Co można przygotować z pomidorów? Ciekawe przepisy
Pomidory są bardzo wartościowymi warzywami. Możesz jeść je na świeżo w formie sałatki, a także przetworzone na obiad lub kolację, a zimą zawekowane w słoiku. Warto, byś poświęcił im chwilę i zrobił z nich coś pysznego.
Jakie właściwości mają pomidory?
Pomidory zawierają witaminy B, C, E, K i PP. Wzbogacają organizm w wapń, żelazo i magnez. Dzięki nim skóra zaczyna lepiej wyglądać, a procesy starzenia się opóźniają. Pomidory obniżą także ciśnienie krwi i poprawią odporność organizmu. Poprawiają pracę jelit dzięki zawartości błonnika. Warto spożywać je w sezonie, gdy są świeże. Możesz także pomyśleć o tym, by cieszyć się nimi przez cały sezon i zrobić z nich przetwory. Doskonałe będą kiszone pomidory i sałatki pomidorowe. Będziesz mógł opowiadać znajomym, jak samodzielnie zrobiłeś sok pomidorowy, czy przygotować dla nich lekkostrawną zupę na bazie własnego koncentratu.
Przepis na kiszone pomidory
Kiszone pomidory są bardzo zdrowe. Proces kiszenia pozwala zachować w nich witaminę C. Podobnie jak ogórki, mają charakterystyczny dla kiszonek smak i zapach. Bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry i dzięki nim dochodzi do procesu kiszenia. To prosty i bezpieczny sposób konserwowania żywności.
Można kisić pomidory zarówno czerwone, jak i zielone – niedojrzałe, zebrane z krzaka przed pierwszymi przymrozkami. Różnią się one od siebie składem chemicznym. W czerwonych pomidorach znajdziesz likopen, który działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Natomiast pomidory zielone zawierają tomatynę. Niektórzy obawiają się jej jako substancji, która może wywołać zatrucia. Aby ulec zatruciu, musiałbyś zjeść kilka kilogramów zielonych pomidorów. Jeśli zachowasz umiar, to tomatyna będzie działać przeciwnowotworowo, przeciwcholesterolowo, a także wesprze układ odpornościowy.
Do kiszenia pomidorów będziesz potrzebować:
pomidory
chrzan
czosnek
koperek
sól niejodowaną
wodę.
Na początku musisz przygotować słoiki. Powinieneś dobrze umyć je wodą z płynem do naczyń, a następnie wyparzyć gorącą wodą lub w piekarniku. To samo zrób z zakrętkami.
Do słoików wkładaj warstwami przyprawy – czosnek i chrzan, a następnie pomidory. Staraj się robić to niezbyt ciasno, tak by nie uszkodzić pomidorów.
Następnie przygotuj zalewę do kiszenia pomidorów. Proporcja, w jakiej powinieneś ją zrobić, to 2 łyżki soli niejodowanej na 1 litr wody. Zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Zalej słoiki gorącą zalewą i zakręć nakrętkami. Odstaw na kilka dni do ciepłego miejsca, by pomidory mogły przefermentować. Gdy ten proces się zakończy, możesz wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy.
Zielone pomidory – przepisy na zimę
Poza kiszeniem zielonych pomidorów możesz przygotować z nich sałatkę. Warto, abyś zwrócił uwagę, że zielone pomidory zawierają solaninę, która spożywana w nadmiernych ilościach, może być szkodliwa dla organizmu, a nawet doprowadzić do śmierci. Dlatego spożywając zielone pomidory i ich przetwory, powinieneś zachować umiar.
Dobrym rozwiązaniem na przystawkę do zimowego, lekkiego obiadu jest sałatka z zielonych pomidorów. Będziesz na nią potrzebować:
3 kg zielonych pomidorów
6 białych cebul
2 łyżeczki gorczycy
pieprz
sól.
Składniki na zalewę do sałatki z zielonych pomidorów:
4 szklanki wody
2 łyżeczki soli
1 szklanka octu
¾ szklanki cukru.
Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Możesz to zrobić za pomocą noża albo robota kuchennego. Cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj pomidory z cebulą, posól, popieprz i posyp gorczycą. Odstaw na 2–3 godziny. Zagotuj zalewę. Wrzuć do niej warzywa z przyprawami. Gotuj przez mniej więcej 15 minut. Wlewaj gorącą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw dnem do góry. Gdy sałatka w słoikach ostygnie, możesz przenieść ją do spiżarni lub piwnicy.
Z zielonych pomidorów przygotujesz również konfiturę. Będziesz na nią potrzebować:
6 kg zielonych pomidorów
4 cytryny
4 kg cukru.
Umyj pomidory i wytnij z nich szypułki, a następnie pokrój je w kostkę lub na ćwiartki. Wrzuć je do garnka i zasyp 3 kg cukru. Dobrze umyj cytryny. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij z sok. Dodaj do garnka, w którym znajdują się pomidory z cukrem. Odstaw na 2 h, by pomidory mogły puścić sok.
Zagotuj na dużym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj przez mniej więcej 2–3 godziny. Około 30 minut przed końcem wyznaczonego czasu dodaj ostatni kilogram cukru i zwiększ płomień na maksymalny, by skarmelizować cukier. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i je zakręć. Odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia, a następnie przenieś do piwnicy lub spiżarni. Konfitura z zielonych pomidorów będzie doskonała na lekką kolację.
- E. Gwóźdź, P. Gębczyński, Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów, Medycyna Rodzinna 2015.
- M. Friedman, Anticarcinogenic, cardioprotective, and other health benefits of tomato compounds lycopene, α-tomatine, and tomatidine in pure form and in fresh and processed tomatoes, Journal of Agricultural and Food Chemistry 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.