest obecność skórzastej powłoki, pod którą ukrywa się jądro owocu, przypominające wyglądem orzech włoski. Jest ono jednak nieco mniej pofałdowane i mocniej wydłużone.
Co istotne, orzechy pekan uważane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Mają wyjątkowo głęboki, lekko maślany smak. Na początku wydają się słodkie, natomiast po chwili intrygują charakterystyczną goryczką. Ciekawe walory smakowe to jednak niejedyny powód, dla którego powinieneś sięgnąć po ten produkt. Przede wszystkim zawiera on wiele cennych substancji odżywczych.
Pekan – orzechy pełne cennych składników
Orzechy pekan stanowią wysokokaloryczną przekąskę. W 100 g produktu znajduje się blisko 700 kcal. Nie powinno Cię to jednak zniechęcać, ponieważ poza dużą zawartością energetyczną dostarczają wiele dobrych dla zdrowia substancji.
Orzechy pekan zawierają przede wszystkim tłuszcze – stanowią one ponad 70% ich składu. W większości są to jednak nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobry wpływ na organizm. Wśród nich najcenniejszymi właściwościami wyróżnia się kwas oleinowy i linolowy. Oprócz tego orzech pekan jest źródłem wielu witamin, przede wszystkim A, E i z grupy B. Zawiera również wartościowe sole mineralne, w tym magnez, cynk, potas, fosfor, miedź i wapń.
Warto wiedzieć, że w pekanach znajdują się też polifenole, czyli przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego. Pozwalają one na usunięcie nadmiaru wolnych rodników z organizmu i zneutralizowanie ich działania.
Jakie właściwości prozdrowotne mają orzechy pekan?
Ze względu na zawartość wielu cennych substancji orzechy pekan doskonale pomogą Ci w zadbaniu o zdrowie. Dzięki ich jedzeniu przede wszystkim możesz odpowiednio unormować cholesterol. Pozwalają one bowiem na obniżenie poziomu LDL we krwi. Oprócz tego wspomagają naturalne leczenie nadciśnienia i korzystnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Jeśli zastanawiasz się, jak wzmocnić serce domowym sposobem, włączenie orzechów pekan do diety będzie bardzo dobrym pomysłem. Dzięki nim możesz nawet zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału, a także takich schorzeń, jak bardzo groźna miażdżyca czy choroba wieńcowa.
Regularne jedzenie orzechów pekan może wpłynąć na poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki zawartości składników antyoksydacyjnych wykazują one działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, mogą także pozytywnie oddziaływać na narząd wzroku oraz na stan włosów, skóry i paznokci.
Podobnie jak inne orzechy, pekany mogą wpłynąć na poprawę funkcjonowania mózgu. Sięgaj więc po nie zwłaszcza wtedy, gdy pracujesz umysłowo. Ponadto ta smaczna przekąska pomoże Ci w walce z osteoporozą i wzmocni ogólną odporność organizmu.
Pamiętaj, że mimo wysokiej kaloryczności orzechy pekan mogą zapobiegać otyłości, a nawet wspomagać odchudzanie, ponieważ dają duże uczucie sytości i stymulują przy tym przemianę materii. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ze względu na niski indeks glikemiczny nie podnoszą znacznie poziomu glukozy we krwi, dlatego możesz jeść je nawet wtedy, gdy jesteś diabetykiem.
Pekany pomimo wielu zalet, tak jak inne orzechy, mogą wywołać reakcję uczuleniową. Jeśli więc po ich spożyciu zauważysz u siebie niepożądane objawy (np. wysypkę, zawroty głowy, duszności lub obrzęk gardła), jak najszybciej skonsultuj się z lekarzem.
Do czego można wykorzystać orzechy pekan?
Jako że orzechy pekan są smaczne i zdrowe, warto, żebyś włączył je do swojej diety. Możesz jeść je na surowo. W takiej postaci w pełni skorzystasz z ich cennych właściwości odżywczych. Aby przygotować prostą przekąskę, wystarczy, że wsypiesz do miseczki garść orzechów i dodasz do nich pokrojone owoce. Pamiętaj jednak, aby zachować umiar, ponieważ orzechy pekan są wysokokaloryczne. Jedz nie więcej niż 30–40 g produktu dziennie.
Jeśli lubisz urozmaicenia, orzechy pekan możesz poddać procesowi prażenia, suszenia lub kandyzacji albo od razu kupić je w preferowanej przez siebie formie. Dzięki nim masz także szansę, aby nadać nowego charakteru dobrze znanym i lubianym potrawom. Orzechy pekan stanowią bowiem świetny dodatek m.in. do jogurtu, owsianki, deserów (w tym ciast, ciasteczek i lodów), pesto, sosów oraz dań na bazie mięsa i ryb. Można też z nich zrobić domowe masło orzechowe.
- H. Ciemniewska-Żytkiewicz, K. Krygier, J. Bryś, Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2014, nr 1.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.