Ciekawe przepisy na rzodkiewkę marynowaną, kiszoną i białą
Rzodkiewka jest warzywem, które można dostać na bazarach już od wczesnej wiosny. Występuje do jesieni, dlatego warto przygotować ją w nieco inny sposób niż zwykle. Na pewno przywykłeś do surowej rzodkiewki na kanapce. Czy wiesz, że możesz wyczarować z niej fantastyczne potrawy?
Przepis na marynowaną rzodkiewkę
Bardzo ciekawą propozycją jest marynowanie rzodkiewek. Mają one ciekawy smak i będą niebanalną przystawką na Twoim stole albo fajnym dodatkiem do lekkiej kolacji.
Składniki na marynowane rzodkiewki:
4 pęczków rzodkiewek bez liści,
8 ząbków czosnku,
750 ml octu winnego,
2 łyżek cukru,
4 łyżek soli,
pieprzu w ziarenkach,
gorczycy w ziarenkach,
2 sztuk ziela angielskiego,
1 liścia laurowego.
Sposób przygotowania: Rzodkiewki powinieneś umyć i obrać z ogonków i liści. Następnie pokrój je na połówki i przełóż do wyparzonych słoiczków. Do każdego dodaj przekrojony ząbek czosnku. Przygotuj marynatę z pozostałych składników. Wlej do garnka ocen i dodaj przyprawy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, pogotuj ją przez kilka minut. Następnie gorącą zalewą napełnij słoiczki z rzodkiewkami i zakręć je szczelnie. Poczekaj, aż przestygną. Przygotuj garnek z wodą, wyłożony ściereczką. Wstaw do niego słoiki i pasteryzuj przez 5 minut. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Przepis na kiszoną rzodkiewkę
W ramach wyrabiania zdrowych nawyków żywieniowych warto sięgnąć po kiszonki. Można kisić wiele warzyw, w tym rzodkiewki. Jak to zrobić?
Składniki:
rzodkiewki pokrojone w plastry lub w całości,
sól kamienna,
czosnek,
chrzan,
koper,
ulubione dodatki do kiszonek, np. liście winogron, wiśni, porzeczek,
zalewa w proporcji 1 litr wody na 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania: Rzodkiewki i przyprawy umieść w wyparzonych słoikach. Zagotuj wodę z solą. Gdy trochę przestygnie, napełnij nią słoiki, tak aby wszystkie rzodkiewki były przykryte. Trzymaj słoiki w ciepłym miejscu. Po kilku dniach, gdy rzodkiewki przefermentują z zalewą, możesz wynieść je do spiżarni lub piwnicy. Sięgaj po kiszonki przez całą zimę, by wzmacniać odporność.
Przepis na zupę z rzodkiewek
Z rzodkiewek możesz przygotować zupę na lekki obiad, która zaskoczy Twoich gości swoim wspaniałym aromatem.
Składniki
2 pęczków rzodkiewek,
5 ziemniaków,
1 marchewki,
połowy pietruszki,
oliwy z oliwek,
2 łyżek masła klarowanego,
3 łyżek śmietany 18%,
soli,
pieprzu,
koperku,
łyżki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania: Pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zalej wodą, dodaj sól, pieprz i 2 łyżki oliwy z oliwek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie rozpuść na patelni masło klarowane i wrzuć pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Gdy chwilę ją poddusisz, dodaj pokrojone liście rzodkiewki. Dodaj wszystko do garnka z warzywami i gotuj kilka minut. Sprawdź smak zupy. Dopraw ją solą, pieprzem i octem jabłkowym. Do szklanki nałóż 3 łyżki śmietany, dolej do niej trochę zupy i wymieszaj, by nie było grudek. Całość wlej do garnka i dobrze wymieszaj. Posyp posiekanym koperkiem.
Przepis na smażoną rzodkiewkę
Warto przygotować smażone rzodkiewki. Wystarczy, że będziesz mieć pęczek rzodkiewek, garść szczypiorku, 2 łyżki masła klarowanego, sól i pieprz.
Umyj rzodkiewki i odetnij ogonki, a także liście. Pokrój rzodkiewki na mniejsze kawałki. Rozpuść masło na patelni. Dodaj szczypiorek, rzodkiewkę i posyp przyprawami. Smaż rzodkiewki około 10 minut i od czasu do czasu je mieszaj. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do drugiego dania.
Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Niewiele osób wie, że liście rzodkiewki oczyszczają organizm z toksyn i mają więcej witaminy C niż cytryna. Dlatego nie musisz ich wyrzucać. Możesz na ich bazie przygotować ciekawe danie, jakim jest pesto z liści rzodkiewki.
Składniki:
liście rzodkiewki,
oliwa z oliwek,
około 1 łyżki soku z cytryny,
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka gorących, świeżo uprażonych na patelni orzechów włoskich lub zamiennie pestek słonecznika.
Sposób przygotowania: Do misy blendera włóż orzechy włoskie, liście rzodkiewki i pozostałe składniki. Zblenduj na gładką masę. Przełóż do czystego, wyparzonego słoiczka. Pesto możesz trzymać w lodówce do tygodnia.
Przepis na surówkę z białej rzodkiewki
Poza różową i kolorową rzodkiewką warto spróbować też białej rzodkwi.
Składniki na surówkę z białej rzodkwi:
1 biała rzodkiew,
połowa szklanki śmietany 18%,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki soku z cytryny,
połowa łyżeczki soli,
połowa łyżeczki pieprzu,
mała łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania: Utrzyj na tarce białą rzodkiew. Wymieszaj w miseczce śmietanę z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Tak powstałym sosem polej utartą rzodkiew i dobrze wymieszaj. Podawaj jako dodatek do obiadu.
- M. Pieńkos, Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół, 2018.
- W. Kryńska, Warzywa smaczne i zdrowe. Rzodkiewka, rzepa…, 1985.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.