Czym wyróżniają się płatki kukurydziane? Skład i właściwości produktu
Płatki kukurydziane to popularny pomysł na proste i szybkie śniadanie. Mogą stanowić dobry element zbilansowanej diety. Jeśli kupujesz płatki kukurydziane, powinieneś jednak zwrócić uwagę na ich skład. Niektóre z nich zawierają bowiem zbędne dodatki, które są niekorzystne dla Twojego organizmu.
Czym są płatki kukurydziane i jak powstają?
Płatki kukurydziane to produkt spożywczy, który został wynaleziony pod koniec XIX wieku przez dwóch Amerykanów: lekarza Johna Harveya Kellogga i jego brata, biznesmena Willa Keitha Kellogga. Od tamtej pory zyskały ogromną popularność praktycznie na całym świecie. Stanowią dobry pomysł na śniadanie lekkostrawne czy szybką przekąskę. Można je podawać samodzielnie, jednak najlepiej jeść je z mlekiem lub z jogurtem.
Płatki kukurydziane powstają na skutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Na początku gotuje się je, a następnie mieli na drobną papkę. Po tym zabiegu przesiewa się je przez sito, które pozwala nadać im odpowiedni kształt. Na koniec płatki kukurydziane są wypiekane w piecu. Pod wpływem wysokiej temperatury kurczą się, twardnieją i stają się niezwykle chrupiące.
Co ciekawe, w procesie produkcji płatki kukurydziane są często wzbogacane o dodatkowe składniki. O ile część z nich (np. witaminy z grupy B) pozytywnie wpływa na profil odżywczy, o tyle niektóre mogą być niekorzystne dla Twojego zdrowia. Jeśli więc chcesz zadbać o swój organizm i kupować odpowiedzialnie, powinieneś zwrócić uwagę na skład produktu.
Płatki kukurydziane – skład produktu. Na co zwrócić uwagę?
Choć tradycyjne płatki kukurydziane produkuje się z ziaren, duża część popularnych produktów dostępnych w sklepach powstaje na bazie grysu lub mąki kukurydzianej. Oprócz tego dodaje się do nich wzmacniacze smaku oraz barwniki, emulgatory i konserwanty. Dzięki temu mają dłuższy termin przydatności do spożycia, jednak stają się mniej wartościowe. W ich składzie często możesz znaleźć m.in. substancje słodzące, np. cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Czasami ich zawartość sięga nawet ponad 20% całej masy! Tego typu produkty nie są najlepsze ani dla Ciebie, ani dla Twoich dzieci. Jeśli więc kupujesz płatki kukurydziane, stawiaj na te, które mają jak najkrótszy skład i nie zawierają dodatkowych ulepszaczy. Co prawda, nie będą aż tak słodkie i chrupiące, jednak na pewno o wiele zdrowsze. Najlepiej wybieraj płatki kukurydziane bio – dostaniesz je przez internet lub w sklepach z żywnością ekologiczną.
Pamiętaj, że skład artykułu spożywczego ma wpływ na jego wartość energetyczną. Ile kalorii mają płatki kukurydziane? Dobry produkt powinien zawierać nie więcej niż 300–350 kcal w 100 g. Wyższa zawartość wynika bowiem z obecności nadmiernej ilości cukrów prostych, które nie są dobre dla organizmu. A ile kalorii mają płatki kukurydziane z mlekiem? Wszystko zależy od tego, czy użyjesz mleka krowiego czy napoju roślinnego, a także czy dodasz do śniadania owoce. Posiłek może więc mieć między 200 a 400 kcal.
Czy płatki kukurydziane są zdrowe?
Jeśli wybierzesz płatki kukurydziane bio o dobrym składzie, mogą być one zdrowe. Zawierają bowiem szereg cennych substancji. Są m.in. stosunkowo bogatym źródłem błonnika. Substancja ta pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, m.in. poprawia perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom oraz daje duże uczucie sytości. Oprócz tego może wpłynąć na obniżenie „złego” cholesterolu oraz wzmocnić odporność organizmu.
Kukurydziane płatki zawierają wiele witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się przede wszystkim witaminy D, E, K i C oraz dużo witamin z grupy B. Oprócz tego produkt ma w sobie magnez, fosfor, selen, żelazo, mangan, niacynę i ryboflawinę. Taki skład sprawia, że naturalne płatki kukurydziane, o ile nie zawierają zbędnych dodatków, stanowią dobre uzupełnienie jadłospisu. Co ważne, są produktem bezglutenowym, dlatego sprawdzą się wtedy, gdy masz nietolerancję tego białka lub chorujesz na celiakię. Takie dolegliwości możesz u siebie stwierdzić, robiąc testy na alergie pokarmowe.
Choć płatki kukurydziane bio o dobrym składzie mogą być ciekawym urozmaiceniem diety, nie są one odpowiednie dla każdego. Jest to produkt o wysokim indeksie glikemicznym – jego wartość wynosi 85. Z tego względu powinieneś się go wystrzegać, gdy jesteś diabetykiem lub masz insulinooporność. Jeśli więc nie chcesz jeść posiłków, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, jednak szukasz pomysłu na szybkie śniadania do pracy lub smaczną przekąskę, wybierz inne dania. Dobrą alternatywą będą np. owsianka lub płatki jaglane na mleku.
Do czego warto wykorzystać płatki kukurydziane?
Dobre płatki kukurydziane z mlekiem lub jogurtem mogą być smacznym i pożywnym śniadaniem. Najważniejsze, abyś jadł je w rozsądnych ilościach i unikał dosładzanych produktów. Ten artykuł spożywczy możesz także wykorzystać jako element innych potraw. Świetnie sprawdzi się w roli panierki do kotletów lub ryb. Możesz także dodać odrobinę płatków kukurydzianych do deserów, np. muffinek lub ciasta. Jeśli nie stosujesz ich w kuchni w nadmiernych ilościach, nie powinny mieć negatywnego wpływu na Twoje zdrowie.
- A. Orkusz, A. Garaszczuk, Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2018, nr 4 (31).
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.