Czy pistacje są zdrowe? W jaki sposób należy je spożywać?
Pistacje to orzechy, które są cennym źródłem witaminy B6, potasu, a także przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, wspiera układ sercowo-krążeniowy, a także pomaga w odchudzaniu. Orzechy pistacjowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę mogą swobodnie po nie sięgać. Warto pamiętać, że pistacje są bardzo kaloryczne, dlatego spożywaj je z umiarem.
Właściwości odżywcze pistacji
Orzechy pistacjowe są cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Zawierają karotenoidy, które wykazują działanie odmładzające, a także neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za powstawanie przebarwień. Na tle innych orzechów pistacje mają największą dawkę potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca i układ krążenia. W pistacjach można znaleźć: wapń, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Są również źródłem antyoksydantów.
Regularnie spożywane orzechy pistacjowe normalizują poziom cukru we krwi, co przekłada się na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pistacje bez soli obniżają poziom cholesterolu, trójglicerydów, a także wspierają serce. Powinny być spożywane raz dziennie, dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Orzechy pistacjowe zawierają kwasy tłuszczowe, błonnik i przeciwutleniacze.
Pistacje są bardzo kaloryczne, ponieważ w 100 g mają aż 550 kcal. W większości składają się z tłuszczów, ale są także źródłem węglowodanów i białka. Pistacje zawierają też luteinę, która pozytywnie wpływa na narząd wzroku, a także chroni przed rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej.
Jak pistacje wpływają na zdrowie?
Regularne spożywanie pistacji uzupełnia dietę, natomiast warto pamiętać, że są one kaloryczne. Zalecana porcja powinna składać się z garści orzechów. Można je spożywać w formie przekąski, która sprawdzi się w momencie, gdy nie masz czasu na przygotowanie posiłku. Pistacje powinny stanowić jeden ze składników diety bogatej w błonnik, ponieważ pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą przeciwdziałać zaparciom. Regularne spożywanie orzechów pistacjowych wspiera mikroflorę jelitową, może pomagać w tworzeniu dobrych bakterii.
Orzechy pistacjowe zawierają dużą dawkę żelaza, dlatego ich spożycie jest rekomendowane osobom, które borykają się z anemią. Można je spożywać wymiennie z orzechami pini, które mają podobne właściwości. Mogą one zwiększać odporność na stres, a także wykazywać działanie uspokajające. Pistacje są dobrym źródłem witaminy B6, która wspiera odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia działanie układu nerwowego. Garść pistacji uzupełnia 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Pomimo wysokiej kaloryczności pistacje mają niski indeks glikemiczny, dlatego cukrzycy mogą je włączyć do swojej diety. Pomagają one także kontrolować poziom glukozy i insuliny we krwi.
Czy pistacje mogą być spożywane przez osoby na diecie?
Osoby będące na diecie odchudzającej mogą spożywać pistacje, ale w niewielkiej ilości. Warto jednak włączyć je do swojej diety ze względu na zawartość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Pistacje niesolone są sycące, dzięki czemu dłużej pozostają w żołądku, ograniczając podjadanie między posiłkami. Zawarte w orzechach kwasy tłuszczowe regulują metabolizm, ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki.
Będąc na diecie ketogenicznej, można spożywać ograniczoną ilość produktów. Jednym z zalecanych są pistacje, głównie z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Zawierają niską ilość węglowodanów, dlatego są dozwolone w diecie keto.
Pistacje występują pod wieloma postaciami. Dostępne są pistacje solone, łuskane, które nie mają skorupki i są wygodniejsze w spożyciu. Jednak najlepiej sięgać po wersje bez soli, której nadmiar w diecie nie jest dobry. Z pistacji można przygotować wiele smacznych potraw. Doskonale sprawdzają się w deserach, w szczególności ciastach z orzechami i miodem. Z pistacji można zrobić też nadzienia do tortów, lody oraz kremy do nadziewania croissantów. Pistacje są wykorzystywane także w daniach wytrawnych, w postaci farszu lub posypki do mięs.
Najwięcej pistacji stosuje się w kuchni tureckiej. Wykorzystuje się je do ciast, budyniów, musów, a także do popularnego w tamtych rejonach ciasta Baklawa, które jest polewane słodkim lukrem i posypywane prażonymi pistacjami. Do smaku pistacji pasuje marcepan, dlatego wiele tureckich słodyczy zawiera je jednocześnie. Pistacje bez soli są bardzo zdrowe, dlatego warto rozważyć wprowadzenie ich do swojej diety.
- E. Herbert, Beauty&Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
- L. Gessler, Orzechy i pestki. Przewodnik mistyczno-kulinarny, Wydawnictwo Prószyński, Warszawa 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.