Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Orzechy pini – czy warto włączyć je do diety? Wartości odżywcze i właściwości

Agnieszka Falborska30.07.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Orzechy pini to nasiona skrywające nienasycone kwasy tłuszczowe, a także sporo związków mineralnych. Mają zastosowanie w diecie osób aktywnych, jak i tych, którzy chcą poprawić stan swoich włosów czy paznokci. Sprawdź, z czym jeść orzechy pini i jak wykorzystać je w kuchni.


orzechy-pini-jakie-maja-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze
unsplash.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Orzechy pini – co to za produkt i skąd pochodzi?
  2. Jakie właściwości mają orzechy pini?
  3. Orzeszki pini dla zdrowia serca i dla aktywnych
  4. Orzeszki pini a makroskładniki i kalorie
  5. Jak wprowadzić orzechy pini do jadłospisu?

Orzechy pini – co to za produkt i skąd pochodzi?

Orzechy pini, zwane również piniowymi, uchodzą raczej za produkt egzotyczny. Tymczasem są jadalnymi nasionami sosny, a konkretnie zimozielonych iglastych drzew z rodziny Pinaceace. Rosną głównie w Azji, Ameryce Północnej, Europie oraz na Bliskim Wschodzie. Mimo blisko 30 gatunków, które wytwarzają jadalne orzeszki piniowe, tylko kilka ma znaczenie pod kątem handlowym. Skąd mogą pochodzić orzeszki pini, które znajdziesz na sklepowych półkach? Do głównych producentów należą Chiny, Korea Północna, Rosja oraz Włochy, Turcja i Hiszpania. Na rodzimym rynku kupisz przede wszystkim orzechy piniowe z Azji.

Jakie właściwości mają orzechy pini?

Te stosunkowo niewielkie orzeszki są źródłem:

  • witaminy E,

  • witaminy B1,

  • kwasu foliowego,

  • fosforu,

  • żelaza,

  • magnezu,

  • cynku.
    Orzech pini wyróżnia się na tle innych, ponieważ jest najbogatszym źródłem cynku, który jest niezwykle ważny w kontekście płodności, a także niezbędny do prawidłowego wzrostu paznokci i włosów. Jeśli wypadanie włosów jest twoim problemem, uwzględnij w swojej diecie bogate w cynk orzechy piniowe. Natomiast magnez w nich zawarty to pierwiastek istotny dla prawidłowej budowy kości. Produkty zasobne w magnez świetnie sprawdzą się w diecie przy osteoporozie. W orzeszkach pini kryje się również antyoksydacyjna witamina E. Ułatwia ona wiązanie wolnych rodników tlenowych, które są odpowiedzialne za proces starzenia się komórek. Orzechy pini dostarczają także pewne ilości błonnika pokarmowego (3,7–6,6 g/100 g), który jest korzystny dla funkcjonowania jelit i wspomaga przemianę materii.

Orzeszki pini dla zdrowia serca i dla aktywnych

Jeśli podejmujesz aktywność fizyczną, powinna cię zainteresować obecna w orzeszkach L-arginina. Ten aminokwas wykorzystywany jest przy wzmożonym wysiłku (za sprawą związku z produkcją tlenku azotu). Natomiast sam tlenek azotu jest odpowiedzialny za rozluźnienie mięśni gładkich ścian naczyń krwionośnych. Dzięki niemu mięśnie mogą być lepiej ukrwione i dotlenione, a to przekłada się na możliwości wysiłkowe.Sterole to kolejny związek, który znajdziemy w pini. Można je dzięki temu zakwalifikować do żywności działającej pozytywnie na poziom cholesterolu. Podobnie jak witamina E, sterole pomagają zwalczać wolne rodniki tlenowe.

Orzeszki pini a makroskładniki i kalorie

Orzechy pini w 55–68% składają się z tłuszczu. Przeważają w nich nienasycone kwasy tłuszczowe,przede wszystkim wielonienasycony kwas linolowy z rodziny omega-6 oraz jednonienasycony kwas oleinowy. W porównaniu z orzechami nerkowca czy makadamia zawierają mniej węglowodanów. Jedząc orzeszki, dostarczasz 637–673 kcal/100 g produktu, więc nie da się ukryć, że jest to żywność wysokoenergetyczna. Spożywane w niewielkich ilościach będą dla organizmu cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych. W orzechach pini są również pewne ilości białka. Jego jakość jest niższa za sprawą tzw. aminokwasu niedoborowego, którym w tym przypadku jest lizyna. Nie jest to jednak unikalna cecha tych orzeszków. Jak łatwo poprawić jakość tego białka? Wystarczy zestawić orzeszki pini z produktami takimi jak sery czy jajka, które zawierają niedoborową lizynę.

Jak wprowadzić orzechy pini do jadłospisu?

Biorąc pod uwagę walory odżywcze, warto każdego dnia spożywać orzechy. Urozmaicenie jadłospisu to klucz do zapewnienia sobie wszystkich niezbędnych składników, dlatego korzystaj zarówno z tych dobrze znanych, jak i tych mniej popularnych – jak pini. Orzeszki najprościej wykorzystać, przygotowując tradycyjne włoskie pesto. Często do jego stworzenia wykorzystywane są również inne orzechy, ale pierwotnie bazowano na tych piniowych.Świetnie sprawdzą się również jako posypka do wszelkich sałatek, makaronów czy dipów, do których wprowadzają dodatkowy walor smakowy. Mogą być także formą zdrowej przekąski spożywanej solo lub elementem samodzielnie zrobionej pasty do kanapek. Wstępnie zmielone będą dobrym spoiwem wszelakich wegetariańskich kotletów i placuszków.

Źródła
  1. A. Stróżyk, L. Pachocka. Orzechy jako istotny wskaźnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, t. 4, nr 97, s. 328–334.
  2. K. Kulik i in., Deklarowana a oznaczona analitycznie zawartość składników odżywczych w różnych rodzajach orzechów®, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2019, nr 2, s. 49–56.
Author Agnieszka Falborska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.