Physalis, czyli miechunka peruwiańska. Co to jest i jak ją jeść?
Małe, pomarańczowe owoce, nazywane physalis, stanowią doskonały składnik dżemów, marmolad, a także nalewek. Ich kwaśny smak podkreśla smak wielu potraw, dlatego coraz częściej są stosowane w polskiej kuchni. Physalis zawiera duże ilości witaminy C, dlatego powinno być spożywane w okresie przeziębień na poprawę odporności organizmu.
Co to jest physalis?
Physalis to egzotyczny owoc nazywany także miechunką peruwiańską, który znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Physalis to złota jagoda, uprawiana także w Polsce. Owoce są niewielkie, podobne do pomidorów koktajlowych. Mają pomarańczowy, żółty lub zielony kolor, a osłania je półprzezroczysty klosz, który przypomina lampion. W smaku są kwaśne, z dodatkiem goryczy. Dla wielu smakują jak połączenie pomidora z pomarańczą. Warto ich spróbować, chociażby z ciekawości.
Miechunka występuje w różnych odmianach, najpopularniejszą jest miechunka rozdęta oraz miechunka pomidorowa. Od odmiany peruwiańskiej różnią się smakiem i wyglądem. Mają również mniej wartości odżywczych niż popularniejsza odmiana.
Physalis można jeść na surowo lub w suszonej postaci. W 100 gramach owocu znajduje się ok. 53 kcal, przez co jest uznawany za średniokaloryczny produkt. Przed przystąpieniem do spożycia należy wyjąć go z osłonki i umyć. Można go jeść w całości lub przekrojony na pół. Wewnątrz owocu znajduje się wiele małych pestek. Miechunkę można suszyć na słońcu, dzięki czemu dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze.
Jakie wartości odżywcze ma physalis?
Jagoda miechunki zawiera wiele cennych witamin, m.in. A, C, B1, B2 i B3. Owoce są źródłem wapnia, żelaza i fosforu. Physalis zawiera idealne proporcje witaminy C oraz żelaza, dzięki czemu ich wchłanialność jest większa. Witamina C wpływa na odporność organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia stawy oraz kości. Zaleca się spożywanie miechunki w okresie przeziębień.
Kwas askorbinowy znajdujący się w witaminie C spowalnia procesy starzenia się skóry. Na stan skóry ma wpływ także witamina A, która chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV i poprawia widzenie. Jest też witaminą na wzrok, pomaga widzieć w nocy i przy słabym oświetleniu. Zawarte w physalis witaminy z grupy B zwiększają podatność na stres, poprawiają samopoczucie, nastrój i sprawność intelektualną. Zawartość wapnia powoduje, że regularne spożywanie physalis poprawia stawy. Fosfor i inne witaminy na kości znajdujące się w owocu wpływają na proces mineralizacji, poprawiając ich stan.
Z czym jeść physalis?
Owoce miechunki peruwiańskiej powinno spożywać się na surowo. Można je dodawać do deserów, a także wytrawnych czy pikantnych potraw. Physalis sprawdza się w przetwórstwie, w szczególności jako składnik dżemów, konfitur czy nalewek. Jako owoc może stanowić również dodatek do sałatek, ciast czy być dekoracją innych potraw.
Suszona postać miechunki może zastępować kaloryczne chipsy ziemniaczane czy inne niezdrowe przekąski. Po wysuszeniu są wielkości rodzynek, dlatego warto dodać je do musli czy jogurtu. Mogą zwiększyć sytość posiłku. Coraz częściej physalis jest składnikiem ręcznie wyrabianych czekolad. Smak tych słodyczy jest nietypowy, dlatego warto przynajmniej raz w życiu ich spróbować. Połączenie kwaśnych owoców i słodkiej czekolady doskonale się równoważy, dlatego całość nie jest przesłodzona. Miechunka jest także stosowana jako masa do tortów, składnik chutney czy egzotycznej marmolady, która dobrze pasuje do naleśników i deserów.
Gdzie można kupić physalis?
Physalis jest uprawiane na całym świecie, także w Polsce, dlatego można je kupić w wielu miejscach. Najlepiej wybierać te od sprawdzonych dostawców. Szukając odpowiednich owoców, należy wybierać jędrne, dojrzałe i w kolorze ciemnopomarańczowym. Owoce w kolorze żółtym i zielonym są jeszcze niedojrzałe i mogą być bardzo kwaśne w smaku, a brązowe będą zbyt dojrzałe, przez co mogą smakować gorzko.
Owoce physalis są bardzo wrażliwe na dotyk, dlatego często są sprzedawane w plastikowych pojemnikach. Przed zakupem dokładnie je obejrzyj, sprawdź ich kolor i czy nie pojawia się na nich pleśń. Po zakupie miechunkę powinno się przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Może zachować świeżość aż przez dwa tygodnie. Bezpośrednio przed spożyciem umyj owoce i przygotuj tak, jak chcesz.
- P. Machałek, Przetwory z pomysłem, Wydawnictwo Znak, Kraków 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.