Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Physalis, czyli miechunka peruwiańska. Co to jest i jak ją jeść?

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 06.04.2023

Małe, pomarańczowe owoce, nazywane physalis, stanowią doskonały składnik dżemów, marmolad, a także nalewek. Ich kwaśny smak podkreśla smak wielu potraw, dlatego coraz częściej są stosowane w polskiej kuchni. Physalis zawiera duże ilości witaminy C, dlatego powinno być spożywane w okresie przeziębień na poprawę odporności organizmu.


physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
pixabay.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
papryczka-chili-marynowana-w-oleju-suszona
Odżywianie
1 min.
Papryczka chili - marynowana, w oleju, suszona
24.01.2022
Spis treści
  1. Co to jest physalis?
  2. Jakie wartości odżywcze ma physalis?
  3. Z czym jeść physalis?
  4. Gdzie można kupić physalis?

Co to jest physalis?

Physalis to egzotyczny owoc nazywany także miechunką peruwiańską, który znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Physalis to złota jagoda, uprawiana także w Polsce. Owoce są niewielkie, podobne do pomidorów koktajlowych. Mają pomarańczowy, żółty lub zielony kolor, a osłania je półprzezroczysty klosz, który przypomina lampion. W smaku są kwaśne, z dodatkiem goryczy. Dla wielu smakują jak połączenie pomidora z pomarańczą. Warto ich spróbować, chociażby z ciekawości.

Miechunka występuje w różnych odmianach, najpopularniejszą jest miechunka rozdęta oraz miechunka pomidorowa. Od odmiany peruwiańskiej różnią się smakiem i wyglądem. Mają również mniej wartości odżywczych niż popularniejsza odmiana.

Physalis można jeść na surowo lub w suszonej postaci. W 100 gramach owocu znajduje się ok. 53 kcal, przez co jest uznawany za średniokaloryczny produkt. Przed przystąpieniem do spożycia należy wyjąć go z osłonki i umyć. Można go jeść w całości lub przekrojony na pół. Wewnątrz owocu znajduje się wiele małych pestek. Miechunkę można suszyć na słońcu, dzięki czemu dłużej zachowuje swoje wartości odżywcze.

Jakie wartości odżywcze ma physalis?

Jagoda miechunki zawiera wiele cennych witamin, m.in. A, C, B1, B2 i B3. Owoce są źródłem wapnia, żelaza i fosforu. Physalis zawiera idealne proporcje witaminy C oraz żelaza, dzięki czemu ich wchłanialność jest większa. Witamina C wpływa na odporność organizmu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia stawy oraz kości. Zaleca się spożywanie miechunki w okresie przeziębień.

Kwas askorbinowy znajdujący się w witaminie C spowalnia procesy starzenia się skóry. Na stan skóry ma wpływ także witamina A, która chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV i poprawia widzenie. Jest też witaminą na wzrok, pomaga widzieć w nocy i przy słabym oświetleniu. Zawarte w physalis witaminy z grupy B zwiększają podatność na stres, poprawiają samopoczucie, nastrój i sprawność intelektualną. Zawartość wapnia powoduje, że regularne spożywanie physalis poprawia stawy. Fosfor i inne witaminy na kości znajdujące się w owocu wpływają na proces mineralizacji, poprawiając ich stan.

Z czym jeść physalis?

Owoce miechunki peruwiańskiej powinno spożywać się na surowo. Można je dodawać do deserów, a także wytrawnych czy pikantnych potraw. Physalis sprawdza się w przetwórstwie, w szczególności jako składnik dżemów, konfitur czy nalewek. Jako owoc może stanowić również dodatek do sałatek, ciast czy być dekoracją innych potraw.

Suszona postać miechunki może zastępować kaloryczne chipsy ziemniaczane czy inne niezdrowe przekąski. Po wysuszeniu są wielkości rodzynek, dlatego warto dodać je do musli czy jogurtu. Mogą zwiększyć sytość posiłku. Coraz częściej physalis jest składnikiem ręcznie wyrabianych czekolad. Smak tych słodyczy jest nietypowy, dlatego warto przynajmniej raz w życiu ich spróbować. Połączenie kwaśnych owoców i słodkiej czekolady doskonale się równoważy, dlatego całość nie jest przesłodzona. Miechunka jest także stosowana jako masa do tortów, składnik chutney czy egzotycznej marmolady, która dobrze pasuje do naleśników i deserów.

Gdzie można kupić physalis?

Physalis jest uprawiane na całym świecie, także w Polsce, dlatego można je kupić w wielu miejscach. Najlepiej wybierać te od sprawdzonych dostawców. Szukając odpowiednich owoców, należy wybierać jędrne, dojrzałe i w kolorze ciemnopomarańczowym. Owoce w kolorze żółtym i zielonym są jeszcze niedojrzałe i mogą być bardzo kwaśne w smaku, a brązowe będą zbyt dojrzałe, przez co mogą smakować gorzko.

Owoce physalis są bardzo wrażliwe na dotyk, dlatego często są sprzedawane w plastikowych pojemnikach. Przed zakupem dokładnie je obejrzyj, sprawdź ich kolor i czy nie pojawia się na nich pleśń. Po zakupie miechunkę powinno się przechowywać w niskiej temperaturze, najlepiej w lodówce. Może zachować świeżość aż przez dwa tygodnie. Bezpośrednio przed spożyciem umyj owoce i przygotuj tak, jak chcesz.

Źródła
  1. P. Machałek, Przetwory z pomysłem, Wydawnictwo Znak, Kraków 2019.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.