Czy można jeść pestkę z awokado?
O pozytywnym wpływie awokado na organizm człowieka nie trzeba nikogo przekonywać. Tymczasem okazuje się, że również jego nasiona mają wiele cennych właściwości. Chociaż ich spożywanie jest niepopularne, warto to robić. Są one źródłem błonnika, antyoksydantów oraz witamin. Zobacz, jak można jeść pestkę z awokado.
Pestka z awokado
Awokado jest owocem drzewa z rodziny wawrzynowatych. Ma ono gruszkowaty kształt. Jego masa wynosi około 150–200 g, z czego aż 85% to miąższ. Czas dojrzewania wynosi nawet 8 miesięcy. Awokado z zewnątrz jest pokryte grubą, ciemnozieloną skórką. Natomiast jego miąższ jest jasnozielony, bardzo tłusty i ma kremową konsystencję. Otacza on twardą i ciemnobrązową pestkę.Awokado jest chętnie spożywanym owocem ze względu na właściwości oraz wartość odżywczą. Okazało się ono cennym źródłem tłuszczów, aminokwasów, a także witamin (C, A, E, K, B) i minerałów (magnezu, miedzi, cynku, potasu, wapnia, fosforu). Wykazuje działanie przeciwzapalne, poprawiające wygląd skóry i antyoksydacyjne. Osoby, które zastanawiają się, jak dbać o układ krwionośny, powinny włączyć do swojej diety awokado, ponieważ obniża ono cholesterol
Czy pestka z awokado jest jadalna?
Przez lata twierdzono, że pestka z awokado jest nie tylko niejadalna, ale też trująca. Wszystko zmieniło się po opublikowaniu badań w czasopiśmie „Scientific World Journal” w 2013 roku. Mówiły one o tym, że jest ona jadalna i zawiera cenne składniki. Od tamtej pory przeprowadzono jeszcze wiele analiz, dzięki którym możliwe było poznanie jej wszystkich właściwości.
Co zawiera pestka z awokado?
Pestka z awokado jest cennym źródłem:
antyoksydantów,
witaminy A,
witaminy E,
karotenoidów (m.in. luteiny),
polifenoli,
rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Powyższe właściwości pestki z awokado sprawiają, że jej spożywanie może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i uregulowania trawienia. Zawartość antyoksydantów zapewnia ochronę DNA komórek i spowalnia procesy starzenia się, a także pomaga zapobiegać powstawaniu niektórych chorób przewlekłych.Prowadzone są badania nad antykancerogennymi właściwościami pestki awokado. Uważa się, że substancje w niej zawarte mogą wspierać organizm w walce z komórkami nowotworowymi. Wyniki są obiecujące, jednak konieczne są dalsze analizy.
Jak można jeść pestkę z awokado?
Na pewno zastanawiasz się, jak można jeść pestkę awokado, ponieważ jest ona bardzo twarda. Jej pogryzienie, a nawet pokrojenie bywa trudne, a czasami wręcz niemożliwe. Nie martw się. Jest na to skuteczny sposób.Na początek wyjmij delikatnie pestkę z awokado. Najlepiej wybierz owoce, które są mocno dojrzałe. Wówczas czynność ta nie sprawi Ci większego problemu. Pestkę oczyść z miąższu, a następnie pozostaw na 2–3 dni do wyschnięcia (najlepszymi miejscami są kaloryfer lub nasłoneczniony parapet). Po tym czasie zetrzyj ją na tarce lub zmiksuj za pomocą blendera.Tak przygotowaną pestkę z awokado możesz dodawać do różnych potraw. Używaj jej do zup, na kanapki, do sałatek. Dobrze sprawdzi się także jako dodatek do owocowych lub warzywnych koktajli. Pamiętaj, że pestka z awokado ma gorzki smak.Z pestki z awokado możesz zrobić napar do picia. Wystarczy, że dodasz łyżeczkę proszku (otrzymanego w opisany wyżej sposób) do gotowej herbaty (dobrze sprawdza się m.in. zielona herbata) lub mieszanki ziół. Gdy napar nieco ostygnie, możesz osłodzić go łyżeczką dobrego miodu.
Jak przechowywać startą pestkę z awokado?
Przechowywanie startej pestki z awokado nie jest skomplikowane. Proszek, który otrzymasz po zblendowaniu lub starciu na tarce, przesyp do szczelnego pojemnika. Najlepiej sprawdzi się np. słoik. Jeżeli go nie masz, możesz wykorzystać plastikowe lub silikonowe pudełko. Pestkę z awokado przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. To bardzo ważne, aby nie przedostała się do niej wilgoć.
Jak jeszcze można wykorzystać pestkę z awokado?
Pestka z awokado ma szereg innych zastosowań. Uzyskany z niej proszek, którego nie zjesz, możesz dodać do żelu do mycia lub połączyć z olejem kokosowym. W ten sposób uzyskasz naturalny peeling do twarzy. Używaj jej także do przygotowywania naturalnych maseczek.Jeżeli masz dużo cierpliwości, z pestki możesz wyhodować roślinę. Jest to proces, który zajmuje nawet kilka miesięcy, jednak zdecydowanie warto. Drzewko awokado jest bardzo efektowne. Wystarczy, że zanurzysz pestkę w kieliszku wypełnionym wodą. Gdy wykiełkuje i osiągnie około 10–15 cm wysokości, przesadź ją do doniczki.
- F.S. Gomez i in., Avocado Seeds: Extraction Optimization and Possible Use as Antioxidant in Food, <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665478/">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665478/</a> dostęp: 14.04.2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.