Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Ciekawe przepisy na rzodkiewkę marynowaną, kiszoną i białą

Paulina Bulek26.05.2022Aktualizacja: 07.10.2022

Rzodkiewka jest warzywem, które można dostać na bazarach już od wczesnej wiosny. Występuje do jesieni, dlatego warto przygotować ją w nieco inny sposób niż zwykle. Na pewno przywykłeś do surowej rzodkiewki na kanapce. Czy wiesz, że możesz wyczarować z niej fantastyczne potrawy?


przepisy-na-rzodkiewke-biala-kiszona-marynowana
pexels

Polecane

sok-z-buraka-jak-go-zrobic-sprawdzony-przepis
Odżywianie
2 min.
Sok z buraka - jak go zrobić? Sprawdzony przepis
28.10.2021
przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
27.05.2022
kiszona-marchewka-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
2 min.
Kiszona marchewka - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
Spis treści
  1. Przepis na marynowaną rzodkiewkę
  2. Przepis na kiszoną rzodkiewkę
  3. Przepis na zupę z rzodkiewek
  4. Przepis na smażoną rzodkiewkę
  5. Przepis na pesto z liści rzodkiewki
  6. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki

Przepis na marynowaną rzodkiewkę

Bardzo ciekawą propozycją jest marynowanie rzodkiewek. Mają one ciekawy smak i będą niebanalną przystawką na Twoim stole albo fajnym dodatkiem do lekkiej kolacji

Składniki na marynowane rzodkiewki:

  • 4 pęczków rzodkiewek bez liści,

  • 8 ząbków czosnku,

  • 750 ml octu winnego,

  • 2 łyżek cukru,

  • 4 łyżek soli,

  • pieprzu w ziarenkach,

  • gorczycy w ziarenkach,

  • 2 sztuk ziela angielskiego,

  • 1 liścia laurowego.

Sposób przygotowania: Rzodkiewki powinieneś umyć i obrać z ogonków i liści. Następnie pokrój je na połówki i przełóż do wyparzonych słoiczków. Do każdego dodaj przekrojony ząbek czosnku. Przygotuj marynatę z pozostałych składników. Wlej do garnka ocen i dodaj przyprawy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, pogotuj ją przez kilka minut. Następnie gorącą zalewą napełnij słoiczki z rzodkiewkami i zakręć je szczelnie. Poczekaj, aż przestygną. Przygotuj garnek z wodą, wyłożony ściereczką. Wstaw do niego słoiki i pasteryzuj przez 5 minut. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

Przepis na kiszoną rzodkiewkę

W ramach wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych warto sięgnąć po kiszonki. Można kisić wiele warzyw, w tym rzodkiewki. Jak to zrobić?

Składniki:

  • rzodkiewki pokrojone w plastry lub w całości,

  • sól kamienna,

  • czosnek,

  • chrzan,

  • koper,

  • ulubione dodatki do kiszonek, np. liście winogron, wiśni, porzeczek,

  • zalewa w proporcji 1 litr wody na 2 łyżki soli.

Sposób przygotowania: Rzodkiewki i przyprawy umieść w wyparzonych słoikach. Zagotuj wodę z solą. Gdy trochę przestygnie, napełnij nią słoiki, tak aby wszystkie rzodkiewki były przykryte. Trzymaj słoiki w ciepłym miejscu. Po kilku dniach, gdy rzodkiewki przefermentują z zalewą, możesz wynieść je do spiżarni lub piwnicy. Sięgaj po kiszonki przez całą zimę, by wzmacniać odporność.

Przepis na zupę z rzodkiewek

Z rzodkiewek możesz przygotować zupę na lekki obiad, która zaskoczy Twoich gości swoim wspaniałym aromatem.

Składniki

  • 2 pęczków rzodkiewek,

  • 5 ziemniaków,

  • 1 marchewki,

  • połowy pietruszki,

  • oliwy z oliwek,

  • 2 łyżek masła klarowanego,

  • 3 łyżek śmietany 18%,

  • soli,

  • pieprzu,

  • koperku,

  • łyżki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania: Pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą, dodaj sól, pieprz i 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Gdy chwilę ją poddusisz, dodaj pokrojone liście rzodkiewki. Dodaj wszystko do garnka z warzywami i gotuj kilka minut. Sprawdź smak zupy. Dopraw ją solą, pieprzem i octem jabłkowym. Do szklanki nałóż 3 łyżki śmietany, dolej do niej trochę zupy i wymieszaj, by nie było grudek. Całość wlej do garnka i dobrze wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.

Przepis na smażoną rzodkiewkę

Warto przygotować smażone rzodkiewki. Wystarczy, że będziesz mieć pęczek rzodkiewek, garść szczypiorku, 2 łyżki masła klarowanego, sól i pieprz.

Umyj rzodkiewki i odetnij ogonki, a także liście. Pokrój rzodkiewki na mniejsze kawałki. Rozpuść masło na patelni. Dodaj szczypiorek, rzodkiewkę i posyp przyprawami. Smaż rzodkiewki około 10 minut i od czasu do czasu je mieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Niewiele osób wie, że liście rzodkiewki oczyszczają organizm z toksyn i mają więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego nie musisz ich wyrzucać. Możesz na ich bazie przygotować ciekawe danie, jakim jest pesto z liści rzodkiewki.

Składniki:

  • liście rzodkiewki,

  • oliwa z oliwek,

  • około 1 łyżki soku z cytryny,

  • sól,

  • pieprz,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka gorących, świeżo uprażonych na patelni orzechów włoskich lub zamiennie pestek słonecznika.

Sposób przygotowania: Do misy blendera włóż orzechy włoskie, liście rzodkiewki i pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka. Pesto możesz trzymać w lodówce do tygodnia.

Przepis na surówkę z białej rzodkiewki

Poza różową i kolorową rzodkiewką warto spróbować też białej rzodkwi.

Składniki na surówkę z białej rzodkwi:

  • 1 biała rzodkiew,

  • połowa szklanki śmietany 18%,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • połowa łyżeczki soli,

  • połowa łyżeczki pieprzu,

  • mała łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania: Utrzyj na tarce białą rzodkiew. Wymieszaj w miseczce śmietanę z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tak powstałym sosem polej utartą rzodkiew i dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu.

Źródła
  1. M. Pieńkos, Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół, 2018.
  2. W. Kryńska, Warzywa smaczne i zdrowe. Rzodkiewka, rzepa…, 1985.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
zupa-dyniowa-z-jakimi-dodatkami-ja-podawac
Odżywianie
2 min.
Zupa dyniowa - z jakimi dodatkami ją podawać?
27.07.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.